Kahvaltı ve öğlen yemeklerinin yanında acı biber tüketerek hem hızlı kilo verebilir hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.
ACI BİBERİ metabolizmayı hızlandırdığı bilgisini sizlere daha önce de yazmıştım. Ancak kırmızısı, yeşili, tozu veya pul şeklinde acı biber çeşitlerinin sağlık için yararları çok fazla olduğunu hatırlatmalıyım.
- Kanın pıhtılaşmasını azaltır: Oksijen taşıyan kan damarlarında pıhtı oluşarak tıkanma inme ve kalp krizlerinin en öneli sebeplerinden bir tanesidir. Acı biber tüketimi pıhtıların oluşumunu engelleyerek, kan dolaşımını iyileştirip düzenler.
- Solunum yollarını temizler: Acı biber tüketmek terlemeye, gözün ve burnun sulanmasına akmasına neden olur. Biberin bu uyarıcı etkisi mukus salgınsı arttırarak solunum yollarındaki tıkanıklığı açar böylece soğuk algınlığı ve nezle ile mücadelemizde bize yardımcı olur.
- Sindirimi uyarır: Acı biber gastrik asit salgısını arttırarak besinlerin içerisindeki birçok bakterinin ölmesi için yeterli miktarda asidik ortam sağlar. Ayrıca sindirimin tam ve etkin yapılabilmesine yardımcı olur.
- Metabolizmayı hızlandırır: Öğünle birlikte tüketilen 3 gram acı biber sosu birkaç saat boyunca metabolizma hızını yüzde 25 oranında hızlandırır. Acı biberin daha az acı olanlara göre ısıtıcı ve uyarıcı etkileri daha fazladır. Dolayısıyla daha az tüketilmeleri de sağlık üzerindeki etkilerinin görülebilmesi için yeterli olabilir. Günlük ortalama 2 çay kaşığı kadar kırmızı acı biber kan dolaşımı ve solunum sisteminin iyileştirici etkileri gösterecektir.
Önemli bir uyarıyı da yapmak isterim. Çok fazla miktarda acı biber tüketimi mide kanseri oluşum riskini arttırır. Ülser rahatsızlığı olanların acı tüketmeleriyle ilgili görüşler farklı olmakla birlikte araştırmalar genel olarak ülser yaralarının tahriş ettiği nedeniyle biber kullanmamalarını göstermektedir. Kahvaltıda acı kırmızı biberi közleyerek, çorbalara toz veya pul biber ekleyerek, salatalara yeşil veya kırmızı acı biberi doğrayarak düzenli olarak kullanabilirsiniz.