Mısır’ın yeni Devlet Başkanı ve ülkedeki varlıklı generallerin karanlık iktidarları arasında “yükselen tansiyonu” unutun. Dün meclisin yargıtay kararını ihlal ederek Kahire’de toplanması, aslında Muhammed Mursi ve ordunun seçkinleri arasındaki düşmanlığın daha ileri gitmemesi için bir “mutabakat”tı.
Bu sebeple Mursi’nin meclis başkanı, aynı zamanda Müslüman Kardeşler’de yardımcı konumunda olan Saad el Katatni; Mübarek’in eski yardımcıları ile ağzına kadar dolu olan yargıtayın kararlarını gözden geçirmek üzere toplandıklarını ve yasal sınırlar dahilinde konuştuğunu meclise söyledi. Bu devlet televizyonunda naklen yayınlandı.
Pazartesi günü Yüksek Askeri Şura Başkanı Feldmareşal Tantavi, Kardeşlik’in çoğunluğu oluşturduğu meclisi lağvetme kararının sadece “anayasa mahkemesi yönetiminin idari bir kararı” olduğunu açıkladığında, olacakların ipucunu vermiş oldu. Hemen arkasından meclisi toplamak için bir “başkanlık emri” yayınlayacağını iddia eden Mursi, aynı sözcüklerle onu takip etti.Başka bir deyişle şu anda herkesateşkes bayrakları sallıyor.
İyi haber, geçen hafta atanan yeni mahkeme başkanının, dürüstlüğü ve seçkinci olmayışı ile tanınan, iyi bir adam olması. Öyleyse bir çıkış yolu var.
Amatörce sahnelenen tüm bu oyunların üstünde tabii ki “sokak” yükseliyor. Ordu ve mahkemedeki eski Mübarek satrapları biliyorlar ki Mursi haklarını talep etmek için yüz binlerce, hatta milyonlarca insana çağrı yapabilir. Kimileri buna güç dengesi adını verebilir ancak etrafta karanlık gölgeler de var. Bunların sonuncusu, ne yazık ki önceki günkü oturumda bazı laik ve bağımsız meclis üyelerinin bulunmayışıydı. Kuruldaki İslamcılar onlara sayıca üstün geldi ve “lağvedilen” parlamentonun geri gelmesini çok da arzuladıkları söylenemezdi.
Çekimser kalmakla, tabiri caizse
farkında olmadan, geçen yıl diktatörlüğe karşı ayaklandıkları sırada cesurca çarpıştıkları eski Mübarekçiler ile işbirliği içine girmiş oldular. Eğer gerçek devrimciler meclis seçimlerini kaybettilerse ki açıkça böyle oldu, neden şimdi Mısırlılar meclisteki İslamcı üyeleri İslamcı olmayanlara tercih ettiler diye uğruna mücadele ettikleri demokrasiye karşı çıkıyorlar?
Her iki şekilde de 508 üyeli parlamento, sembolik de olsa açıkça görevine geri döndü ve Mursi’nin başkanlığının ilk on günü şu ana dek olaysız geçti. Bu da karşı isyanların her zaman başarılı olmak zorunda olmadıklarını kanıtladı. Öyleyse şimdilik “tansiyon düştü”.