21. Adana Altın Koza Film Festivali bu akşam resmen açılıyor. Pazartesi sabahından itibaren film gösterim programına başlayan Festival, sinemamızın 100. yılını tema olarak seçti. Bu akşamki açılış da temaya uygun olarak bir kutlama niteliği taşıyor.
Tiyatrocular döneminden bugünün evrensel sinemasına dek uzanan o geniş yüzyıl içinde Türk sinemasını Yeşilçam temsil etti. Sinemanın çok geniş bir izleyici kitlesinin tek eğlencesi, tek sosyalleşme aracı olduğu yılların film endüstrisini niteleyen Yeşilçam için de Adana’nın, Çukurova bölgesinin ayrı bir önemi vardı. Sıcak iklimi nedeniyle yazın da bahçelerdeki açıkhava sinemalarında devam eden gösterimleriyle Adana dağıtımcıları etkin bir rol oynardı. Yeşilçam’ın yapım şirketlerine film sipariş edecek kadar güçlüydüler.
Adana halkının sinema sevgisi, köklü geleneği bu coğrafyadan çok sayıda sinemacı yetişmesine olanak sağladı. O sinemacıların her biri Yeşilçam’da, Yeşilçam’ın ticari kalıplarına alternatif olarak gelişen, siyasi angajmanı güçlü ‘70’ler ve ‘80’lerde üretim yapan orta kuşağın sinemasında ve bugün yeni Türkiye sineması diye tarif ettiğimiz anlayışta üretici olarak yerlerini aldı. Bu sinemacılardan hayatta olanların bazıları 21. Adana Altın Koza Film Festivali’nin açılışına katılacak. Sadece davetli olarak değil, festival programında 100. yıl kutlamaları için gösterilen klasiklerin ya da Ulusal Yarışma’ya seçilen yepyeni filmlerin yapımcısı, yönetmeni, oyuncusu ve başka dallarda emekçisi olarak... 100. yıl sergisine malzeme sağlayan tarihçi ve arşivci ya da birikimi, anıları ve fikirleriyle sinemaseverlere ışık tutacak panelist sıfatıyla...
* * *
Adana ve sinema deyince ilk akla gelen isim olan Yılmaz Güney ise bizzat kurduğu festivalin bugünleri görmüş olmasından memnuniyet duyacaktı kuşkusuz. Genç meslektaşlarının yaptığı filmlerin bazılarını kendisine yakın bulacaktı, bazılarıyla sıkı tartışmaya girecekti... Uluslararası programın ise takipçisi olacaktı kuşkusuz!
Açılış töreni aynı zamanda bir nostalji geçidi ve kuşaklar buluşması olacak. Abdurrahman Keskiner, Agah Özgüç, Aytaç Arman, Cüneyt Arkın, Nuri Alço, Necip Sarıcı, Aytekin Çakmakçı, Birsen Kaya, Şerif Gören, Bulut Aras, Burçak Evren, Engin Ayça, Gülsen Tuncer, Şerif Sezer, Eşref Kolçak, Mahmut Cevher, Mahmut Hekimoğlu, Mine Soley, Sabahattin Çetin, Safa Önal, Selma Güneri, Serpil Çakmaklı, Suna Selen, Suzan Avcı, Süleyman Turan, Şemsi İnkaya, Mehmet Dinler, Yılmaz Atadeniz, Yılmaz Köksal, Yusuf Sezgin ve başka birçok unutulmaz isim törene katılacak.
Sinemanın yüzüncü yılı kutlanırken sahnede film müziklerinden ve Yeşilçam şarkılarından başka bir şey çalmak yakışık almazdı. Cahit Berkay sinemamızda başköşeye yerleşen müzisyenlerden biri olarak sahne alacak. Film şarkılarını seslendirenler ise apayrı bir nostaljiye sürükleyecek sinemaseverleri: Neşe Karaböcek, Seyyal Taner, Selçuk Ural, Semiha Yankı, Ersan Erdura, Banu Kırbağ, İskender Doğan, Tülay Özer ve Güzin ile Baha ikilisi hep bir ağızdan söylenebilecek şarkıları okuyacak. Zaten açılış töreni de Kral TV’den canlı yayınlanıyor!
21. Altın Koza programı elbette sadece nostaljiden, 100. yıl kutlamalarından ibaret değil. Bir yandan salonlarda Türk ve dünya sinemasının en yeni, en gözde örnekleri gösterilecek. Birçok yerli yapımın dünya prömiyeri ve önemli festivallere seçilmiş, ödüller kazanmış birçok yabancı yapımın da Türkiye prömiyerleri Adana’da gerçekleştirilecek.