18 yıllık iktidarın ardından AK Parti, kendisini seçimlerde zafere, Türkiye'yi ise önce 2023'e, ardından 2053'e taşıyacak rotasını ve kadrolarını dün belirledi.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan 7. Olağan Büyük Kongresi'nde 1428 geçerli oyların tamamını alarak yeniden AK Parti Genel Başkanı seçildi. Tüzük değişikliğiyle Genel Başkanvekilliği ikiye, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üye sayısı 75'e çıkarıldı. Ayrıca ilk kez olmak üzere Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanlığı kuruldu.
Kadroların genişletilmesinin elbette bir anlamı var. AK Parti merkez parti olması ve 13 buçuk milyon üyesinin bulunması hasebiyle Türk siyasi hayatında zaten özel bir yere sahip. Ama teşkilatı toplum tabanına bu kadar nüfuz etmiş bir partinin artık üst yönetimde de buna denk ölçüde temsil edilecek olması sadece parti yönetimi açısından değil en doğru politikanın üretilmesine de olumlu yansıyacaktır.
Geniş tabana güçlü kadro
MKYK'daki değişim oranı, gelenekle geleceğin altın oranı gibi. Kurucu üyelerden isimler de var listede, ilk kez siyasete girenler de. Meclis grubu ve parti yönetiminde de var aynı denge.
Yeni MKYK'da 11 eski bakan, 2 büyükşehir belediye başkanı var. Yönetim tecrübelerinin parti yönetim masasına sağlayacağı katkı kayda geçmeli.
AK Parti'nin başarılı Grup Başkanvekillerinden, sesi gür, temsili güçlü olan Özlem Zengin yeni dönemde partide Genel Başkan Yardımcılığı yapacak. Erdoğan'ın 2023'e giden dönemde sahaya verdiği önemin bir işareti sayılmalı.
Türkiye'nin son Başbakan'ı, AK Parti'nin sessiz gücü Binali Yıldırım'ın Numan Kurtulmuş gibi, Genel Başkanvekili olmasını ise Yıldırım'dan çok Erdoğan üzerinden okumak gerekir. Erdoğan'ın partideki görevlerini iki güvenilir yol arkadaşı ile paylaşması partinin yeni dönemde daha fazla sahada olacağına, çalışma temposunun artacağına yorulabilir.
MKYK listesinde Ayşe Böhürler gibi entelektüel yanı, Şamil Tayyar gibi gazetecilik refleksi güçlü isimler AK Parti'nin medyadan kazanımları. Mücahit Bilici, Mustafa Şen, Emre Cemil Ayvalı, Derya Yanık tartışma programlarında partini tezlerini, politikalarını başarıyla anlatmış, ikna gücüne sahip yeni üyeler.
Abdullah Kurt, Abdurrahim Fırat, Azmi Ekinci, Murat Çiçek, Orhan Miroğlu PKK terörünün Allah'a şükür kazındığı, bıraktığı büyük hasarın ise hızla giderildiği bu yeni evrede bölgenin yaralarının sarılmasında, gönüllerin yeniden kazanılmasında katkı verecek gerçek isimler.
Tanıdığım isimler arasında Eyüp Gökhan Öztekin, Metin Külünk gibi sahayı iyi bilen, tabanın sesine ses verenler var. Eskişehir Odunpazarı'nda on yıl başarılı bir belediye başkanlığı yapan ve tarihi Odunpazarı evlerini ayağa kaldırarak şehri turizm lokasyonu haline getiren Burhan Sakallı da MKYK'da.
Ermeni Cemaatini temsilen Sevan Sıvacıoğlu, Alevi vatandaşların taleplerini iyi bilen ve kanaat önderliği yapan Metin Tarhan da toplumdaki çeşitliliği parti yönetimine taşıyan isimler.
Kimseyi cinsiyetine göre tasnif etmek, kıyas etmek bana doğru gelmiyor ama MKYK listesindeki kadın sayısının 75'te 23 yani 3'te 1 gibi olduğunu da vurgulamadan geçemeyeceğim. Yetmez ama evet.
"Sivil anayasa için hazırız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı 2023 manifestosunun ana temasına bakarsak, şunların altını çizmek isterim.
İlk sırada yeni anayasa var. Türkiye'yi Cumhuriyetin 100. yılına sivil bir anayasayla ulaştırmak konusunda kararlı ve o derecede de tecrübeli AK Parti.
"Elbette ütopik veya bürokratik değil millet mahreçli yeni bir anayasa hazırlamak kolay değil. Daha önce bu çerçevede çeşitli girişimlerimiz oldu. Maalesef siyasi iklim yeteri kadar uygun olmadığı için bu çalışmalarımız hep yarım kaldı. Buna rağmen 2011'deki Anayasa tecrübesinin ülkemize önemli kazanımlar sağladığını düşünüyoruz" diyerek geçmiş girişimleri ve edinilen tecrübeyi hatırlattı Cumhurbaşkanı.
"Türkiye'nin bugün yeni bir anayasa için hiç olmadığı kadar hazır olduğuna inanıyoruz" diyerek siyasi partiler başta olmak üzere yeni anayasa konusunda sorumluluk üstlenecek herkese çağrıda bulundu.
Güçlü aile, huzurlu toplum
Erdoğan'ın altını kalınca çizdiği diğer başlık aile oldu. Geniş aileden çekirdek aileye küçülen aile yapımızın kimi küresel etkiler nedeniyle hızla çekirdekten bireyleşmeye doğru ufalandığına dikkat çekti ve "ailemizi koruyacağız" dedi. Aile ile kadının karşı karşıya konumlandırılmayacağının, bir bütünün uyumlu parçaları olarak kadının toplumdaki ve ailedeki konumunun güçlendirileceğinin ipuçlarını verdi.
Ailenin yanı sıra eğitim ve kültürün de önümüzdeki dönemde AK Parti politikalarının lokomotifi olacağını duyurdu.
Şu cümlenin altını bilhassa çizmek isterim:
"Teknolojinin insansız bir dünyaya doğru evirilmeye çalışıldığı tarihi yol ayrımında biz insanın fıtri güzellikleri üzerinden yeni bir dünya düzeni kurulmasına öncülük etmenin sorumluluğuna talibiz. İnşallah bunu da başaracağız" cümlesi AK Parti'nin Erdoğan liderliğinde yeniçağa nasıl baktığını gösteriyor. Değişen dünyaya, yeniden şekillenen toplum-birey ilişkilerine özgüvenle ve insani olanı tercih ederek dahil olmak önemli bir bilince işaret.