Kalsiyum, fosfor, çinko, demir, magnezyum, potasyum, A,B,C ve E vitaminleri gibi zengin içeriğe sahip olan badem multivitamin gücünde. Ancak özellikle ara öğünlerde baştacı edilen bu besinin fazla tüketilmesi halinde kilo almak kaçınılmaz oluyor.
Badem yararlı bir çerez. Dünyada toplam badem üretiminin yaklaşık 1.5 milyon ton olduğu bildiriliyor. Yunanistan, İran, İtalya, Fas, Protekiz, İspanya ve Türkiye de ana üreticilerindendir. Türkiye’de en kaliteli üretimi Datça Yarımadası’nda yapılıyor. Bademin sağlığa pek çok yararı var ama yine de mesajımız aynı ‘ölçülü beslenin, sağlıklı yaşayın’ yani miktar konusunda hassasiyeti unutmayın çünkü 20-25 adet badem 200 kalorilik enerji veriyor sağlık açısından faydalı olsa da her besin gibi bademin fazlası da yağ olarak depolanacak ve kilo almanıza katkı sağlayacaktır.
- Vitamin mineral için iyi bir kaynaktır: Yeterli miktarda karbonhidrat, doymamış yağ, lif, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, çinko, A, B, C ve E vitamini bulunur. Yarım çay bardağı badem günlük manganez ihtiyacının yüzde 45’ini, bakırın yüzde 20’sini karşılar.
- Hastalıklardan korur: Badem, koroner kalp hastalıkları riskini azaltıyor. LDL’yi kolesterolü düşürücü etkiye sahip olan badem diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar için çifte koruma sağlıyor. Araştırmalar, düzenli badem tüketenlerde total kolesterolün yüzde 4-12 oranında az olduğunu gösteriyor. Yarım çay bardağı badem 18 gram yağ içeriyor. Bunun 11 gramı kalp için faydalı olan doymamış yağlardan oluşuyor.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir: Badem iyi bir antioksidan olan, bağışıklık sistemini destekleyen E vitaminin ve manganezden zengin.Ayrıca magnezyum, bakır, riboflavin (B2) ve fosforun da iyi kaynağıdır.
- Kilo vermeye yardımcıdır: İçerindeki yağlar kilo vermeyi kolaylaştırır, ara öğünlerde 10-15 adet badem tüketilebilir. İspanyol ‘Obesity’ dergisinde yayımlanan bir araştırmada, haftada en az iki kez badem tüketen kişilerin hiç tüketmeyenlere göre yüzde 31 daha fazla kilo kaybettiği görüldü.