Aslında en baştan yazayım, ABD ile BK (İngiltere) rakip. Dünyadaki hesaplaşma sürecine bu iki "müttefikin", "rekabeti" üzerinden bakmalıyız. Tabii paranın seyri ve konumlanacağı noktalar önemlidir. O nedenle Orta Doğu'daki kan gölünün mimarlarının ABD ile İngiltere olduğunu bilmeyen kalmadı.
Peki, süreç nereye evrilir? Çoğu analizlere, raporlara bakıldığında ABD'nin elinden küresel aktörlüğü almak isteyen İngiltere'nin Çin ile ittifakı işaret ediliyor. ABD'nin Hindistan odaklı yeni savaş senaryosu devreye girse tutar mı? Göreceğiz...
Dikkat ederseniz Rusya tüm analizlerini İngiltere düşmanlığı üzerine yapmakta. Aynı gerekçeleri İngiltere de dillendirmekte.
Dünya kimler arasında paylaşılacak sorusuna cevabı ABD ile İngiltere arasındaki sürecin sonucu verecektir. Ukrayna ile Rusya arasında barış söylemlerinin devreye girmesi, her ne kadar kesin durum olmasa bile gözüken açık durum vardır. Ukrayna'yı savaştıran güç, barışa yeni başka bölgede savaş durumu halinde itekleyecek.
Peki yeni savaş odağı neresi olur? Tüm işaretler Hindistan ve Çin'i gösteriyor. ABD ile İngiltere arasındaki rekabeti başkaları üzerinden giderek daha fazla göreceğiz. İngiltere'nin Türk Devletlerine merakının giderek artmasını da bu durumdan bağımsız okumamak gerekiyor. Orta Doğu'yu kan gölüne dönüştürme gayretini, İsrail'in faşizan yapısına izin veren aklın tek bir nedeni vardır. Bu katliamlara sessizliği ile seyirci kalan küresel sistem, yeni ve büyük savaşın yolunu belirliyor olduğu açıktır. ABD ve İngiltere'nin menfaatlerinin çatışan ve birleşen noktaları bize vahşi hesaplaşmanın serüvenini anlatmaktadır. Küresel finans artı ABD ve İngiltere arasındaki güç mücadelesi bize yeni savaşın aktörlerini göstermektedir.
Kendileri savaşmıyor, vekil devletler ile çıkarılan bu savaş dönemi nihayetinde yeni dünyanın esas aktörlerini belirleyecektir beklentisi var haliyle. Bu ağır süreçten zarar almadan, hatta mümkünse kazanımlarla çıkabilmenin yolunu bulabilenler kazanmış olacaktır.