Küresel savaş, cephelerini genişletirken Avrupa krize gidiyor. Bugünlerde yaşanan enerji krizi çoktan geliyorum dedi.
Yeşiller Partisi yöneticileri, Merkel döneminde Kuzey Akım 2 hattına karşı çıktı. Çevreye zarar verdiği, denizi kirlettiği iddiasıyla Rusya'dan gelecek doğalgaz boru hattına karşı mitingler yaptı.
Merkel 16 yıllık iktidarı boyunca Rusya ile ticari bağımlılıkları artırarak ülkesini ekonomik bir dev haline getirdi. Doğalgaz ve diğer madenleri uzun vadeli anlaşmalarla Putin'den alan Merkel, ihracat şampiyonu dev bir ekonomi ortaya çıkarmıştı.
Almanya ekonomisi cari fazla vererek dünya sıralamasında öne çıkmıştı. 2017'de 304 Milyar Dolar, 2018'de 294 Milyar Dolar, pandemi etkisiyle 2021'de ise 261 Milyar Dolar cari fazla verildi. Üst üste dünya sıralamasında birinci olan Almanya'nın önüne 2021 pandemi döneminde Çin geçti.
Merkel sonrası koalisyonda yer alan Yeşiller Partisi hedefine ulaştı Almanya'nın çıkarlarını alt üst eden olaylar gelişti. Rusya Ukrayna'yı işgal ederken Avrupa'nın aktörleri Ukrayna'ya silah yardımı yapmaya başladı.
Merkel gibi güçlü bir liderin koltuğuna oturan Şansölye Scholz, 3 partiyle hükümeti ayakta tutmaya çalışırken Yeşiller Partisi'nin şansölye adayı Annalena Baerbock dışişleri bakanı oldu. Savaşın ilk günlerinde kenarda kalmaya çalışan Scholz hükümeti birden çark etti ve silah yardımlarını artırdı.
Savaş uzadıkça ekonomik etkileri belirgin hale geldi. Putin enerji kartını piyasaya sürdü ve mevcut boru hattının vanasını kesti. Doğalgaz fiyatları 3000-4000 Dolar bandına çıktı. Savaşın bedelini yalnızca Ukrayna halkı ödemeyecek elbette. Savaşa engel olmayan/olamayan AB ülkeleri bu gidişattan olumsuz etkilenecek.
En büyük üretim üssü Almanya başta olmak üzere Avrupa tasarruf tedbirlerini artırdı. Elektrik kullanımı eskisi gibi olmayacak. Yazın soğutma için, kışın ısınma için tasarruf dönemi başlıyor.
Kapitalist dünya tüketimi körükledi ve bugün elektriğe bağımlı modern toplumlar karanlığa doğru gidiyor.
Şehir meydanlarında, katedrallerde, kamu binalarında uygulanacak karartma için hükümetler peş peşe açıklama yapıyor.
Yeni nesil savaşın modern toplumlara etkisini birlikte göreceğiz. Avrupa orta sınıfları bu tasarruf ve karartma dönemine nasıl tepki verecekler? Enerji temelli maliyet enflasyonu bölgede hayatı zorlaştırırken tüketim bağımlısı toplumları ise kaos bekliyor.
Avrupa mühendisliği ürettiği teknoloji ile insanlığı rahata alıştırdı. İnsan, üretilen her şeyi satın almakta yarışan bir robota dönüştürüldü. Sensörlü lambalar, dekoratif aydınlatmalar, ekmek kızartma makineleri, kahve makineleri, tıraş makineleri, mutfak robotları, su ısıtıcıları gibi sayısını artırabileceğimiz birçok ürün reklamlarla insanlara satıldı.
Kış geliyor. Avrupa bu kışı atlatmak için ne yapacak? Savaşı durdurmak için pozisyon alamayan Avrupa liderleri sokaklara çıkacak mutsuz halkları durdurabilecek mi?
Avrupa'ya yaşanacaklara sevinmek doğru değil. Türkiye'nin dış ticareti ve turizm hacmi bakımından en büyük partneri Avrupa ülkeleri. Bu bağlamda önümüzde fırsatlar da olacak riskler de.