Çoğunlukla kilo problemi olanlarda sıkça rastlanan hemoroidin tedavisinde ilk kural doğru beslenme. Günlük diyete bol su ve lifli gıdalar ekleyip hamur işlerinden uzak durarak hastalığın önlenmesi mümkün.
Hemoroid özellikle şişman kişilerde sık görülen sağlık sorunudur. Kilo sorunu ve yeme düzeninde değişiklikler makat bölgesinde fizyolojik değişikliklere yol açıyor. Yanma, makatta fistül ve çatlak gibi sorunlar sağlıklı yaşamı da etkiliyor. Hemoroid’de nasıl beslenilmesi gerektiği hastalar tarafından oldukça sık sorulan bir sorudur. Öncelikle kabızlığı önlemek şart. Hemoroidin düşmanı olan kabızlığı ise bağırsak hareketlerini arttırmak ve dışkıyı yumuşak tutmak adına bol posalı diyet ve bol sıvı tüketilmesini öneririm. Gün içerisinde yeterli miktarlarda su tükettiğinizden emin olun. Ortalama 1.5 litre su tüketimi normaldir.
Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, kepekli ekmek, kepeği ayrılmış unlar yerine tam tahıl unlarını tercih edilmeli. Tam tahıllı ekmek, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği ve kepekli ekmeğinin içeriğinde bulunan posa sayesinde sindirim sistemi üzerinde olumlu etki gösterir. Haftada 4 kez kurubaklagil tüketmeye özen gösterilmeli. Sağlık açısından pek çok olumlu etkileri olan kuru baklagillerin (kuru fasulye, bulgur, mercimek, nohut gibi) zeytinyağlı yemeğini veya salatalara haşlanmış formu eklenmeli. Beyaz undan yapılmış her türlü kek, pasta, kurabiye gibi hamur işlerinin yerine kepekli unla yapılmış olanlaı tercih edilmeli. Hamur işi besinler için kullanılacak unun rafine edilmiş beyaz un yerine tam buğday unu ile yapılmış olmasına dikkat edilmeli. Tam buğday unu rafine edilmiş una (beyaz un) göre çok daha fazla miktarda posa (lif) içerir. Böylece tam buğday unu kullanarak hazırlanan besinin posa içeriği çok daha yüksek olur.