Yüzüklerin Efendisi serisinin unutulmaz karakterine hayat veren Ian MacKellen Hobbit’te izleyicileri daha farklı bir Gandalf’ın beklediğini söylüyor. MacKellen filmle ilgili Türkiye’de ilk kez Star Pazar’a özel röportaj verdi.
-Hobbitler hakkında bir film yapma fikri Yüzüklerin Efendisi üçlemesinden beri düşünülüyordu. Bunun bir gün gerçekten olacağını düşünmüş müydünüz?
Biliyorsunuz, Orta Dünya’nın dışında da bir hayatım var. İyi ve kötü birçok gelişmenin sonunda başlangıç tarihi verilmesiyle hepimiz rahatladık.
-Tekrar Gandalf karakterini oynamakla ilgili çekinceleriniz var mıydı?
Çekince değil ama değişik bir karakterde oynasaydım daha heyecan verici olurdu. Yeni yerler keşfetmek bildiğiniz yerlerden tekrar geçmekten daha heyecan verici olsa gerek. Aynı zamanda evimden uzak iki ya da üç yıl demek oldu benim için. Bu büyük bir adanmışlıktı. Fakat başka kimsenin Gandalf rolünü oynamasını istemem ve duyduğum kadarıyla da hatırı sayılır sayıda insan bu rolü oynamazsam üzülecekti. Yani birçok sebebim vardı. Tekrar Yeni Zelanda’ya dönmek çok hoştu. Bu filmler gerçekten harika işler ve şimdi geriye dönüp bakınca bu filmlerde rol almak benim için kaçınılmazdı.
-Gri Gandalf’ı canlandırmak Ak Gandalf’ı oynamaktan farklı mıydı? Biraz daha karanlık bir karakter çünkü...
Aslında yönetmenimiz Peter Jackson ve ben ‘Gandy’yi yani Gri Gandalf’ı tercih ederiz. Onda daha değişik yönler var ve biraz daha sıcakkanlı. Ak Gandalf’ın tamamlamak durumunda olduğu bir görevi varken gerçek bir komutan ve çok da şakacı, eğlenceli biri değil. Gri Gandalf ise daha rahat ve eğlenceli.
-Hobbit filminde Gandalf’taki değişiklik nedir? Bilbo’ya bir oyun onamaya başlıyor, kapısına bir işaret bırakıyor. Fakat sonra daha ciddi ve karanlık bir bölgeye geçiyor.
Aslında bir oyun oynamıyor. Bilbo’ya artık eski uyuşuk halinden kurtulması için “Böylesi senin için daha iyi olacak” diyor. Bir bakıma gerçekten de öyle. Maceranın olduğu her yerde tehlike de var ama Gandalf onun daha dolu dolu bir hayat yaşamasını istiyor. Gandalf, Bilbo ile ilk kez Bilbo küçük bir çocukken karşılaşıyor, yıllar sonra ise onun biraz da inzivada, içine kapanık yaşayan büyümüş haliyle karşılaşıyor. Yani kitaptan farklı olarak bu karakterin çıkış noktası: Gandalf. Aslında Gandalf Orta Dünya’nın hareketlendiğini hissediyor. Birtakım söylentiler, havada bir tehlike kokusu ve karanlık günlerin gelmekte olduğu endişesi var. Gandalf, cücelerin maceralarına eşlik ederken bir yandan da Orta Dünya’da neler olup bittiğini araştırıyor. Gandalf bir rehber, danışman, yönetici. Eğlenceden hoşlanıyor; piposunu Hobbitler’i, havai fişeklerini seviyor. Ancak aynı zamanda o bir politikacı, Orta Dünya’ya sahip çıkmakla yükümlü ve bu yükümlülüğünü ciddiye alan bir büyücü. Filmde onun The Hobbit romanında göremeyeceğimiz biçimde karakterinin değişik yönlerini ve motivasyonlarını görüyoruz yani Gandalf karakteri biraz daha ayrıntılandırılmış.
-Bu filmde Gandalf’ı Radagast veya Saruman’la beraber görebilecek miyiz?
Sanırım ilk kez bu filmde bu üç büyücüyü birlikte görebileceğiz. Moruklamış Saruman ve Radagast gerçekten enteresanlar ama Gandalf enteresan tipleri sever! Radagast çekici bir karakter, müthiş. Fakat hepsi birden bir araya gelmiyor. Saruman’ın Kahverengi Radagast’a ayıracak vakti yok.
-Film tema olarak Yüzüklerin Efendisi üçlemesine bağlanacak mı?
Aslında mevzu buydu yani önce Yüzüklerin Efendisi’ni çekmiş olup sonra bu filmleri birbirine nasıl bağlanacağı... Peter’ın (Jackson) sıkça “Bunun komik, eğlenceli bir şey olmasını istiyorum” demesine rağmen ben ara sıra “Hmm, bilemiyorum” diye cevap verdim. Bu çok ciddi bir durum Gandalf adına! Ama yine de o “Evet ama hikayeyi daha yumuşak biçimde anlatmalıyız” dedi. Oyuncu listesine bakınca da Peter’ın daha fazla komedi istediğini anlayabiliyorsunuz. Listede birçok ünlü komedyen vardı; Barry Humpries, Bret McKenzie ve Sylvester (McCoy) gibi. Artı Martin Freeman, komedi yeteneği harika olan bir oyuncu ve bir sürü cüce... Jimmy Nesbitt mükemmel bir komedyen. Filmde bir sürü komik ve eğlenceli durum olacak ama bunlarla iç içe geçmiş, daha tehlikeli ve yapılan hataların bedelinin ağır olduğu bir dünya da var.
-Yönetmen Peter Jackson yıllar içinde nasıl değişti?
Mizacı tamamıyla aynı. Tabii ki daha yaşlı ama bu onu yavaşlatmadı. Enerjisi inanılmaz. Belki kendine daha fazla güveniyor.