AK Parti’nin 30 Eylül Pazar günü yapacağı büyük kongre ‘tarihi’ bir niteliğe sahip. Önce kongre ve parti yönetiminin oluşma sürecine ilişkin bilgileri özetleyelim:
- Kongre saat 10’da Ankara Arena’da başlayacak.
- Önce üç dönem milletvekilliği yapanların bir dönem ara vermelerine yönelik tüzük değişikliği yapılacak.
- Ardından konuk yabancı devlet adamlarının selamlama konuşmaları olacak.
- Genel Başkan olarak son kongresine katılan Başbakan Erdoğan’ın konuşması ise uzun olacak.
- Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (50 asil, 25 yedek), Merkez Disiplin ve Parti içi Demokrasi ve Hakem Kurulu (toplam 14 asil, 7 yedek) üyelerinin seçimi ise akşam saatlerini bulacak.
- Yeni MKYK gelecek hafta içinde toplanacak ve Merkez Yönetim Kurulu’nu, yani AK Parti’nin tepe yönetimini belirleyecek.
- Kongrede partiye katılım olmayacak. MKYK’ya girecek isimlerin katılımı cumartesi akşamına kadar tamamlanacak; diğer isimlerin katılımı TBMM grup toplantılarında gerçekleşecek.
Balkon konuşmasından ileride
Kongreyle ilgili cevabı merak edilen en önemli iki soru şu: Başbakan Erdoğan ne diyecek? AK Parti’nin yeni yönetimi nasıl oluşacak?
- AK Parti, 14 Ağustos 2001’de açıkladığı parti programını yeniledi. 11 yılın muhasebesi, projeleri ve vaatleri çıkarıldı; gelecek 11 yılın ihtiyaçlarına yönelik öneriler hazırlandı. Buna dayalı olarak Başbakan Erdoğan’ın da katıldığı toplantılarda geleceğin ‘siyaset vizyonu’ oluşturuldu.
- AK Parti’nin gelecek vizyonunun omurgasını temel bir tespit oluşturuyor: “Türkiye, son 10 yılda küresel ölçekte anlam ifade eden bir ekonomik ve siyasi büyüme, istikrar sağladı. İstikrarın korunması ve büyümenin sürdürülebilir olması Türkiye’nin yapısal dönüşümüne bağlıdır.”
- Yapısal dönüşüm, ekonomik istikrar ve büyümenin sürdürülmesi, Kürt sorununun çözümü, terörün bitirilmesi, bölgesel ve uluslararası etkinliğin artmasının da anahtarı olarak görülüyor.
- Türkiye’nin siyasal sistemindeki tartışma konularını ortadan kaldırmayı, karar alma süreçlerini hızlandırmayı hedefliyor. Bu kapsamda seçim barajı, siyasi partiler yasası ve Yüksek Seçim Kurulu yapılanmasında düzenlemeler de var. Ancak reformların bağlanacağı yer olan ‘başkanlık’ veya Başbakan Erdoğan’ın ‘partili cumhurbaşkanı’ diye ifade ettiği yarı başkanlık sistemine ilişkin karar Erdoğan’ın konuşmasında ortaya çıkacak.
Erdoğan’ın konuşması bu çalışmanın bir özeti niteliğinde olacak. Uzun bir konuşma olmasının nedeni de bu. Konuşmada, güncelliği ve önemi itibariyle Kürt sorununun çözümü ve terörün bitirilmesine yönelik güçlü mesajların verilmesi bekleniyor.
Parti yönetimi gençleşecek
MKYK’nın nasıl oluşacağına gelince...
Erdoğan’ın “hücre değişimi olacak, omurga korunacak” diye özetlediği değişim konusundaki değerlendirmeler şöyle:
“50 kişilik MKYK’ya 25-30 yeni isim girebilir. Bunların 7-8’ini parti dışından gelenler oluşturur. Kadın üye sayısı 15’in altında kalmaz. MKYK’da genç milletvekillerini ve Kürt sorununun çözümünde ‘akil adam’ işlevi görebilecek sürpriz isimlere yer verilir. Yeni katılanlardan Numan Kurtulmuş’un MYK’ya seçilmesi sürpriz olmaz.”
Erdoğan, AK Parti’nin geleceğini bu kongrede şekillendirecek. 30 Eylül MKYK’sı ilk sınavını 2013 yerel seçimlerinde verecek. Erdoğan ‘partili cumhurbaşkanı’ adayı olursa 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde de yükü bu ekip taşıyacak. 2015 genel seçimleri ise bugün oluşturulan kadronun liderlik sınavı olacak.