Son dönemde birkaç kadeh alkolün kalp sağlığını koruduğu yönünde ortaya atılan tezlere itibar etmeyin. Bilimsel verilere göre alkolün her damlası kalp, karaciğer ve akıl sağlığına zarar.
Sağlıklı yaşam için günde 1 veya 2 kadeh alkol tüketiminin kalp açısından yararlı olduğu söylentisi yalan. Çoğu kardiyolog, karaciğer uzmanı, akıl sağlığı uzmanları sağlıklı bir vücut için alkolden uzak durulması gerektiğini bildiriyor. Düzenli alkol kullanımının öncelikle karaciğerde hasar yarattığını unutmamak gerekiyor.
Kokteyller hiç masum değil
Alkolün karaciğer hücrelerinde siroza kadar giden klinik tabloya neden olduğu bir gerçek. Çoğu karaciğer uzmanı yaptıkları yıllık sağlık kontrollerinde alkol kullanan her 3 kişiden 2’sinde karaciğer yağlanmasının olduğunu bildirmektedir. Düzenli ve özellikle hafta sonu içilen fazla miktardaki alkolün kan basıncını arttırdığı hatta kalp kaslarının erimesine neden olduğu belirtilmektedir. Dünya Kanser Araştırma Vakfı ve Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü alkol kullanımının ağız, yutak, boğaz, meme, kolon ve rektum kanserleri arasında ciddi bir ilişkinin olduğunun altını çiziyor. 1 gram alkolün neredeyse yağ kadar kalori sağladığı düşünülürse alkol indirek olarak kilo alımına da neden oluyor. Kilo açısından en riskli alkoller; rakı, cin, viski, votka, rom, beyaz şarap, taze meyve suları ile hazırlanmış tüm alkoller ve likörler.
Beyin hücreleri etkileniyor
Alkol sadece direk organ hasarı değil; suç oranının artması, otomobil kazalarının oluşması ve ruh sağlığını etkilemesi açısından da olumsuz etkileri olan bir içecek çeşididir. Son araştırmalar ılımlı alkol tüketiminin bile beyin hücrelerinde harabiyete neden olduğunu gösteriyor.