Rahmetli Şerafettin Elçi’yle ortak bir dostumuz anlatmıştı. Midyatlı bir hemşerim..
2011 seçimleri öncesi Celal Talabani Türkiye’yi ziyaret ediyor. Sonra İstanbul’da Şerafettin Elçi’yle bir buluşma gerçekleşiyor. Sayın Elçi, dert yanıyor Talabani’ye ve bu seçimlerde milletvekili olma fırsatı elde edemeyeceğini anlatıyor. Yardım istiyor Talabani’den. Ama Elçi’nin gönlünden geçen parti, AK Parti. Fakat Talabani, gel seni BDP’den yani Barış ve Demokrasi Partisi'nden aday yapalım diyor. Elçi ‘ama onlar beni hiç istemezler’ diye itiraz ediyor, lakin Talabani, kendinden gayet emin ‘sen işin o yanını bana bırak, milletvekili olmak istiyorsan, BDP’den olabilirsin’ diyor.
İnanılması zor değil, aynen böyle oldu. BDP, hatırlayacaksınız, kendisi dışındaki Kürt partilerine teklifler götürdü, göstermelik de olsa, ‘ulusal birlik’ mesajları verdi. Milliyetçi Kürt oyları için Sayın Elçi’de, İslamcı kesimin oyları için Sayın Altan Tan’da karar kılındı.
Tan seçimden sonra da partisinde kaldı. Ama Elçi kalmak istemesine rağmen kalamadı, ayrıldı ve kendi partisine yeniden geçti.
Dostlarıma hep anlatırım. 2011 seçimlerinde eğer AK Parti rahmetli Elçi’ye teklif götürseydi, AK Parti’yi tercih edecek ve milletvekili olacaktı. Altan Tan için de aşağı yukarı aynı şey olabilir miydi, bilemiyorum, ama denemeye de değerdi bence.
***
Bu iki değerli siyasetçinin BDP saflarından meclise gelmesini hatırlamamın sebebi, bugünlerde AK Parti'nin Kürt adayları için yanlışlıklarla dolu bir takım analizlerin medyada yer almasıdır.
AK Parti ve Kürt seçmen söz konusu olduğunda, AK Parti’nin bu seçmene yönelik, ‘özel aday’ arayışı hiçbir zaman olmadı. AK Parti’nin siyaset tarzında, öne çıkan, her zaman siyasi vaatler ve siyasi programlar oldu. AK Parti, Kürt toplumunun bugün siyasi manada epey bölünmüş gibi görünen sosyolojisinin, daha da bölünmesi için değil, yakınlaşma, entegrasyon ve ortaklaşması yönünde bir siyaset tarzını benimsedi. Siyasi programlarının toplumu etkileme gücüne ve başarısına inandı, ki, bunun ne kadar doğru bir tutum olduğu bugün daha iyi anlaşılıyor.
Tersi bir tutum, yani ‘aşiretler ve şahsiyetler koalisyonuna’ güvenerek, siyasi programları öteleyerek yapılacak bir siyaset, bu geçiş döneminde sonuç vermeyecek ve Doğu-Güneydoğu’da, AK Parti, diğer partilerin uğradığı akibete uğrayarak bir tabela partisi haline gelecekti. Dolayısıyla silahların gölgesinde, tek partili, tek şefli, tek ideolojili bir kadere razı olmaktan başka Kürtlere bir çare kalmayacaktı.
Bu basit gerçeklerden bile habersizseniz tuhaf yorumlara imza atmaktan kaçınmanız mümkün olmaz.
AK Parti, içinde, Kürtler, Aleviler, Lazlar, Türkler adına ayrı ayrı siyaset yapılan bir parti değildir. Böyle bir görev dağılımı yok bu partide. Çünkü AK Parti bir Türkiye Partisi olmayı başardı, şahsen benim bu partide olmanın en önemli gerekçesi bu, bir diğer de, partinin siyasi tahayyüllü ve ufkudur.
Bu gerçekler dururken, yanlış analizler yapılıyor, PKK şiddetine tanınan toleransın bir benzeri, şimdi de HDP siyasetine tanınıyor ve bu konuda epey yazı yazılıyor.
Bin bir zahmet ve bedelle büyüyen bir hareketin kaderini gelip, CHP seçmeninin tercihlerine bağlamasında hiç kusur yok! Ama CHP seçmeni HDP’ye oy vermez ve HDP barajı aşmazsa, daha şimdiden faturayı, AK Parti listelerinde yer alan, eh az çok Kürt politikası ve kimliğiyle tanınan aktörlere kesmeye meyleden yazılar yazılıyor ve yorumlar yapılıyor. Bununla da kalınsa iyi. Geçenlerde bir Kürt siyasetçi, Mersin gibi etnik fay hattının kaşınmaya hiç gelmediği bir yerde, HDP barajı aşamazsa, iç savaş çıkar diyordu. Madem iç savaş çıkacak, hepimiz HDP’ye oy verelim ve kendimizi, iç savaştan kurtaralım!
HDP listesinde yer almak, ‘makbul Kürt’ olmak demek. AK Parti’de yer alanlar ise ‘öteki’ Kürt. Bu ötekileştirmeyi bölgede her yerde görebiliyorsunuz. Ama bir ilave olarak Etyen Mahcupyan dostumuzun şu satırlarında görmek hakikaten üzücü.
‘….öte yandan HDP’siz bir meclis ihtimali karşısında bazı illerde listenin söz konusu sıralarına Kürt adayların konması düşünülmüş gibi görünüyor. Ama birçok Kürt için, HDP’nin baraja takılması sayesinde milletvekili olmanın pek makbul bulunmadığını da görmek gerekiyor.’
Etyen, AK Parti’den milletvekili olacakları, peşinen avantacı adaylar olarak ilan ediyor ve HDP barajı geçmezse, AK Parti listelerinden meclise gelen Kürt vekillerin hiçbiri makbul sayılmayacaktır demeye getiriyor. Bunu Selahattin Demirtaş ve Duran Kalkan söylüyor zaten. Ama Etyen neden yazar böyle bir şeyi anlamış değilim.
Sonra ‘bazı Kürtler’ kimdir, Etyen yazsa da öğrensek. Bazı Kürtlere, aydınlarımızın tanıdığı bu ‘makbul’ toleransın, sebebi nedir acaba? AK Parti'ye oy veren ‘bazı Kürtler’in oylarıyla seçilen milletvekilleri makbul sayılmayacaksa, seçime hiç girmeyelim, Etyen Mahçupyan ve ‘bazı Kürtler’ bize başka bir yol göstersin. Makbul bir meclis ve milletvekilleri oluşturmanın yolu, Etyen’i dinleyip, herkesin bazı Kürtler’e biat etmesi ise biat edelim, seçime de gerek kalmaz, kimsenin de başı ağrımaz böylece..