Kemer sıkma önlemlerinin çözüm olacağı ve olamayacağını söyleyen iki ayrı kesim var... İlk kesim, kemer sıkma önlemlerinin hala uygulanması gerektiğini söyleyen ve bu konuda başı çeken Almanya….Ancak en son Almanya Maliye Bakanı Schaeuble, kemer sıkma yaklaşımın gevşetilmesine destek sinyali verdi... Yani Schaeuble, Euro Bölgesindeki ülkelerin , resesyondan kurtulmaya yönelik hamlelerde bulunmaları için yeterli alanlarının olduğunu iddia etti...
Kemer sıkma önlemlerinin problem yaratacağını ve devam etmemesi gerektiğini söyleyen ülkelerin başında ise Fransa geliyor...Fransa Maliye Bakanı Pierre Moscovici,kemer sıkma döneminin sonuna gelindiğini söylüyor... Moscovici, kemer sıkma programlarının büyümeyi engellior diyor.Ayrıca geçtiğimiz haftalarda İtalya’ın yeni başbakanı Enrico Letta çıktığı Avrupa birliği gezisinde kemer sıkma çağını sona erdiğini açıklamıştı..
Euro birliğinin mimarlarından Almanya Fransa ve İtalya’nın arka arkaya gelen bu açıklamaları Avrupa'nın büyük ekonomilerinin arasındaki çekişmenin yeniden sahneye çıktığını gösteriyor…
Peki Kemer sıkma önlemleri ne demektir: Kaynak yaratmak, dışalımı azaltıp dışsatımı artırarak dış açıkları kapatmak, dış borçları ödeyebilmek gibi amaçlarla bir ekonomideki toplam istemi kısmak için uygulanan daraltıcı iktisat politikalarıdır..
Yani ekonomiyi daraltmak…
Dünyanın şimdi iki seçeneği var, büyümek veya daralmak..
Ancak burada büyük bir AMA var!
Fransa İspanya ve Yunanistan’da işsizlik rekor seviyede… Yeni açıklanan rakamlara göre 2013 yılının ilk çeyreğinde Yunanistan'da 16-24 yaş arasındaki işsizlik yüzde 64 olurken Portekiz’deki işsizlik oranı yüzde 17,7 oldu. Gençlik arasındaki işsizlik konusunda Euro Bölgesi ortalaması yüzde 24 iken Almanya'da bu oran yüzde 7,6.
Bu rakamlar bir tehlikeye de ısrarla işaret ediyor…ÖFKE
Kemer sıkma önlemlerinin yoğun olarak uygulandığı Yunanistan ve Portekiz’de bu haftalarda gösteriler yaşandı..En son Portekiz’de insanlar kemer sıkma önlemlerine tepkili… Yine aynı tarihlerde Fransa’da radikal sol partiler, hükümetin kemer sıkma politikalarına karşı Paris’te bir protesto yürüyüşü düzenledi…Tüm bu tepkilerin gösterilerin ortak bir aklı var. ‘’Krizle boğuşan birçok Avrupa ülkesinde uygulanan kemer sıkma önlemleri ekonomik ve sosyal sorunları daha da artırıyor.’’
Avrupa halklarının neden böyle tek bir ağızda konuştuklarının detaylarına gelince,
Yunanistan’da 15 bin kamu görevlisi işten çıkarılacak (daha yeni onaylandı)..Bunlardan İlk 2 bin kişilik kadro Haziran ayında işine son verilecek,2014 yılının sonuna gelindiğinde ise 11 bin memurun görevine sona erecek...
Portekiz,Memur sayısı 30 bin kişi azalacak ,Emeklilik sisteminde yeni kesintiler uygulanacak, emeklilik yaşı 66’ya çıkarılacak.
İtalya, Emekli maaşları 2013 senesinin sonuna kadar verilmeyeceknayrıca katma değer vergisi yüzde 23’e gibi yüksek bir orana yükseltildi..Ve de zorunlu tüketim vergisi gıdada yüzde 6 oldu..
İspanya , ve yine memurlar. Memurlar alacakları paralarında yüzde 7’lik kesinti uygun görüldü.Vergilerde ciddi artışlar yapıldı..
Sonuç olarak; Önümüzde Almanya seçimleri var ve görünen o ki eylül ayına kadar zaman duracak..
VE PİYASALAR
Önümüzdeki hafta hem Türkiye’de Hem yurtdışında veri trafiği çok yoğun..Türkiye’de cari açık verisi ve işsizlik oranları açıklanacak.Ayrıca Perşembe günü TCMB para politikası toplantısı var .Önemli.Piyasada faizler yüzde 5’in altını görmüşken ve reel efektif döviz kuru 121 seviyesini geçmişken, Merkez bankasından politika faizini indireceği beklentisi artıyor.
Yurtdışında ise; AB Maliye Bakanları Brüksel toplantısı, Japonya,Fransa Almanya İtalya ve AB’nin 1. Çeyrek büyüme rakamları,İngiltere’de işsizlik oranları ;ABD’de sanayi üretimi ve işsizlik başvuruları açıklanacak.
İyi haftalar ve Kalın sağlıcakla…
*Günün sözü: Akıl padişahı kafesi kırdı mı, kuşların her biri bir yöne uçar / Mevlana