Polenlerin uçuştuğu mevsimdeyiz. Dolayısıyla astım, alerjik nezle ve göz alerjisi şikayetleri de arttı. Çocuk Göğüs Hastalıkları ve Alerjisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Akçay, iki yaşında teşhis konulabileceğini belirtirken tedavinin yıllarca süreceğini anlatıyor. Ancak basit önlemlerle baharı sorunsuz geçirmek mümkün.
Havalar bir ısınıp bir soğusa, “Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır!” atasözünü yeni kuşaklara öğretmek için tüm koşullar oluşsa da ilkbahar kapımızda... Güneş ruhumuzu aydınlatıyor, her taraf çiçek açıyor, polenler uçuşuyor... İşte ne oluyorsa bu polenlerin uçuşmasıyla oluyor. Çünkü rüzgarla birlikte yayılan polenler astım, alerjik nezle ve göz alerjisi gibi şikayetleri daha da artırıyor... Liv Hospital Çocuk Göğüs Hastalıkları ve Alerjisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Akçay, bahar alerjisinin iki yaşından sonra ortaya çıktığını söylüyor: “Çünkü alerji gelişebilmesi için en az iki bahar mevsimiyle karşılaşılması gerekiyor. En sık alerjiye neden olan polenler ot-çimen polenleri, ağaç polenleri, arpa, buğday, mısır ve çavdar gibi hububat polenleridir.”
Peki, alerjik bünyeli çocukların bu mevsimi daha rahat geçirmeleri mümkün mü? Doç. Dr. Akçay, alınabilecek birkaç basit önlemle çocukların baharı daha rahat geçirebileceğini belirtiyor:
“Bahar alerjisi görülen çocukların evden dışarı çıkarken gözlük takmaları önemli. Bu sebepten çocuğun sevebileceği bir güneş gözlüğü almak iyi olabilir. Burundan nefes alıp vermek diğer önemli bir önlem. Çünkü burun polen filtresi görevi görüp akciğerlere gitmesini engelleyebilir. Havaların güzel olması nedeniyle sokaklarda çok fazla kalınacağı için sık sık yüzün yıkanması, ağız ve burnun bol su ile gargara edilmesi gerekiyor. Akşamları eve gidince polen yapışmasından dolayı kıyafetlerin değiştirilmesi, banyo yapılmasını öneriyorum. Çiçeksiz bitkileri evde bulundurmamak da bir önlem. Polen alerjiniz varsa otomobilinizin polen filtresini mutlaka değiştirin. Otomobilinizin camını açmamaya özen gösterebilirsiniz. İhtiyaç halinde klima kullanabilirsiniz.”
AKCİĞERDEN GELEN HIRILTIYA DİKKAT
Polenlere bağlı alerjik nezlesi ya da astımı olan çocuklarda damla veya iğne şeklinde yapılan aşılarla başarılı sonuçlar alındığına işaret eden Doç. Dr. Akçay, testlerle hangi tür alerji olduğunun belirlenerek tanıya göre aşı planlaması yapılması gerektiğini belirtiyor. Bahar ayında sık sık hapşırma, nezle, burun kaşınması, sık burun kanaması, gözlerde kaşınma ve sulanma oluyorsa polenlere alerji nedeniyle alerjik nezle ve göz alerjisi olma riskinin yüksek olduğunu gösteriyor. Sık öksürük, nefes sıkışması, akciğerlerde hırıltı gibi ses geliyorsa polenlere bağlı alerjik astım olma ihtimali bulunuyor. Doç. Dr. Akçay, “Her iki durumda da alerjinin kesin teşhisinin alerji uzmanı tarafından konulması ve tedavisinin planlanması gerekiyor. Teşhis ve tedavi yıllar boyu süreceği için kesin teşhis konulması çok önemli” diye uyarıyor.
Doç. Dr. Ahmet Akçay, polen alerjisinin belirtileri arasında sık burun kanaması olduğunu da söylüyor.