Kanal 7’nin konuk odasında (1999 yılıydı), televizyonun haber spikeri Ahmet Hakan Coşkun yazar Selim İleri’ye sormuştu: ‘’Türk edebiyatını okumak istesem nereden, hangi yazardan başlamalıyım?’’
Selim Bey de, ‘’Reşat Nuri Güntekin’den başlayın’’ demişti. İkinci bir buluşmada, Ahmet Hakan ‘Reşat Nuri’yi okudum, sayenizde büyük bir yazarla tanıştım’ karşılığını vermişti İleri’ye… Aklımda öyle kalmış… Gerçekten de Reşat Nuri adını hepimiz biliriz ama kaç kişi bu büyük yazarın eserlerini hakkıyla okumuştur?
Zaman zaman bu okuma listelerini tazelemekte fayda var… Selim İleri gibi edebiyat zevkine güvendiğimiz bir isim; Türk edebiyatının en üretken kalemlerinden Necip Tosun, geçenlerde bir okuma listesi yayınladı. Yazdığı öyküler kadar, günümüz Türk öyküsünü değerlendiren eserleriyle de bir ‘kılavuz kalem’ Necip Tosun. Bugüne kadar pek çok kitaba imza attı. Öte yandan, gerek taşrada gerek büyük kentlerde yayınlanan edebiyat dergilerinde imzasına rastlamak da mümkün. Bu iki şeye işaret ediyor. Bir: Necip Tosun üretken bir kalem ve sistemli biçimde okuyup edebiyat üzerine yazmayı yaşam biçimi haline getirmiş has bir edebiyatçı… İki; büyük küçük demeden derdi, çilesi olan hemen her derginin isteğini geri çevirmeyen alicenap (cömert) bir yazar.
Arada sosyal medya hesaplarından paylaşımlarda bulunarak etrafını ışıtmayı da ihmal etmiyor. Mesela bu bayram, dönüp dönüp yeniden okuduğu ‘başucu’ kitaplarını oturma odasındaki halının üzerine serip paylaştı takipçileriyle. Şöyle de bir not iliştirdi paylaşımına:
Tüten ama bir türlü alev alamayan insanlar, etrafı dumana boğar, rahatsız eder ama ne ısıtır ne de ışıtırlar. Sadece duman olarak kalır, bir gün, kül bile olamadan sönüp giderler. Bir ışık, bir ateş beklentisi içinde onun etrafında toplananlar ise boğulur, yollarını bulamazlar. Alev alev yanan insanlar ise sürekli insanları ısıtır ve ışıtırlar. Isıtmak ve ışıtmak için çalışır, emek verir bu yüzden de ışıltıları, ısıları nesillerden nesillere sürer. Tüten insanlar sürekli başkalarını eleştirenler yanan insanlar ise sürekli üreten, işine bakan insanlardır.
Zaman zaman ‘Ne okuyalım’ nereden başlayalım diyen genç edebiyatseverlere kılavuz olması dileğiyle, ustasından okuma tavsiyelerini biz de buradan paylaşmış olalım.
Filibeli Ahmet Hilmi/Bütün Hikayeleri, Ömer Seyfettin/Bütün Hikayeleri, Memduh Şevket Esendal/İhtiyar Çilingir, Refik Halit Karay/Gurbet Hikayeleri, Ahmet Hamdi Tanpınar/Abdullah Efendinin Rüyaları, Ziya Osman Saba/Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi, Haldun Taner/Yalıda Sabah, Sabahattin Ali/Kağnı-Ses, Feyyaz Kayacan/Sığınak Hikayeleri, Sait Faik/Alemdağ’da Var Bir Yılan, Tarık Buğra/Yarın Diye Bir Şey Yoktur, Sevim Burak/Yanık Saraylar, Sabahattin Kudret Aksel/Gazoz Ağacı, Yusuf Atılgan /Bodur Minareden Öte, Vüs-at O’Bener/Dost, Bahaeddin Özkişi/Göç Zamanı, Nezihe Meriç/Boz Bulanık, Onat Kutlar/İshak, Sevgi Sabuncu/Tante Rosa, Ferid Edgü/Bir Gemide, Oğuz Atay/Korkuyu Beklerken, Leyla Erbil/Hallaç, Bilge Karasu/Uzun Sürmüş Bir Günün Akşamı, Tezer Özlü/Eski Bahçe Eski Sevgi, Adnan Özyalçıner/Panayır, Nursel Duruel/Geyikler Annem ve Almanya, Cahit Zarifoğlu/İns, Rasim Özdenören/Hastalar ve Işıklar, Adalet Ağaoğlu/Hadi Gidelim, Kamuran Şipal/Buhurumeryem, Füruzan/Sevda Dolu Bir Yaz, Mustafa Kutlu/Uzun Hikaye, Sevinç Çokum/Al Çiçeğin Moru, Tomris Uyar/Dizboyu Papatyalar, Hulki Aktunç/Ten ve Gölge.
İyi okumalar.