Köyümüzde şenlik var! Bugünden başlayıp beş gün beş gece sürecek bir şenlik! Sonsuz Şükran Köyü başka hiçbir köyüne benzemiyor Anadolu’nun. Konya’nın Hüyük ilçesine bağlı Çavuş köyü, özel olarak projelendirilerek Sonsuz Şükran Köyü’ne dönüştürüldü. Böylece hepimizin köyü oldu.
Ege kıyılarında metropolden bunalmış entelektüellerin yerleştiği Ayvalık, Gümüşlük misali güzel beldeler vardır... İlham almak, huzur bulmak için oraya yerleşmişken ve onca kültür sanat insanı bir araya toplanmışken mekanın yaşam kalitesini arttıracak çok değerli çalışmalar yapar. Balıkesir’den Muğla’ya dek birçok Ege ilinin en güzel yerlerinde en nitelikli kültür sanat etkinliklerine rastlayabilirsiniz. Ama Anadolu’nun orta yeri öyle mi?
İç Anadolu’da bu tür işler zordur. Olmasa turizm cenneti Kapadokya aynı zamanda kültür - sanat cenneti de olurdu... Birçok disiplinden sanatçının Çavuş’ta bir araziye geleneksel kerpiç evler yaptırıp orada da üretimlerine devam etmesini sağlayan Sonsuz Şükran Köyü her açıdan farklı bir proje. Sanatçı kişiliğiyle işadamı becerisini birleştiren Mehmet Taşdiken’in memleketinin Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem ile işbirliğinden doğan Uluslararası Anadolu’yu Şükran Buluşmaları sayesinde Çavuş’un çehresi değişti. Doğası güzeldi, organik çilekleri lezizdi, tarihi Hititlerden bile geriye uzanıyordu ama çağdaş sanatla zenginleşmeye ihtiyacı vardı!
Daha önce de bu projeyi yazmış, bizzat yerinde görmüş ve etkinliklere katılmış olduğum için ne kadar iyi işlediğini ve ne kadar büyüdüğünü de şaşırmadan takip ediyorum. Uluslararası Anadolu’ya Şükran Buluşmaları’nın dördüncüsü bugün açılıyor. Programa bakınca şöyle düşündüm: Bütün katılımcıların adını saydığımda köşenin yarısını kaplayacak!
Onlarca sanat ve bilim insanı Çavuş’ta buluşacak. Birbirleriyle ve halkla. Bir köy halkı deyip geçmeyin, Hüyük’ten, 15 dakika mesafede bulunan ve konukların çoğunun kalacağı Beyşehir’den ve civardaki pek çok yerleşim biriminden insan için bir fırsat Sonsuz Şükran... Çavuş’un orta yeri gün boyu performanslara, akşam üstleri 16.00 - 18.00 arası sempozyumlara, 19.30’da başlayan film gösterimlerine ve geceleri konserlere mekan olacak. Sanatçıların yaptırdığı kerpiç evlerden yerleşimi olanların alt katlarında sergiler açılacak. Fotoğraf, resim, heykel, seramik, hat, tezhip, minyatür ve karikatür sanatlarına doyabilir festivali izleyen sanatseverler.
Anadolu’ya şükranlarını sunmak için bu yıl yurt dışından pek çok katılımcı geliyor: Marlis Diemont Almanya’dan, Stefano Ramunno ve Alfredo Correani İtalya’dan, Jillian Marie Bonahoom ABD’den, Mihail Tchernega Rusya’dan, Batbuyana Tchernega Moğolistan’dan gelen ressamlar... Müzisyenler İsam Aboudouka ve Mehdi Guendol Fas’tan, Gianandrea Lanzara İtalya’dan, Paul Holthues İrlanda’dan geliyor. Avusturya’dan seramik sanatçısı Christa Ecker - Eckershofen ise Avusturya’dan katılıyor.
Konserler daha ziyade Erol Büyükburç, Ayna, İbrahim Küçük gibi popüler isimler tarafından veriliyor. Aynı zamanda yöre müzisyenleri ve halk oyunları ekipleri de sahne alacak. Bugün Ali ve Selin Vatansever imzalı “El Yazısı” ile başlayan film gösterimleri yarın Murat Şeker’in romantik komedisi “Aşk Tutulması” ile sürecek. 11 Ağustos’ta Onur Ünlü’nün İstanbul Film Festivali’nde En İyi Film ve FIPRESCI ödüllerini alan fantastik filmi “Sen Aydınlatırsın Geceyi” gösterilecek. 12 Ağustos’ta Derviş Zaim’in biçimde minyatür ve sinema ilişkisine, içerikte Batı ve Doğu kültürleri ve iktidar kavgalarının 17. yüzyıldaki dışavurumlarına odaklanan başyapıtı “Cenneti Beklerken” var. 13 Ağustos’ta ise Selçuk Üniversitesi’nin ödüllü belgesellerinin toplu gösterimi izlenebilir.
Çavuş küçücük bir yerleşim yeri ama Anadolu’nun orta yerini sanatla yoğuruyor toprağı.