Daha önce de yazdım; bu çağın en büyük sorunlarından biri gerçeğe yani hakikate ulaşmak. Özellikle biz habercilerin işi her geçen gün daha da zorlaşıyor. Her an yalan ya da manipülatif bir haberle karşı karşıya kalma durumumuz var. Kirli akan bir nehirden TEMİZ su almaya çalışıyoruz. Bu çok da kolay bir iş değil. Bu sorun artık sadece habercilerin sorunu olmaktan da çıktı. Devletler de bu konuda önlem almak için adım atmaya hazırlanıyor.
***
Avrupa Birliği (AB), sahte, asparagas ve algı oluşturma amaçlı servis edilen haberlere karşı bir dizi önlem almak için adım atmaya hazırlanıyor. AB’nin güvenlikten sorumlu üyesi Julian King, nasıl bir eylem planı hazırladıklarına ilişkin gazetecilere detaylı bilgi verdi.
King, “kullanıcılar kendilerine sunulan haberlerin gerçek olup olmadığını ve kimler tarafından finanse edildiğini bilecekler” diye özetledi durumu. AB’li yetkili amaçlarının ifade özgürlüğünü kısıtlamak olmadığını da vurguladı. King, “internet ve sosyal medya mecralarına bir dizi OTO-KONTROL önlemi tavsiyesinde bulunduk” dedi. Hedef ise 2019’da planı uygulamaya sokmak.
AB yalan haberle nasıl mücadele edecek?
- İnternet şirketleri, arama motorları, reklam şirketleri ve konvansiyonel medya kuruluşları bir kriterler kataloğu hazırlayacak
- Oluşturulan bu kriterler yalan haberlerin yayılmadan tespitini sağlayacak
- Gerçek bilgiler bağımsız ağlar tarafından teyit edilecek
- Yalan haberle mücadele eden medya kuruluşları ve diğer kuruluşlar desteklenecek
- Digital haber kuruluşları kendi platformlarında yayınlanan haberleri işaretleyecek. Bu da bilginin çıkış kaynağının saptanmasını kolaylaştıracak.
- Kullanıcılar yapılan paylaşımların kim tarafından ve ne zaman yapıldığını görecek.
- İnternet şirketleri işbirliği yaparak insan yardımı olmadan yapay zeka ile interneti tarayıp sahte haberleri ya da sahte hesapları tespit edip silecek
Bu konu ile ilgili AB’nin yaptırdığı bir kamuoyu araştırmasında ilginç sayılacak sonuçlar elde edilmiş. Araştırmaya göre; Avrupalıların yüzde 83’ü yalan haberleri demokrasiye bir tehdit olarak görüyor. Yine aynı araştırmaya göre internet kullanıcılarının yüzde 70’i hala basılan gazeteye, televizyona ve radyo kanallarına güveniyor. Yani geleneksel medya tüm teknolojik gelişmelere rağmen hala en çok güven veren mecra.
Çok geç olmadan…
Türkiye, algı oluşturmak için yalan ya da çarpıtılmış haberlerin yapıldığı ülkelerin başında geliyor maalesef. İşte tam da bu yüzden bizde de zaman kaybedilmeden yalan habere karşı yasal zemin oluşturmak için harekete geçilmeli.
Yeni 24
Bu arada 2 yılın üzerinde haber merkezinde mesai yaptığım 24 yenilendi. 24’ün yeni ekranını beğendim. Sade, modern ve yenilikçi bir ekran olmuş. Nice 10 yıllara inşallah 24…