Fazla kilolara davetiye çıkaran meşrubatlar, içerdiği fazla asit miktarı nedeniyle ağız, dişler ve yemek borusunda da hasara neden oluyor.
Gençlerin severek tükettikleri asitli içecekler hiçbir besleyici özellik taşımazlarken ileri yaşlarda ise yağlanmaya ve şişmanlığa neden oluyor. Kilo alımında yenilen besinin miktarı kadar alınan enerji miktarı da önemlidir. Boş kalori içeren içecekler ek şeker kaynağı olup, besleyici olan protein, yağlar, mineral ve vitaminleri içermez, aksine beslenmeyle alınan vitamin ve minerallerin vücuttaki biyolojik yararlarının azalmasına neden olur. Bu tür beslenme şekli sağlıksız ve yetersiz bir beslenme olacağı gibi ileride şişmanlığa ve diş çürüklerinin oluşmasına neden olabilir. Bu ek kaloriler çeşitli aktivitelerle yakılmadığı takdirde 1 yılda kızların fazladan 7, erkeklerin ise 12 kilo almasına neden olur.
Çocuklar risk altında
Asitli içeceklerin diğer bir zararı da açlık hissini gidermemesi ve kişileri başka besinleri de beraberinde yenilmeye yöneltmesidir. Bu da elbette alınan yeni kaloriler anlamına gelir. Aileler de çocuklarının yiyecek miktarı ve kalitesine dikkat etmeli, bu içecekler yerine sağlıklı besinler tüketimi konusunda çocuklarını uyarmalı.
Dişlerinizi 1 saat sonra fırçalayın
Yapılan önemli bir bilimsel veride; asitli içeceklerin içerisindeki fazla asit miktarı yüzünden ağza, dişlere ve yemek borusuna zarar verdiği fakat mide iç duvarına ise yararlı olduğu bildirilmiştir. Midenin koruyucusu olan prostaglandin denilen bir maddeyi de arttırdığı için mideyi koruduğu ve bilinenin aksine ülsere neden olmadığı belirtilmiştir. Eğer bireyler asitli içecekleri beslenmelerinden çıkarmakta güçlük çekiyorlarsa ya sıklığını ya da miktarını azaltmalıdır. Özellikle asitli içeceği tükettikten sonra hemen diş fırçalamanın faydasının olmayacağı 1 saat süren asit etkileşmesi geçtikten sonra diş fırçalamanın dış sağlığını koruyacağını bilmekte fayda vardır.