İncirlik Üssü ile ilgili Ankara’nın attığı adım Ortadoğu’da kuralları yeniden oluşturacak boyutta bir değişim yarattı.
ABD ve uluslar arası koalisyon uçaklarının İncirlik yerine Katar, Kuveyt ya da daha uzaktaki noktalardan kalkıp, Türkiye sınırının hemen yanı başındaki hedefleri bombalamasının faturasını, Washington yönetimi, Ankara’yı özellikle Kürt dosyası konusunda sıkıştırarak Türkiye’ye ödetmeye çalıştı.
PYD ile işbirliğinin Türkiye’yi rahatsız edici düzeye geldiğini hatırlayalım. Bu da ABD’nin Türkiye’ye karşı kullandığı bir kart idi. Nitekim PYD Lideri Salih Müslim, ABD’li yetkililerin kendilerini muhatap almamasından şikayetçiydi son sürece kadar.
Ankara, son derece usta bir siyasi hamle yaparak İncirlik konusunda Washington’un beklediği adımı attı. Tablo birden değişti. Star’ın da aralarında bulunduğu üç gazeteye konuşan bir ABD’li yetkili, PYD ile işbirliklerinin sınırını net bir şekilde çizdi.
Brüksel’de HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile bir araya gelen Kongra-Gel yöneticisi Remzi Kartal ve Zübeyir Aydar’ın Washington’u çözüm sürecinde göreve çağıran açıklamalarına da mesafeli yaklaştı ABD’li yetkililer.
ABD’yi ya da başka bir batılı ülkeyi “üçüncü göz” olarak çözüm sürecine katmak isteyen HDP’ye Washington böyle yanıt verdi.
“Türkiye’nin sahasına müdahale etmiyoruz.” ABD’nin mesajı buydu.
(Buraya hemen bir dipnot düşelim. Alman Haber Ajansı DPA’ya konuşan Demirtaş, benzeri bir çağrıyı AB’ye de yaptı.)
ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye’nin PKK operasyonlarına destek veren açıklaması da Türkiye’ye yönelik “DAEŞ ile değil Kürtlere karşı savaşıyor” şeklindeki eleştirilerin önünü kesecek nitelikte.
İncirlik anahtarı ile pek çok kilit açılmış oldu.
Sadece İncirlik’in değil, Türkiye’nin güney ve güneydoğusundaki farklı üs ve havaalanlarının da devreye gireceğini hatırlatalım.
Yeni üslerin devreye girmesiyle ve İncirlik’e büyük bir filonun taşınmasıyla Ankara’nın rahatsızlıklarını giderecek gelişmeler de birbirini izleyecek gibi.
Demirtaş ile Kılıçdaroğlu ne konuştu?
Sürpriz Brüksel seyahati öncesi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, koalisyon kurulmayacağının işaretini ilk ağızdan duydu. Kılıçdaroğlu, bu görüşmede yüzde 99 erken seçime gidileceğini söyledi. Bunun üzerine seçimlere çatışma ortamında gitmeyi, oy kaybı faktörü olarak gören HDP yönetimi ani bir manevrayla “çözüm hattı”na girdi.
Abdullah Öcalan’ın Kamu Güvenliği Müsteşarlığı aracılığıyla HDP’ye iletilen eleştirileri de oldukça önemli bir rol oynadı bu noktada.
Çözüm süreci işlerliğe kavuşacak gibi, Ankara’da dosyayı yakından takip eden siyasetçilere göre.