Evliliklerin zorlandığı bir dünyada yaşıyoruz. Ayrıca boşanmaların ciddi sorunlara sebep olduğunu da biliyoruz.
Bu sebeple evlilik sonrası evlilik sürdürme becerimizi arttırmak temel hedef iken, evlilik öncesi temel hedef ise uygun kişiyle evlenmek olmalı.
İyi veya kötü eşleşme
“Ruh ikizini bulmak”, “yeryüzünde size tek uygun kişiyi bulmak”, “anasının sizin için doğurduğunu bulmak” gibi hedefler fantezi ve gerçekçi olmamakla birlikte, iyi veya kötü eşleşmeden bahsetmek mümkün.
İyi eşleşmenin nasıl olacağı sorusunun mutlak cevabı yok. Bu sebeple bir çok kişi uygun eşleşme ancak ilişki içinde anlaşılabilir deme eğiliminde. Flört/çıkma denilen pratiğin savunusunun kökenleri bu bakış.
İyi eşleşme için flört zorunlu mu?
Hatta bu iş evlilik öncesi birlikte yaşamaya dönüşmüş durumda. Bu konuda batı dünyasında içine hükümetlerin de karıştığı bir tartışma dönüyor.
Bazıları evlenince bu işi sürdürüp sürdüremeyeceğimizi anlamak için birlikte yaşamak gerekir diyor. Bazıları da bu yaklaşıma karşı çıkıyor. Yine de Avrupa’da evlilik öncesi aşama olarak birlikte yaşama giderek artma eğiliminde.
Fakat evlilik öncesi çıkma ve birlikte yaşama pratiğine rağmen Avrupa ve Amerika’da boşanma oranları oldukça yüksek. Ayrıca onlarca çalışma evli çiftlerin evli olmayanlara ve birlikte yaşayanlara göre daha mutlu olduğunu gösteriyor.
Ardışık travmatik ayrılmalar
Bir çiftin birbirine uygun olup olmaması ancak ilişki pratiği içinde anlaşılabileceği tezi sorgulanabilir. Çünkü bu inançla yola çıkan birisi kendiliğinden başlayan ve sonu genellikle travmatik ayrılmalarla veya terk edilmeyle geçen ardışık ilişkiler yaşamış oluyor. Ortaya ilişkiler enkazı biri çıkabiliyor.
İlişki öncesi uygunluk değerlendirmesi
İlişkinin başlamasından önce karşıdaki kişi ile bir uygunluk değerlendirmesi yapmak, travmatik bitmesi mukadder olan ilişkilerden bizi koruyabilir. Uygunluk değerlendirmesi; kişinin kendisini ve karşısındaki insanı birlikte düşünerek, bu ilişkinin nereye doğru evrileceğini önceden görmeye çalışmasıdır.
Bazıları bu uygunluk değerlendirmesi işine, ilişkilere akıl, analiz, karar gibi unsurların katılmasını mekanik buluyor ve romantizmi azalttığını düşünüyorlar. Bu kişilere göre ilişkiler yaşanır ve ilişki kendi dinamikleri içinde bir yerlere gider. Bu kişiler ardışık romantik ilişkileri bir yaşam biçimine dönüştürmüş durumda.
Yine de çoğu kişi yakın tanıma için görüşmelere başlamadan önce aslında kendince bir uygunluk değerlendirmesi yapıyor. Fakat zihinler bu konuda eğitilmediği için nasıl yapılacağı konusunda beceri eksikliği var. Bu sebeple de, ilişki sürecinde kişi öngörmediği bariz problemlerle yüz yüze gelebiliyor. Sonuçta kısa süreli ilişkiler yaşanmış oluyor.
Beyaz yakalı psikopatı tanımak önemli
Aslında evlilik öncesi yıpratıcı süreçlerden korunmak için çoklu bilgi kaynağını bir araya getirmekte fayda var. O kişiyi gerçek hayatta tanıyan kişilerin referans değerlendirmesi oldukça kıymetli. Kişinin şiddet, aldatma eğilimi, bağımlılıkları vb. önceden bilecek bilgiler oldukça koruyucu olabilir.
Nasıl sağlıkla ilgili temel bilgileri her birimiz öğreniyorsa, eş ilişkileri ile ilgili temel bilgileri de öğrenmek gerekiyor.
Örneğin eş arayan her bir kişinin beyaz yakalı psikopatı tanıma için kendini eğitmesi de zorunlu görünüyor. Hep söylüyorum. Psikopatı tanımak kırmızı ışıkta durmayı bilmekten daha önemli.