Son araştırmalar gösteriyor ki genç yaşta alınan kilolar yaşam süresini azaltıyor. Uzun ve sağlıklı bir ömür için ideal kiloyu sabit tutmak gerek. Peki ideal kiloyu belirleyip korumak nasıl mümkün? Bilim adamları bu sorunun yanıtını buldu.
Kilonuz, bel çevre ölçünüz ve 20’li yaşlarınızda aldığınız kilolar ileride oluşabilecek bazı hastalıkların riskini arttırdığı gibi yaşam sürenizi de kısaltır. Eğer kiloluysanız, bel çevre ölçünüz oldukça yüksek ise ve bu kiloların çoğunu 20’li yaşlarınızda aldıysanız, diyabet, kalp hastası, kolon kanseri, böbrek kanseri, göğüs kanseri, katarakt, astım ve erken olum riskiniz artmış demektir. Son araştırmalar bel çevresi yağlanması olan kişilerin yaşam sürelerinin de kısaldığını gösteriyor.
Şişmanlığın matematiği
Beden kitle indeksi kilonuzun, boyunuzun karesine bölünmesiyle bulunur ve sağlıklı bir kiloda olup olmadığınızı gösterir. Beden kitle indeksiniz, 30 ve üzerindeyse yukarıda bahsettiğim riskleri taşıyorsunuz demektir. 25 ila 30 arasında beden kitle indeksine sahip olanlar, kilolu sayılırlar ve yine bu riskler yüksektir. Beden kitle indeksi 25’den düşük olan kişiler sağlıklı kilodadır ve bu riskleri genellikle taşımazlar.
Göbek neyin habercisi
Karın ve göğüs bölgesinde yağlanma, kalça ve bacaklarda oluşan yağlanmadan daha tehlikelidir. Abdominal yağlanma, insülin direncinin oluşumunda, kalp hastalıklarına, kanser ve diyabete öncülük eder. Kadında bel çevre ölçüsü 89, erkekte 101 santimetrenin üzerindeyse hemen kilo vermesini öneriyorum.
Yeterli uykunun önemi
Günlük 7 saatin altına uyumak şişmanlık için bir risk. Özetle, uzun yaşamak için sağlıklı beslenmek, göbeği eritmek, düzenli uyumak ve fiziksel aktivite yapmak lazım.