Son yıllarda şarap ve biranın sağlıklı olduğuna, bazı hastalıklardan koruduğuna ilişkin yaygın bir inanış oluştu. Bu iddialara kulak asmayın. Alkolün her türlüsü vücudu olumsuz etkiliyor.
Dünyada da genel bir kanı vardır: Şarap sağlıklıdır. Bir de antioksidan içeren alkollerden siyah bira veya taze meyvelerle hazırlanmış düşük yoğunluklu alkol içeren kokteyller masummuş gibi sunuluyor. Aslında alkolden ne kadar uzak durulsa sağlık açısından o kadar faydalı. İşte alkolün vücutta yaptığı olumsuz tahribatlardan bazıları...
-Sindirim sistemine etkileri: Az miktarda alınan alkol, mide suyunun fazla salgılanmasını sağlayarak iştahı arttırır. Midede alkol artınca enzimlerin yapısı bozulur, midenin boşalma hızı yavaşlar ve sindirim güçleşir. Uzun dönemde sık alkol almak gastrit, ülser ve pankreatitis denilen pankreasın iltihaplanmasına neden olur.
-Sinir sistemi: Kanımızdaki alkol miktarı arttıkça beyindeki etkiler hızla görülmeye başlar. Bizlerin davranışlarını dengede ve denetim altında tutan merkezi etkisizleşir. Eğer vücuda daha fazla alkol alınırsa görme ve duyma da olumsuz etkilenir. Uzun süre alınan alkol, bir sinir sistemi hastalığı olan ve Vernicke Korsakof adı verilen tedavisi güç hastalığa neden olur.
-Karaciğer: Alkolün enerji değişimi karaciğerde olduğu için en fazla bu organı tahrip eder. Fazla alkol alımı karaciğerde alkolün, karbondioksit ve suya parçalanması güçleştiğinde karaciğerde yağ yapımı başlar ve karaciğer yağlanması olur. Karaciğer çalışması güçleşir. Hepatit ve siroz hastalığına zemin hazırlar.
-Dolaşım: Alkol alımı ile kalp atışı artar ve kanın damarlardaki akışı hızlanır. Vücudun yüzey bölümlerinde ise damarların genişlenmesine karşın iç kısım büzülür ve kalbin de zayıf çalışmasına neden olur. Kişi alkol aldığında B1 vitamini denilen tiamine gereksinim arttığından, vücut bu tiamini sağlayamadıkça da kalp genişlemesi oluşur.
-Tansiyon: Alkol alımı ile B6, folik asit, magnezyum, potasyum ve B2 vitamininin de yetersizliği açığa çıkar. Bunun sonucunda farklı anemi çeşitleri, ince bağırsağın yapısının bozulması ve tansiyonda artış gözlenen diğer ciddi yan etkilerdir. Eğer keyif için alkol alırsanız, haftada 3 kere ve 1-2 kadehi geçmemek önemli.