Toplumları sosyal aktörler güzelleştirir. Mustafa Ruhi Şirin de bunlardan biri. Şair, yazar, sivil aktör. Çocuk hakları savunucu. Şiir, hikâye ve masalları dünyanın birçok ülkesinin diline tercüme edilmiş. Sadece Türkiye'de çocukların "babası" olmamış. Dünyaya da taşımış bu rolünü.
Şirin, 1990 yılında Çocuk Vakfını kuruyor. Çocuk Vakfı o yıllardan bugüne çok şeyler yapmış. Bazıları şunlar: Çocuk Vakfı'nda Çocuk Edebiyatı Okulu (1994), Çocuk Hakları Okulu (1999), Çocuk Akademisi (2010), Özel Yetenekli Çocuklar Araştırma Merkezi (2001), Dünya Çocuk Elçiliği (2020), İnsanlık Savunma Hattı (2020) gibi çocuk ödevlerinin ana düşünce ve modelleri.
Çocuklar üzerine hem düşünce hem de pratik gayretler içinde olmuş Mustafa Ruhi Şirin. Vakfın tanıtım sitesinde felsefesini özlü ve etkili bir şekilde anlatılıyor. "BM Çocuk Hakları Sözleşmesi (1989) ile dünyada çocuk bakışının güncellenmesi öngörülse de son 30 yıl içinde egemen dünya sisteminden kaynaklanan hiçbir kök sorun çözülemediği için, çocukla ilgili yeni bir dil, kuşatıcı bir söylemin oluşturulması amacıyla Dünya Çocuk Elçiliği'nin Küresel Çocuk Hareketi çerçevesinde örgütlenmesini de öneriyor".
Toplum değişmelerinin en önemli öncüleri başında sosyal aktörler gelir. Mustafa Ruhi Şirin de öyle. Çocuklarla ilgili çok önemli çalışmalar yaparak bunu gerçekleştiriyor. Çocukların haklarından tutun da özel yeteneklerine kadar. Hem topluma hem de devlete yol gösteren önemli yaklaşımlar, raporlar ve katkılar sağlıyor. Bir sivil toplum kuruluşunun yapabileceği çok değerli faaliyetler yapıyor. 34 yıllık bir gelenek ortaya çıkmış. Türkiye'de sivil toplum çalışması için önemli bir örneklik. Yıllar geçse de siyasetler değişse de Türkiye'de ihtilaller olsa da Çocuk Vakfı varlığını korumuş ve sürdürmüş. Her şeyi yapmak yerine belli bir alanda hizmete koşmuş. Belki de onu güçlü kılan bu.
Türkiye'de STK'ların buna ne kadar çok ihtiyacı var!
Çocuk Vakfı, 2023 yılında çok önemli bir çalışma daha gerçekleştirdi. Türkiye Çocuk Yıllığı 2023 adını taşıyor. Bu çalışma, çocukların Türkiye'deki durumlarını anlamak üzere çok kıymetli bir dokümantasyon. Hem bilgilendiren hem düşündüren hem de çözümler için ipuçları sunan bir çalışma.
Türkiye Çocuk Yıllığı 2023, çocukların toplum, aile, baba-anne, özel yetenek ve eğitim, edebiyat, medya, görsellik gibi çeşitli alanlarla olan ilişkilerini ve ilgilerini ele alıyor. Söyleşiler, makaleler, değerlendirmeler ve veriler ortaya konuluyor. Alanında uzman insanlardan yararlanılıyor. Sadece çocukların sorunlarına bakmakla ve çocuklara ilişkin yanlış uygulamaları eleştirmekle yetinmiyor. Aynı zamanda çözümleri de içinde taşıyan yaklaşımlar, öneriler ve perspektifler ortaya konuyor. Bu açıdan da çocuklarımızın ne olduğunu ve nereye doğru gittiklerini anlamak için önem taşıyor.
Her gün aile ile ilgili meseleleri yaşıyoruz. Bunları tartışıp duruyoruz. Ancak Çocuk Vakfı örneğinde bir aile vakfımız yok. Kadınlar ve gençler konusunda da bu çoraklığı yaşıyoruz. Saman alevi gibi parlayan ve sönen atılımlar devam ediyor. Kurumsallaşma, bilim anlayışı, uzun soluklu yürüme söz konusu değil.
Ancak Çocuk Vakfı ve başkanı Mustafa Ruhi Şirin bize umut veriyor. Sosyoloji, toplumun çekirdeği ailedir diyor. O zaman ailenin çekirdeği de çocuktur. Mutlu çocuklar beraberinde mutlu gençleri ve sonunda da mutlu ebeveynleri getirir. Çocuk Vakfı bu bilinçle hareket ediyor. Aile meselesinin köküne inmiş ve oradan yola revan olmuş.