Tüm dünya için 2016 çok kötü bir yıl oldu! Böyle bir dönemde ahlaklı yemek yemenin bir çok dengeyi değiştirebileceğine inanıyorum. Önümüzdeki senenin yeni yemek trendlerini de bu anlamda okumakta fayda var...
FOOD WASTE FRENZY
Dünya genelinde yetersiz beslenen 795 milyon insan var. Küresel gıda üretiminin üçte biri israf ediliyor. İsraf olan bu miktar aç olan 795 milyonun tam 4 katına tekabül etmekte. Bu açıdan baktığımızda “FoodWeste Frenzy” 2017 yemek trendleri içinde en ahlaklı misyonu üstleniyor. Yiyeceklerin yeniden değerlendirilmesini amaçlayan bu akım özellikle büyük çaplı restoranlar ve oteller için önemli bir misyon oluşturabilir. Y jenerasyonu ile ortaya çıkan bu yeni akım; çöpe gidecek besinlerin kullanılmayan kısımlarının yeniden değerlendirmesini amaçlıyor. Belki bu akımla çok değerli olduğunu düşündüğüm enginar sapları gibi çöpe giden sebzelerin şifalı bölümleri de değerlendirilir. Bu akımı tabakta bıraktığımız atıklarla karıştırmayalım. Ki o da çok çok önemli. AmaFoodWeste Frenzy başka bir konuya parmak basmakta. Bu akım, hasat edilirken, satılırken, dilimlenirken zayi olan malzemelerin değerlenmesi anlamına geliyor. İlk üretimden, evlerdeki tüketimine kadar, tedarik zinciri boyunca yiyeceklerin önemli bir bölümü boşa gidiyor. Durumun vahametini kısaca anlatmak gerekirse;ürünler perakende aşamasına gelene kadar tarlada, nakliyede, sebze halleri, pazarlar ve marketlerde dünya genelinde tam 1,3 milyar ton zayiata uğramakta. Bu akım gıda konusunda çok şeyi değiştirebilecek bir aklı hedefliyor.
BİTKİ KASAPLARI
Geçtiğimiz yıl hızlı bir çıkış yapan bitki kasapları (Plant Butchery)bu yıl da trend olacak. Müşterilerine et yerine; nohut, mısır, baklagil ve mantar gibi gıdalardan elde edilen ve tıpkı et gibi kesilerek satışa sunan ürünleri satacaklar. Ülkemizde bu rüzgar ne kadar etkili olur bilemem ancak bitki bazlı yiyeceklerin de et gibi aynı faydayı ve lezzeti sağlayabileceğini savunan bu trend, et yemek konusunu yok etmeyi değil, tüketimini azaltmayı hedefliyor. Son yıllarda daha çok et için işin içine hormonlu hayvan üretiminin bolca desteklendi. Belki bu akım hayvan üretim ve kesim şartlarının enine boyuna konuşulmasını tekrar gündeme getiririr. Bitki kasapları şu anda 13 ülkede 2600 satış noktasına erişmiş durumda. Türkiye’ye bitki kasap dükkanları açılır mı emin değilim. Ama en azından vegan pastırması, mantar sosisi gibi yeni terimlerin hayatımıza gireceği bir yıl olacak.
DOŞA TARZI YEMEK
Bir besleme şekli olan Doşa (Dosha Dininng), eski Hint geleneklerinden biri. Hindistan’ın güney bölümünde hala kullanılan antik bir beslenme şekli olan ‘Ayurveda’ çıkışlı bu beslenme stili, sinir ve beslenme sistemini dengeleme düşüncesinden ortaya çıkıyor. Doşa ekolünde kalori hesaplamak yok. Doşa, fiziksel, duygusal ve zihinsel özelliklerin dengede olması gerekliliğine dayanıyor ve Vata, Pittave Kapha isimleriyle temsil ediliyor. Vata Yaratıcılık ve maneviyat için yüksek kapasiteye sahip olma eğilimindeki kişileri temsil ediyor. Kuru cilt, kuru saç, kabızlık hissediyorsanız yani Vata’sı yüksek biriyseniz bol avocado, kuruyemiş, çorba tüketmeli, kimyon, kişniş, zerdeçal ve zencefil gibi baharatlara biraz ara vermelisiniz. Doşa’ya göre Pitta insanları çok çalışkan ve doğuştan lider oluyor. Pitta fazla olduğundaysa vücutta iltihaplanma, deride kızarıklık ve öfke kontrol sorunu olabiliyor. Bu gibi insanların öğünlerini atlamaması, Hindistan cevizi sütü, muz, karpuz, limon, salatalık tüketmesi tavsiye ediliyor. Kapha ise uykuya fazla eğilimli kişileri temsil ediyor. Kapha çoğaldığında, vücutta kilo artışı, selülit, eklemler veya burun tıkanıklığı, su tutma, şişkinlik, depresyon ve genel uyuşukluk hissediliyor.
GÖÇMEN YEMEKLERİ
Evlerini isteyerek veya mecburen terk edenler... Göçmen sorunu tüm dünyanın en büyük sorunlarından biri. Geçtiğimiz yıl ev sahibi ülkeler göçmen, mülteci ve sığınmacı nüfusa yardım etmekle ilgili zorluklar yaşadı.Tüm bu sorunlar devam ederken yemek yine paylaşılan ve bütünleştiren bir unsur oldu. Bu insanlar kendi baharatlarını ve pişirme tekniklerini yeni gittikleri coğrafyalara taşıdı. Bazıları yeni gittikleri bölgelerin gıdalarıyla bu malzemeleri ve tekniklerini harmanladı. Bu yıl göçmen yemekleri bazı dernekler ve kuruluşların öncülüğünde orjinal ve yeni halleriyle kayıt altına alarak böylelikle belki de bir tarih yazacaklar.