Parlamenter sistemin bir ürünü olan 28 Şubat sürecinin simge gününde Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem (GPS) diyerek eski sistemi savunmak siyasi savrulmanın bir başka versiyonu olsa gerek.
Hiçbir siyasi sorumluluğu olmayan Türk Genci Emre bile Ukrayna'daki işgale karşı dronlar üzerinden taktik vererek gündeme otururken, güzel ülkemizin 6 siyasi parti genel başkanı GPS imza töreni düzenledi 28 Şubat günü!
Tıpkı dışarda kan gövdeyi götürürken içerde meleklerin cinsiyetini tartışan rahipler misali uzun uzun GPS anlattılar.
Millet ittifakı ve muhtemel ortaklarının GPS üzerindeki çalışmalarını muhteva (içerik) ve gerçeklik/inandırıcılık olmak üzere iki bakış açısıyla değerlendirmek mümkündür.
Birinci bakış açısı, bir beyin fırtınası olarak eleştiri ve teklif olarak muhtevadır.
GPS töreni mevcut sisteme eleştiri konuşmasıyla başladı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne kimi eleştiriler yöneltildi.
Kimden gelirse gelsin mevcut iktidarın kendisine yönelik eleştirileri dikkate aldığını ve gereğinin yapıldığını biliyorum. O yüzden bu eleştirilerin mevcut başkanlık sistemine katkı sunacağına inanıyorum.
Ayrıca parlamenter sisteme yönelik eleştirileri ve parlamenter sistemi güçlendirmeye yönelik teklifleri akademik bağlamda da faydalı bir çalışma olarak görüyorum.
İkinci bakış açısı gerçeklik ve inandırıcılıktır.
GPS yani Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem üzerinde yapılan ve 6 siyasi partiyi temsilen 6 hatibin özetlediği çalışma, sistemleri bilmeyenlerden alkış alabilir.
Ama demokratik sistemleri bilenler için 28 Şubat'ta yapılan sunum, siyasi bir şov ve algı operasyonundan başka bir şey değildir.
Öncelikle bilinmesinde fayda vardır ki Parlamenter, Yarı başkanlık ve Başkanlık sistemlerinin üçü de demokratik sistemlerdir.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olarak yürürlükteki mevcut sistem başkanlık sistemidir, demokratiktir. Eksikleri elbette ki tartışılır. Ama en az parlamenter sistem kadar demokratiktir.
CHP adına konuşan Muharrem Erkek Bey'in saydığı eleştirilerin kimileri yerindedir ama eleştirilerin çoğunun sebebi başkanlık sistemi değildir. Aynı eksiklikler parlamenter sistemde de vardı!
DEVA adına konuşan Mustafa Yeneroğlu Bey'in yasamayla ilgili tespitlerinin çoğuna ben de katılırım. Ama tekliflerinin tahakkuku için parlamenter sisteme ihtiyaç yoktur ki.
Aynı teklifleri başkanlık sisteminde de gerçekleştirmek mümkündür.
Seçim barajı, siyasi partiler kanunu, dokunulmazlıklar, şeffaflık ve benzeri düzenlemeler için parlamenter sisteme geçme zarureti yoktur. Mevcut sistem içinde de pekâlâ mümkündür. Dolayısıyla Yeneroğlu'nun taleplerinin gerçekleşmesi için parlamenter sisteme ihtiyaç yoktur!
Bunlar için parlamenter sistem çağrısı içi boş bir çağrıdır.
İYİ Parti adına konuşan Bahadır Erdem Bey'in sunumunun da parlamenter sistemle doğrudan ilişkisi yok. Yani mevcut sistemde de halledilebilecek hususlar.
Düşünce ifade özgürlüğü, insan hakları, medya, STK'lar, sosyal haklar engelliler kadınlar çevre mahkemeleri gibi konuların hepsi başkanlık sisteminde de gerçekleşebilecek hususlar.
Bunun için parlamenter sistem çağrısı da içi boş bir çağrıdır.
GP adına konuşan A. Sefer Üstün Bey'in yargı konusundaki tekliflerinin gerçekleşmesi için de parlamenter sisteme geçme ihtiyacı yoktur. Hepsi mevcut sistem içinde de çözülecek hususlardır.
Yargıdaki teklifler için parlamenter sistem çağrısı da içi boş bir çağrıdır.
SP adına konuşan Bülent Kaya Bey'in kamu kurumlarıyla ilgili teklifleri, yoksullukla mücadele, ihale kanunu, akademik özgürlük, siyasi etik kanunu ve diğerleri için de başkanlık sistemini değiştirmeye ihtiyaç yoktur. Hepsi mevcut sistem içinde de düzenlenebilecek tekliflerdir.
Bunlar için parlamenter sistem çağrısı da içi boş bir çağrıdır.
Bunların hepsi mevcut sistemde de yapılabilir!
Ayrıca ortada somut bir teklif de yok hep cek cak.
DP adına konuşan Bülent Şahin Bey yürütme tekliflerini özetledi.
Aslında GPS'den ne anladıklarını Bülent Şahin özetledi. Diğer konuşmacıların tüm talepleri başkanlık sistemi içinde de gerçekleştirilebilecek hususlardır.
GPS'nin özünü teşkil eden yürütme konusunda ise kelimenin tam anlamıyla dağ fare doğurdu desek yeridir.
Eski parlamenter sistemi allayıp pullayıp güçlendirilmiş diye takdim etmişler.
Cumhurbaşkanı tıpkı eskiden olduğu gibi sembolik olacak, hükümet meclisten çıkacak, güven oylaması gensoru tamamıyla eski sistem.
6 parti çalışmış görünüyor ama ortada çalışma falan yok. Güvenoyunda basit, gensoruda salt çoğunluk gibi bir kaç nokta var ki o da aylar önce Gelecek Partisi'nin açıkladığı hususlar.
Özetle güçlendirilmiş diye sundukları sistem tamamıyla eski parlamenter sistemden başka bir şey değil.
Yeni bir şey yok!
Yani bu 6 partinin, mevcut sistemde de gerçekleşecek tekliflerinin tamamını GPS diye anlatmaları kusura bakmasınlar bir algıdan ibaret.
'Seçimleri kazanırsak mevcut sistemin aksaklıklarını giderecek ve konuşmacıların saydığı teklifleri yapacağız' deselerdi daha inandırıcı olurlardı.
Ama sistemle alakası olmayan sorunları sisteme yükleyerek kendilerini kurtarıcı olarak sunmaları aldatmacadan ibarettir.
28 Şubat'ın yıl dönümünde yeni 28 Şubatlara zemin hazırlayacak bir sistem sunumu dinledik maalesef.