Bedava yaşıyoruz bedava,
Hava bedava, bulut bedava
Diyor Orhan Veli. Bugün yaşasaydı şiirin devamı çok farklı olurdu herhalde. Nasıl mı? Sanal yaşıyorum sanal, silikon vadisinde yapayalnız. Çiftlik bedava, meyve sebze bedava, çiçek bedava, birbirimizin halini hatırını sormamak bedava. Başkalarını bırak kendimize bile hayrımızın olmaması ise...
Son günlerde moda olan, internet üzerinde kurulan sanal çiftliklerde sebze meyve yetiştirmeler, hayvan beslemeler, inek sağmalar tanığım birçok kişiyi etkisi altına almış durumda. Daha da üzücü olan insanların, ailelerine ve çevrelerine faydalı olmak yerine, zamanlarını gömdükleri bu çiftlikler için kredi kartıyla sanal tohumlarda alıyor olması...
Bu çılgınlığa nasıl gelindi? Her zaman savunduğumuz, kişi ve toplumların ıslahı için, görsel ve işitsel medyanın, arama motorlarının belli bir kontrol altında tutulmasıdır. Nitekim demokrasi her şeyin özgür olması demek değil, özgürlüklerin başkalarının hakları ihlal edilmeden kullanılması demektir. Bu nedenle milli ve manevi değerlerin her daim ayakta tutulması gerekmektedir ki; insanlarımız “Farmville” gibi oyunlara ne zamanlarını ne de paralarını harcasınlar. Gelecek nesillere iyi örnek olup, zamanlarını hem kendileri hem de başkaları için daha faydalı işlerde geçirsinler.
Osmanlının başarısı; toplum ilimde ilerlerken irfanda da geri kalmasın diye Padişahın danışabileceği manevi liderlerin varlığında gizliydi. Fatih Sultan Mehmet ve Ak Şemsettin, Kanuni Sultan Süleyman ve Şeyh Yahya Efendi Hazretleri gibi. Böylelikle padişahlar rasyonel kararları, toplum ıslahına ve kişilerin faziletine yardımcı olacak şekilde, irfanla harmanlayarak alırlar ve konuşurlardı. Ne zaman ki ahlak ve faziletle yoğrulmadan rasyonel kararlar alınmaya başlandı, Osmanlı da gerilemeye başladı ve akabinde çöktü.
Biz gözümüzün önünde beliren tehlikelerin farkına varamamışız demek ki. Milli ve manevi konularda ki deformasyon toplumun manevi çöküşünü tetikler. Zamanının kutbu olan Kanuni Sultan Süleyman’ın sütkardeşi Şeyh Yahya Efendi Hazretlerinin de dediği gibi “Devleti yönetenler ‘ne me lazım’ demeye başladığında, o devlet çökecek demektir.”