İftar ve sahur sofralarını, 11 ay boyunca tüketilen besinler yerine, hem gün boyu tok tutacak hem de sağlıklı beslenmeyi sağlayacak ‘akıllı yiyecekler’le hazırlamak en doğru seçim olacak.
Bu yıl Ramazan’ın hem sıcaklara hem de uzun günlere denk gelmesi oruç tutanları endişelendiriyor. Hepimizin kafasında uzun süren açlığı nasıl olur da doyacak şekilde ancak midemi de yormadan geçiririm sorusu var. Ramazan ayında besin tüketiminden gün boyu mahrum olmakta iftarda aşırı yemeye bizi yönelteceğinden, uzun süreli açlıkla karşı karşıya geldiğimizde gelişi güzel yemek sonrası olacaklardan da korunmamız gerektiğinin bilincindeyiz. Ne olabilir diye sorarsanız. Aşırı yüklenmek tansiyon yükselmesi, yemek sonrasında uyuklama, mide de asit artışı ve hazımsızlık ilk olabilecek sorunlar diyebilirim. Dengeli ve aşırıya kaçmadan sağlıklı besinler tüketerek Ramazan’da uzun süreli açlığa dayanmak ve tokluk süresini artırmak mümkün.
Çorba ve cacık tok tutan besinlerden
İftar ve sahur sofralarını, 11 ay boyunca tüketilen besinler yerine, hem gün boyu tok tutacak hem de sağlıklı beslenmeyi sağlayacak yiyeceklerle hazırlamak en önemlisi. Bu besinlerin başında karbonhidratlardır. Buğday, kepek, sebze, meyveden alınan karbonhidratlar mideyi tok tutmasının yanı sıra sindirim sistemini de aktif duruma getirir. Koyu kıvamda sıvı besinler mideyi çabuk terk etmezler bu nedenle sahurda bol malzemeli çorba, cacık gibi besinler tercih edilmelidir.
Sakinlik için bezelye tüketin
Karpuz tarzı besinler şişkinlik yaratacağından sahurda tüketilmemeye özen gösterilmeli. Daha çok bu tür meyveler iftar ile sahur arasında yenmelidir. Biri iftarla sahur arasında biri sahurda olmak her gün 2 bardak süt içilmeli. Süt önemli bir kalsiyum ve D vitamini kaynağı olmasının tok tutarak açlık hissini bastıracaktır. Muz, avokado, yulaf ve ballı süt triptofan bakımından zengin gıdalardır. Bezelye, fıstık, fasulye gibi albumin bakımından zengin besinler tüketerek iştahınızı azaltabilirsiniz. Kan şekerinde hızlı iniş çıkışlar açlık hissinin oluşmasındaki en önemli faktörlerden birisidir. Krom kan şekeri düzenleyen bir mineraldir. Krom bulunduran besinler tüketerek açlığınızı bastırabilirsiniz. Yulaf, peynir, ısırgan otu, meyan kökü, buğday, süt ürünleri ve yer fıstığı önemli krom kaynaklarıdır.