Bu yazıyı Avustralya’dan yazıyorum. İbn Haldun Üniversitesi Psikoloji Bölümü ile Avustralya’dan Nasihah Consulting grubu ile birlikte Melbourne’de “Müslümanların Ruh Sağlığı” başlıklı bir toplantı düzenledik. Dünyanın farklı yerlerindeki ruh sağlığı profesyonelleri ile bağlar kurmaya çalışıyoruz.
Avustralya çok sayıda farklı etnik ve kültürel grubu bünyesinde bulunduran bir ülke... Halen kültürel grupları destekleme politikası güden nadir ülkelerden biri. Kanada ve Avustralya dışındaki ülkeler farklı kültürel grupları asimile etmeye çalışırken, bu iki ülke halen kültürel grupları destekliyor. Gerçi burada da aşırı milliyetçi ve ırkçı politik sesler oluşmaya başlamış ama halen Müslümanlar önemli oranda baskı hissetmiyorlar.
Melbourne’da ilişkide olduğumuz grup Avustralya hükümetinin ekonomik desteğiyle “Müslüman İyi Oluş Merkezi” (Centre for Muslim Wellbeing) açmış. Bu merkez psikolojik iyi oluş için Müslüman topluluğa eğitim hizmeti vermek için kurulmuş. Avustralya devleti psikolojik iyi oluş halini arttırmayı bir politika haline getirmiş durumda. Bu amaçlı eğitim programlarını tüm toplum için destekliyor.
Kültürel zekâ eğitimini topluma yaymak
Avustralya hükümetinin çok kültürlülüğü desteklemesinin ürünlerinden biri Avustralya profesyonelleri kültürel psikoloji/psikiyatri alanında ilerlemeleri olmuş. Örneğin toplantının ev sahiplerinden biri olan Dr. Monique Toohey “kültürel zekâ” alanında bir atölye yaptı. Farklı kültürel gruplardan gelen kişileri anlamada ve terapi sürecinde kültürel faktörlerin nasıl ele alınacağını tartıştı. Dr. Monique kültürel zekâ alanında yaptığı eğitimleriyle tanınan biri. Örneğin yakın zamanda Melbourne’daki hakimlere kültürel zekâ alanında eğitim vermiş.
Avustralya pozitif psikoloji hareketini destekliyor
Avustralya’nın ruh sağlığı alanında diğer bir özelliği de Pozitif Psikoloji Hareketi’ni devlet düzeyinde desteklemesi. Avustralya devleti toplumun psikolojik halini yükseltmeyi hedef haline getirmiş durumda. Bu yolla insan gücünün niteliğini arttırmaya çalışıyorlar.
Aynı zamanda İbn Haldun Psikoloji Bölümü’nün öğretim üyesi olan Dr. Senem Eren pozitif psikoloji tekniklerinin Müslümanlarda nasıl kullanılacağı üzerine bir konuşma yaptı. Dr. Senem de Dr. Monique gibi “iyi oluş” (wellbeing) alanında topluma eğitimler düzenliyor. Devlet yolu açıp destekleyince, psikologlar odalarının dışına çıkıp toplumsal düzeyde aktörlerden biri haline gelmişler.
Avustralya’da Türkiye kökenli ruh sağlığı profesyonelleri
Spor dünyasını izleyenler gurbetçi futbolcuların isimlerini bilirler. Gerçekten de ligimizde Avrupa’da futbol hayatına başlayıp, futbol kariyerinde iyi yere gelmiş çok sayıda futbolcu var. Avrupa’da spor altyapısının güçlü olması futbolcu yetişmesini kolaylaştırıyor. Aslında benzer durum diğer profesyonel alanlarda da var. Örneğin toplantıda çok sayıda Avustralya’da doğmuş, psikoloji alanında eğitim almış, iyi bir eğitim ortamında yetiştikleri için iyi düzeyde birikime sahip olmuş Türkiye kökenli psikologla tanışmış olduk. Bu kişiler kökenleri ile ilgililer. Avustralya’dan vazgeçmeden Türkiye ile de profesyonel bağlar kurmak istiyorlar. Bence bu beklentiye karşılık bizim için de güzel bir seçenek.