Çocuk yetiştirmek, anne babalık yapmak biraz doğal halimizle ve kendiliğinden yapabileceğimiz bir şey iken; biraz da bilgi ve beceri geliştirmemiz gereken bir durum. Bugün size çocuk yetiştirirken kendinizi yetkin hissetmeniz için beş temel yöntem önerisinde bulunacağım. Bu önerilerim; Çocuk yetiştirme ile ilgili üç tane kitap okuma, çocuk yetiştirme ile ilgili bir atölyeye katılma, kendi çocukluk deneyimlerimiz üzerine yazılı düşünme, kendi çocuk yetiştirme pratiğiniz üzerine üç ayrı zamanda bir saat düşünme ve Çocuğunuzun özel bir durumu varsa o alana yönelik özel bilgilenme şeklindedir. Şimdi bu beş önerimi sizler için daha açık hale getirmeye çalışayım.
***
Çocuk yetiştirme ile ilgili üç tane kitap okuma: Çocuk psikiyatrisi/psikolojisi veya çocuk eğitimi alanında yazılmış kitaplar hem bilimsel bilgiyi hem de uzman kanaatini içerir. Çocuk yetiştirme ile ilgili kitapların birçoğu özü itibariyle birbirlerine benzerler. Yine de farklı ekoller olabilir. Kanaatimce seçerek aldığınız üç kitabın içeriği ihtiyacınız olanı karşılamaya yeter. Kitapları seçerken kitabın birincil kaynak olmasına, başka kitaplardan derleme olmamasına dikkat etmelisiniz.
Çocuk yetiştirme ile ilgili bir atölyeye katılma: Atölye çalışmaları anne babalık alanında hem bilgi hem de beceri kazanmanızı sağlar. Bu sebeple atölye çalışmaları hem kitap okumaktan hem de konferansa katılmaktan daha üstündür. Atölye çalışması size kendi çocuk yetiştirme pratiğinizi gözden geçirmeyi, kendi çocuklarınız için plan yapmanızı sağlayabilir.
Kendi çocukluk deneyimlerimiz üzerine yazılı düşünme: Kendi çocukluğunuz üzerine, anne babanızın sizi yetiştirme şekli üzerine düşünmek anne babalık yapma ile ilgili öğrenme sürecinize önemli katkı sağlayabilir. Özellikle çocuklukla ilgili hatırladığınız olumlu ve olumsuz deneyimleri akla getirip üzerine düşünmek kavrayışınız güçlendirir. Bunu yazılı yapmak ise öğrenmenizi daha sistematik hale getirir.
Kendi çocuk yetiştirme pratiğiniz üzerine üç ayrı zamanda bir saat düşünme: Öğrendiğiniz anne babalık bilgileriyle şimdiye kadarki anne babalığınız üzerine düşünmek olup biteni anlamanızı sağlar. Üç ayrı zaman düşünme derinliğinizi arttırmak içindir. Kanaatimce bir mesele üzerine üç kez bir saat düşünmek o meselenin %90’ndan fazlasını kavramanız için yeterlidir. Kendi anne babalığınızı değerlendirirken bir yandan yansız bir yandan da duygusal açıdan sakin kalmaya çalışmanız gerekir. Anne babalık tarzınızın hem güçlü hem zayıf taraflarınızı eş zamanlı görmelisiniz. Güçlü olduğunuz tarafları daha fazla ön plana çıkarmaya, zayıf olduğunuz tarafları da güçlendirmeye çalışın.
Çocuğunuzun özel bir durumu varsa o alana yönelik özel bilgilenme: Yukarıdaki dört öneri genel önerilerdir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivitesi, otizmi, zekâ geriliği, çekingenliği, kaygısı vb. olan çocuklar için duruma özgü bilgiler edinmeniz ve bu alan ile ilgili eğitimlere katılmanız gerekir. Çünkü bu çocukların özel ihtiyaçları vardır. Üstelik bu türden özel durumu olan çocukları büyütmek anne ve baba için de özel zorluklar içerir.