"Hz. İsa'yı kim öldürdü?"
Amerika Birleşik Devletleri, üniversite kampüslerindeki Gazze ve Filistin'i destekleyen "Yeni Çiçek Çocuklar" eylemlerinin gölgesinde yukarıdaki soruya cevabın 'suç' teşkil edebileceği bir yasa tasarısını 2 Mayıs 2024 tarihinde 91 ret oyuna karşılık 320 kabul oyuyla onayladı. Ret oyunu verenlerin 70'i Demokrat iken 21'i Cumhuriyetçi olması geçtiğimiz yazılarda sözünü ettiğimiz yaklaşan Amerikan başkanlık seçimlerinde bu konunun rol oynayacağını gösterir nitelikte. Peki nedir bu 'antisemitizm'?
Eski Yunanca Sém σέμ "Nuh"un oğlu, Yahudi ve Arap ırklarının atası olduğu söylenen mitolojik şahsiyet" özel adından türetilmiş olan Fransızca sémite "Sami ırkından olan (Yahudi veya Arap)" anlamına geliyor; dolayısıyla 'antisemitizm' aslında bu grupların düşmanı olacakken sadece birine 'düşmanlık' olarak tanımlanması ilginç. Bunun sebebi ise 1873 yılında Alman gazeteci Wilhelm Marr'ın "Yahudi Ruhunun Cermen Ruhu karşısındaki Zaferi. Dini olmayan bir bakış açısından bir inceleme" adlı eserinde kelimeydi hem Yahudilik hem de Yahudiler için kullanmaya başlamasına dayanıyor. Öyle etki bırakıyor ki aynı yıl Marr, "Antisemitler İttifakı" kuruyor.
Bu isimle çıkan HR6090 'farkındalık' yasa tasarısı da tanımının temeli ise IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance-Uluslararası Holokost Anma Birliği). 26 Ekim 2023 tarihinde Cumhuriyetçi Parti'den Michael Lawler tarafından Temsilciler Meclisi'ne sunulan yasa tasarısının Senato tarafından 2 Mayıs 2024 tarihinde kabul edilmesi düşündürüyor.
Uluslararası Holokost Anma Birliği'nin 26 Mayıs 2016 tarihinde genel kurul tarafından kabul edilen Antisemitizm tanımı 'Yahudilere yönelik nefret olarak ifade edilebilen belirli bir Yahudi algısı' üzerine bina edilen bu 'farkındalık' yasa tasarısı 'Yahudilere veya Yahudi-olmayanlara ve/veya mülklerine, Yahudi cemaati kurumlarına ya da dini binalarına yönelik sözlü veya fiziksel tezahürleri' tanımı, sürecin 7 Ekim olaylarından 20 gün sonra olması nedeniyle tasarlanmış olduğunu gösteriyor ki Senato tarafından kabulü ise üniversite kampüslerindeki protestoların hız kazandığı Mayıs 2024 başı.
Yukarıdaki IHRA'nın antisemitizm tanımının kapsamının genişliğinin İncil'in bile 'antisemitik' sayılmasına gidecek kadar olması, bu yasanın uygulanmasıyla birlikte ne 'fırtınalar' estireceğini tasavvur etmek o kadar zor değil; hele ki sembolünün 'Özgürlük' Anıtı olduğu bir ülkede ifade özgürlüğüne yönelik bu tür 'sınırlama'nın özellikle gençler tarafından büyük tepkiyle karşılanacağı aşikar ki Columbia Üniversitesi ile başlayan ve ülke çapını bırakın dünya çapında yayılan 'Yeni Çiçek Çocuklar' protestolarında artan 'şiddet'li müdahale, Demokratlara yaklaşan ABD başkanlık seçimlerinde büyük bedel ödetmeye aday gibi görünüyor.