Şüphesiz hem 7 Haziran ve hem de 1 Kasım seçimlerinin en önemli gündemlerinden birisiydi Asgari Ücret.
Seçim sonuçlarının ülkemizde güven ve istikrarı işaret etmesi ile AK Parti tarihi bir zafer kazandı.
Seçimlerinin ardından Başbakanımız ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun 1.300 TL asgari ücret vaadinin de aralarında olduğu seçim vaatlerinin hızlı bir şekilde 100 gün içinde vaatlerin aşama aşama gerçekleştirilmesi yönünde çalışmalara da başlandı.
AK Parti’nin yeniden tek başına iktidar olması ile birlikte tüm vatandaşlarımız yeni yılı heyecanla beklemektedir. AK Parti, seçim beyannamesinde asgari ücretin net 1.300 TL olması için Komisyona teklif vereceğini belirtilmiş ve milyonlarca vatandaşımız tarafından bu artış desteklenmiştir. Asgari ücretin net 1.300 TL olması durumunda tüm parametrelerin güncellenmesi gerekecektir.
2016 yılında bu beklentinin gerçekleşmesi durumunda yasal parametreler yaklaşık olarak tablodaki gibi olacaktır.
İşveren maliyetindeki bu ciddi yükselişin, özellikle sigorta prim teşvikleri ile düşürülmesi gerekecektir. 31.12.2015 tarihinde sona erecek olan 6111 sayılı Kanunla 4447 sayılı Kanuna eklenen geçici 10. maddede yer alan teşvikin 5 yıl süreyle uzatılması, işverenlerimizin de asgari ücret artışını desteklemesini sağlayacaktır.
Elbette burada özellikle asgari ücret maliyetinin de dikkate alınarak, işverenlerin vergi ve sigorta primlerinde sağlanacak desteklerle asgari ücretin 1.300 TL olarak uygulanmasına desteklerinin alınması önem taşıyor.
İşsizlik ödeneği de artıyor
Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkı olarak hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçememektedir.
Asgari ücret artışıyla birlikte, işsizlik ödeneğinde de artış olacak.
Yaklaşık olarak verilen 2016 brüt asgari ücreti üzerinden hesaplanan işsizlik ödeneği tutarları ve 2015 yılındaki güncel işsizlik ödeneği tutarları aşağıdaki gibi olacak;
İşsizlik sigortasından yararlanabilmek için;
1-Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,
2-Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak,
3-Son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
4-Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak gerekir.
Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;
1-600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
2-900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
3-1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün
süre ile işsizlik ödeneği (kanunda yer alan diğer şartları taşınması kaydıyla) verilmektedir.