Bağışıklık sistemini yıkan AIDS’in tedavisinde beslenmenin rolü büyük. Tıpkı diğer enfeksiyon hastalıklarında olduğu gibi HIV/AIDS vakalarında da doğru planlanmış diyet ve vitamin desteği vücut direncini artırıyor.
ÇAĞIN hastalığı AIDS ve ‘HIV pozitif’ enfeksiyon hastalıkları içinde tehlikeli boyutlara ulaştı. Dünya’da 40 milyon, Türkiye’de ise 6 bin hasta var. Son dönemde hastalığın tedavisinde umut verici çalışmalar dikkat çekerken, beslenme konusu yeniden gündemde. AIDS bilindiği gibi bağışıklık sistemini etkileyen bir hastalık. Beslenme ise özellikle immün sistem (bağışıklık sistemi) açısından önemli. Doğru beslenme bu anlamda kişinin immün sisteminin eski fonksiyonlarına kavuşmasında etkilidir.
Porsiyon kontrolü şart
AIDS, vücut için net bir katabolik süreç (yıkım süreci ) taşıyan bir hastalıktır. Bu vücut yıkımını kolaylaştıran nedenlerine baktığımızda iştahsızlık, vücut çalışma hızında ve dolayısıyla enerji harcamasında anlamlı artış, vücut proteinlerinde ve yeni protein sentezinde azalma, kas yıkımı, yağ oluşumunda azalma öne çıkıyor. Araştırmalar AIDS hastalığında ve diğer enfeksiyon hastalıklarında dengeli beslenmenin iyileştirici etkisini kanıtlandı. Dengeli beslenme, vücudun sağlıklı kalabilmesi için gereken besin öğelerini yiyeceklerle almak demektir. Vücuda alınan kaloriler iyi denetlenmeli, hastanın durumuna uygun enerji ihtiyacını sağlamalıdır.
Meyvenin yanına multivitamin
Diyetin karbohidrat içeriği yüzde 50-60 arasında tutulmalıdır. Bunun için ise günde üç kez sebze veya salata, en az 3 kez meyve ve en az dört kez de makarna, ekmek, pilav, pirinç, bisküvi ve diğer tahıl ürünleri tüketilmelidir. Diyetin yağ içeriği yüzde 30 civarında tutulmalıdır ve zeytinyağı tercih edilmeli. Diyetin protein içeriği yüzde 30 civarında olmalı. Protein ihtiyacı; günde en az iki kez et, peynir gibi gıdalardan karşılanmalı. En az 2 su bardağı kadar da süt veya yoğurt alınmalıdır. Hastalar bol sebze ve meyvenin yanı sıra uygun vitamin tabletlerini de düzenli bir şekilde almalı.
Yiyecekleri hazırlarken dikkat
-Yiyeceklere dokunmadan önce ve sonra eller yıkanmalı
-Sebze ve meyvelerin yıkandıktan sonra soyularak tüketilmeli, yemekler iyi pişirilmeli.
-Yemek yapılacak malzeme çok iyi temizlenmeli
-Az pişmiş hayvansal besinler asla tüketilmemeli.