Mesleki kariyeri boyunca, yazılarından dolayı hakkında 86 dava açılmış ve 1000’den fazla duruşmaya muhatap olmuş biri olarak; hukuki prosedür konusunda yeterli tecrübeye sahibim. Hatta iyi bir avukat kıvamında bile sayılabilirim.
Bu nedenle; son Yargıtay kararlarının bundan sonra nasıl bir süreç izleyeceğini, soru-cevap tekniği ile tane tane anlatmak istiyorum. Kafanız karışmadan, net bir bilgiye sahip olun.
Başlayalım:
SORU 1: Yargıtay’ın onaması ile, Aziz Yıldırım görüldüğü yerde tutuklanıp derhal cezaevine konulur mu?
CEVAP: Hayır! Yargıtay aldığı onama kararlarını, duruşmalara bakan ilgili mahkemeye gönderir. O mahkeme de, gereğinin yapılması için infaz savcılığına durumu bildirir. Onlar da tutuklamalara başlar. Yani, Aziz Yıldırım’ın cezaevine girmesi, “Makul bir süre” gerektiriyor.
***
SORU 2: Fenerbahçe Başkanı’nın şikeden hüküm giymesi ve bunun onanması; federasyonun daha önceden aldığı “Sahada şikeye rastlanmamıştır” kararını etkiler mi?
CEVAP: O karar adildir ya da değildir o ayrı şey, ama etkilemez! Federasyon Tahkim Kurulu, “Zorunlu Tahkim” denilen bir yapıdadır ve bu yüzden kararlarına itiraz edilemez. Daha kötüsü; “İade-i muhakeme” dahi talep edilemez. Yani, durumun yeniden gözden geçirilmesi mümkün değildir. Bu durum; (Yaşanan gerçekler açısından) tam bir fiyasko olmasına rağmen; federasyonun “Bizim için, spor hukuku yönünden süreç tamamlanmıştır” açıklaması, ne yazık ki doğruyu anlatıyor.
***
SORU 3: UEFA ya da FIFA; son Yargıtay onamasını esas alıp; Fenerbahçe’ye (Daha önceki kupalardan men cezasına ek olarak) ekstra bir ceza verebilir mi? Verir mi?
CEVAP: Uluslararası hukukun temel kuralına göre, aynı suça iki kez ceza verilemez. Bu nedenle, UEFA ya da FIFA; yeni bir ceza tayinine geçemez. Ama kişilerle ilgili olarak henüz bir karar açıklamadığı için; Aziz Yıldırım ve diğer hükümlüler hakkında, süreli ya da ömür boyu hak mahrumiyeti cezası verebilir. Hatta verebilir değil, verecektir.
***
SORU 4: Aziz Yıldırım’ın Fenerbahçe başkanlığı biter mi?
CEVAP: Tutuklama kararı vicahiye çevrildiği (Yani gerçekleştiği) andan itibaren biter. Hatta cezasını çektikten sonra; bırakın yeniden başkan olmayı, kulübe üye dahi olamaz. Ancak; kulübün CEO’su olarak maaşla işe alınırsa, yeniden tam yetkiyle donatılabilir. Buna bir engel yok... Camia bunu mutlaka yapacaktır. Yani kulübün görünen resmi bir başkanı olacak; ama gerçek ve aktif başkan, gene Yıldırım kalacaktır.
***
SORU 5: Balyoz ve benzeri davalar için “Yeniden yargılama” hakkının başlaması yönünde hazırlanan yeni kanun tasarısı nedeniyle; son Yargıtay onaması, bu süreci bekler mi?
CEVAP: Davalı ya da hükümlüler için, geriye dönük hak kazanımları olabilir. Ama ileriye yönelik olası haklardan yararlanma yapılamaz. Bu nedenle, onanmış kararların uygulanması bekletilemez/ertelenemez. Ama yasa çıkarsa, bu kez “Geriye dönük hak” pozisyonuna geçileceği için; (hükümlüler cezaevine girmiş olsa da) yeniden yargılanma olabilir. Fakat söz konusu yasanın, şike davasını da kapsam içine alması şart.