Bahar çiçeğiyle güzeldir” gerçekten. Tepede pırıl pırıl parlayan güneş, bulutsuz masmavi gökyüzü, hatta artan sıcaklıklarla incelen kıyafetler bile hissettiremez ilkbaharın gelişini baharda açan çiçekler kadar. Rengarenk oluverir her yer baharda. Laleler, sümbüller, nergisler, çiğdemlerle süslü manzaralar karşısında, kışın o soğuk, karanlık, karamsar günlerini unutuveririz. Bu yeni renk cümbüşü karşısında bambaşka bir umut sarar etrafı ilkbahar günlerinde. Doğa ve insan bünyesi böylesine bir uyum içindeyken, bir yorgunluk çöker üstümüze...
Baharın gelmişken; uzun bir kış döneminde hasret kaldığımız güneşin tadını doyasıya çıkarmak mümkünken, doğa tüm renkleriyle canlanmaya başlamış ve bize izlemeye doyumsuz manzaralar sunuyorken nedir bu halsizlik ve uyku hali? Nedir bu zamansız gelen vücut ağrıları ve sebepsiz mutsuzluk?
DİYETLE HAZIRLANIN
Korkarım bahar yorgunluğuna yakalandınız. Mevsim geçişlerinin ilk günlerinde pek çok insanın başına gelebiliyor aslında. Asıl mesele bu dönemi sorunsuz geçirebilmekte. İşin sırrı da C, D, E vitaminleri, sağlıklı beslenme ve yeterli uykuda gizli.
Mevsim değişimine adapte olurken bağışıklık sistemini güçlü tutabilirsek, baharın olumsuz etkilerini kendimizden uzaklaştırırız. Tabii ki vücut direncini güçlü tutmak düzenli beslenmek olmazsa olmazlardan biri. Buna bir çeşit bahar diyeti de diyebiliriz. Bahar hazırlıklarından biri gibi düşünebilirisiniz bu diyeti. Mevsim sebze ve meyveleriyle et tüketimi diyetin temelini oluşturuyor. Bu dönemde vücudun demir eksikliğini kapatması gerekiyor. Ayrıca limon, portakal, kivi, ananas gibi meyvelerde ve yeşil biber, maydanoz gibi pek çok sebzede bol miktarda bulunan C vitamini de bahar yorgunluğunun ilaçlarından. Tahıllar, fındık, ceviz, yeşil sebzeler, domates, patates de birer E vitamini kaynağı olduğundan bahar yorgunluğu çekenler bahar diyetinde bunları da tüketmeye özen göstermeli. Her diyette olduğu gibi bahar diyetinde de su tüketimi bu dönemde ihmale gelmeyecek maddelerden. Daha çok terlemeye başladığımız, daha fazla su kaybettiğimiz günlerde en çok suya ihtiyaç duyacağımızdan, hava ısındıkça içtiğimiz su miktarını biraz artırmalıyız. Susamayı beklemeden su içmeliyiz.
BOL BOL GÜNEŞLENİN
D vitamini içinse en güzel kaynak güneş. Bayıltıcı yaz sıcakları öncesinde güneşten faydalanmak gerekiyor. Güneş ışınları, provitaminlerden sentezlenen D vitamini, kalsiyum ve fosforun emilimini de kolaylaştırdığından bahar yorgunluğuna çok iyi geliyor ve bahar diyetini destekliyor.
Bahar diyetinin bir diğer olmazsa olmazı da uyku. Mevsim dönümlerinden en az etkilenmek için düzenli uykuya ihtiyacımız var. Günde en az 6-8 saat uyku daha dinamik ve enerjik hissetmemize yardımcı oluyor. Tabii ki spor da bizi bahar yorgunluğundan uzak tutacaktır. Günlük yaşamda daha aktif bir hayat tarzı bile bahar diyetine ciddi bir katkı sağlar. Uygulanması çok basit olan bahar diyetinin yasakları ise çay, kahve ve asitli içecekler gibi kafein kaynakları ve alkol tüketimi.
Bir çiçekle bahar gelmiyor haliyle, bahar diyeti yapmak lazım ki tam anlamıyla baharın tadı çıksın... Yoksa bu yorgunluklarla daha çok bahar gelir geçer...