7 Haziran seçimleri için geri sayım başladı. Türkiye açısından tarihi önemdeki seçimleri yurtdışındaki Türkiye de yakından izliyor. Türkiye dışında yaşayan yaklaşık 6 milyon Türk’ün 2.700.000’i seçmen durumunda. Geçtiğimiz seçimde oy kullanma oranı % 18.9’da kalmıştı. Randevu sistemiyle oy kullanma mecburiyeti nedeniyle seçime katılım oranı bu denli düşük kalmıştı.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Kudret Bülbül, yeni dönemde gurbetçilerin oy kullanmasında getirilecek değişiklikler ile ilgili olarak umutlu konuşuyor. Kurumlar arası eşgüdümle yapılan çalışmalar sonucunda oy kullanma süresi 4 günden 25 güne çıkarılacak. Oy kullanılacak yerlerin sayısı da artırıldı. Kudret Bülbül, şu anda Almanya’da oy kullanılan noktaların sayısının 7’den 13’e çıkacağını anlattı.
Yurtdışındaki Türklerin siyasete katılım oranı öteden beri düşük. Sadece Türkiye’deki seçimler açısından değil, bulunulan ülke açısından da tablo bu şekilde. YTB verilerine göre gurbetçiler belediye ya da yerel seçimlerde yüzde 33 oranında oy kullanırken, bu rakam genel seçimler için yüzde 30’a düşüyor. Daha geniş bir halkada yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ise Türklerin katılım oranı yüzde 23.
Türkiye’deki seçimlere katılım oranını arttırma noktasında Yüksek Seçim Kurulu ve Dışişleri Bakanlığı YTB ile birlikte var gücüyle çalışıyor.
Bu noktada YTB, yurtdışında temsilciliği olmayan tek resmi kuruluş olarak koordine etme sıkıntısı da yaşıyor.
YTB’nin temsilciliğinin olmaması, burs verilen öğrenciler konusundan ailelerinden koparılan Türk çocuklarına kadar pek çok alanda daha etkili adımlar atılmasına engel oluyor.
Bülbül, bu konuyu örneklerle anlatıyor. ABD’nin Türkiye’de burs verdiği 60 öğrenci için İstanbul ve Ankara’da temsilciliği bulunuyor. Türkiye ise her yıl 5000 öğrenciye burs verirken, bu bursları veren YTB’nin yurtdışı temsilciliği bulunmuyor.
Yurtdışından her yıl 112 bin öğrenci burs başvurusunda bulunuyor.
Önyargısız çalışmalar için destek programları
Yabancı kuruluşlar, Türkiye’deki demokratikleşme ve insan hakları konularında araştırmalar yapmak üzere mali destek de bulunurlar. Türkiye hakkında önyargılı raporların temelinde de bu kuruluşların eğilimleri vardır. YTB, şimdi yeni bir girişim başlatıyor ve ilk kez yurtdışındaki araştırmalar için mali destek veriyor. Yurtdışındaki Türklerin karşılaştığı sorunlar, ayrımcılık, fırsat eşitsizliği gibi konularda aktif yurttaş olmalarının sağlanması için YTB harekete geçti. Sivil toplum kuruluşları ve üniversite gibi kar amacı gütmeyen kurumların başvuruları alınıyor.