AVRUPA Birliği ilk önemli firesini şımarık çocuğu Yunanistan’ın Morotorium ilanıyla yaşadı. Perşembenin gelişi, çarşambadan bellidir misali. Geçen yıl sırada Güney Kıbrıs, İrlanda, İtalya, İspanya bekliyor diye yazmıştım. Yunanistan tarihte görülmemiş hibe ve kredi desteğini alarak, girdiği krizden çıkmaya çalışıyor. Her bir Yunanlı 7 bin Avro’ya yakın hibe, bir o kadar da kredi almış oldu. Sırada Güney Kıbrıs var demiştik, o da geçtiğimiz hafta beyaz bayrak salladı. Dönem Başkanı olduğu teşkilata, “Batıyorum kurtarın diye” bağırdı Yaptığı müracaatta “Vallahi de, billahi de ne derseniz onu yaparım” diye de duygusal sömürüye girdi. Güney Kıbrıs ve onun anası konumundaki Yunanistan’ın AB içinde çok zayıflayan konumundan biz yararlanabilir miyiz bilinmez ama, uluslararası arenada topluluğu sıkıştırma fırsatlarını değerlendirmeliyiz. Güney Kıbrıs’ın bankacılık sektörü boyuna göre oldukça büyük Gayri Safi Milli Hâsılası’nın sekiz katı büyüklüğünde varlıkları olan bir sektör. Bu sekiz oranına karşın bizdeki oran sadece 0.9.
Güney Kıbrıs, batışını anasına açtığı krediler ve ondan aldığı tahvillere bağlıyor. Dönüp de kendi asgari ücreti, çalışanların aldıkları ücret ve maaşları, emeklilik yaşını, emekli aylıklarını, orduya yaptıkları harcamaları görmemezlikten geliyor. Güney Kıbrıs’ın 850 bin olan nüfusunda toplam borcu 27 milyon Euro. Fert başına düşen milli geliri 19000 Euro, borcu ise 31.000 Euro. Yani Güney Kıbrıslılar, 2.5 yıllık üretimleri kadar borçlanmışlar. Ayrıca 2012 yılı bütçesi de yüzde 6 (bütçe açığının GSMH ya oranı) olacak gibi. Devletin verdiği kefaletler ve borçları toplamı 38 milyon Euro.
Nerede kaldı Maastrich kriterleri...
Bizim ekonomiye gelince, enflasyon yönünden ve bütçe açığı yönünden Maastricht Kriteri’ni yerine getiremiyoruz. Ama dönüp “Sizde hangi üye devlet şu meşhur borç/ GSMH oranının tutturabiliyor?” diye sorabiliriz. Benim tavsiyem, her platformda bütün üyelerinin kat be kat aştığı bu borç GSMH oranını soralım ve onları ti’ye alalım. Birçok üye devlet Ali cengiz oyunlarıyla enflasyonu da, bütçe açıklarını da gizliyor, bunu araştırmalıyız. Benim düşüncem, Maastricht Kriterleri Türkiye’yi topluluğa almamak için getirilmiş kriterlerdir.
Yunanistan ve Kıbrıs AB içinde doğacak depremin habercisi. Topluluk şimdi öncü depremleri hissediyor. Asıl deprem, İspanya veya İtalya’nın moratoryum ilan ettiğinde olacak. Ondan sonra arkadan kim bilir kaç artçı deprem gelecek.