3 Temmuz 2024 Çarşamba / 27 ZilHicce 1445

Yaşar Nuri Öztürk kimdir? Hayatı, çalışmaları ve hastalığı.

Yaşar Nuri Öztürk kimdir? İlahiyatçı Hukukçu Yaşar Nuri Öztürk hayatı, eğitimi ve eserleri nedir. Yaşar Nuri Öztürk hangi partiden milletvekili olmuştur, hastalığı ve televizyon yaşantısı. Hepsi haberimizin detaylarında.Yaşar Nuri Öztürk kimdir? İlahiyatçı Hukukçu Yaşar Nuri Öztürk hayatı, eğitimi ve eserleri nedir. Yaşar Nuri Öztürk hangi partiden milletvekili olmuştur, hastalığı ve televizyon yaşantısı. Hepsi haberimizin detaylarında.

3 Eylül 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Yaşar Nuri Öztürk kimdir?  Hayatı, çalışmaları ve hastalığı.

Yaşar Nuri Öztürk Karadenizli bir ailenin çocuğu olarak 22 Haziran 1945 dünyaya geldi. 22 Haziran 2016'da 70 yaşında vefat etti. Yaşar Nuri Öztürk’ün merhume annesi Bayburtlu, merhum babası Trabzonlu ’dur. Trabzon’un ilçesi olan Sürmene çocukluğunu ve ilk gençlik yıllarını burada geçirdi.  

Dini eğitimini ilk olarak babasından alan Yaşar Nuri Öztürk 9 yaşında hafız oldu. O yıllarda Anadolu’da hala devam etmekte olan medrese geleneği ile eğitim hayatına devam etti. Medrese hayatından sonra ise yaşamına yön verecek kararlar aldı.

 

 12 YIL BOYUNCA İMAMLIK YAPTI

 

Üniversite eğitimi alan Yaşar Nuri Öztürk Hukuk bölümünde okudu. 12 yıl boyunca imamlık ve vaizlik vazifesinin ardından, akademik hayata dönüş yaptı ve 1980’de “ İslam Felsefesi” alanında doktora yaptı. 1986 yılında aynı alanda doçentliğini aldı. Ortadoğu, Balkanlar, Avrupa ve Afrika ülkeleri, ABD, Güney Kore ve Japonya’da kendi alanı ile ilgili akademik araştırmalar yapan Öztürk, ayrıca Fransa’da Grenoble Üniversitesi’nde çalıştı. New York’ta “İslam Düşüncesi ve Çağdaş Sufi Düşünce” dersleri okuttu. Türkçe, Arapça, Farsça, İngilizce ve Fransızca dillerinde çeşitli çalışmaları bulunan Yaşar Nuri Öztürk, 1978 ve 1982’de “Türkiye Milli Kültür Vakfı” ödülünü kazandı.

 

Yaşar Nuri Öztürk yurtiçinde olduğu gibi  yurtdışında pek çok yerde İslam ve insan hakları konularında seminerler, konferanslar verdi Türkiye’de Kur’an’a dönüş hareketinin öncüsü olan ve Time Dergisinin gerçekleştirdiği “20. Yüzyılın En Önemli Kişileri” listesinde kamuoyunca belirlenen yüz isim arasında ilk 10 arasına giren Yaşar Nuri Öztürk aynı zamanda da, Türk üniversitelerinde öğretim üyesi ve dekan olarak 26 yıl görevde bulundu.ABD- New York’ta (The Theological Seminary of Barrytown) bir yıl misafir profesör olarak “İslam Düşüncesi” dersleri okuttu. Aynı süre içinde, The World Scripture’ın İslam bölümünün hazırlanışında görev aldı. Büyük çoğunluğu İslâmiyet hakkında elliye yakın kitabı vardır. Özellikle onun “Kur’an’daki İslâm” adlı ansiklopedi vasfındaki kitabı, Yaşar Nuri Öztürk tarafından çoğu konferansında telkin edilmektedir.

 

Yaşar Nuri Öztürk herhangi bir yorum yapmadan, çeviri özelliğinde Kur’an-ı Kerim’in  mealini yapmıştır. 993-2003 yılları arasında 126 baskı yaρan bu çeviri, Türkiye Cumhuriyeti Tarihinin En Çok Baskı Yaρan Kitabı olmuştur.

1992 yılında İstanbul Üniversitesinde İlahiyat Fakültesi kuruldu 19.11.1993 yılında ise Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk kurucu dekan olarak atandı.

 

Yaşar Nuri Öztürk, 3 Kasım 2002 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'nden İstanbul milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdi. Daha sonra CHP'den istifa etti. Ardından da Halkın Yükselişi Partisi’ni kurdu ve bu partinin genel başkanlığını dört yıl boyunca sürdürdükten sonra 19 Ekim 2009 tarihinde üniversite ile çok ilgilenemediği gerekçesiyle genel başkanlıktan istifa ederek aktif siyasî hayatını son vermiş oldu.

 

 

YAŞAR NURİ ÖZTÜRK’ÜN TELEVİZYON HAYATI

 

90’lı yıllarda açık oturum programlarına katılmasıyla geniş halk kitlelerine kendini tanıtmış oldu. Klasik hoca çizgisinin dışında olması insanları bir kısmını şaşırtırken, bazı kesimleri de dine yaklaştırdı. Bu yıllarda birçok sözleri gündem olan Yaşar Nuri Öztürk uzun bir süre kameraların önünden uzak durdu. Yıllar sonra Saba Tümer’le öğlen kuşağında program yapan Yaşar Nuri Öztürk seyircilerden soru cevapladı ve küçük meal dersleri yaptı.

 

Saba Tümer ile yaptığı “Saba Tümer ile Bugün” programın da izleyicileri şaşırtan fiziki değişiyle ilgili bilgi vermezken, izleyicilerin neden Cuma namazına gitmiyor sorularından dolayı açıklamada bulundu. Hasta olduğunu söyleyen Yaşar Nuri Öztürk, toplu ortamlara giremeyeceğini ve neden bu kadar zayıfladığını açıklamıştı.

Daha sonraki dönemde Sokak TV’de Kitaptan Aydınlığa programını yapmıştır. Ardından Halk TV’de Upur Dündar ile program yapan Yaşar Nuri Öztürk son olarak Ulusal Kanal ’da Söz Ve Işık programını yapmıştır.

Görünümündeki değişimin sebebi Mide kanseri olması olan Yaşar Nuri Öztürk yoğun bir kemoterapi görmüştü. Hastalığı yeniden nükseden Yaşar Nuri Öztürk’ün bir süre hastanede yoğun bakımda kaldıktan sonra 22 Haziran 2016 yılında vefat etti.

Yaşar Nuri Öztürk, son yolculuğuna uğurlandı

Ünlü İlahiyatçı Profesör Dr. Yaşar Nuri Öztürk, Karacaahmet'teki Şakirin Camii'nde öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Kanlıca Mezarlığı'na defnedildi. Cenaze namazına, Öztürk'ün oğulları Mustafa, Cüneyt, Halil ve kızı Saniye'nin yanı sıra CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'li Muharrem İnce, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bedrettin Dalan, işadamı Yılmaz Ulusoy, Mustafa Sarıgül, Saba Tümer, şarkıcı Çelik ve yüzlerce seveni katıldı. Öztürk'ün ailesi namaz öncesi taziyeleri kabul etti. Daha sonra kılınan namazın ardından Öztürk'ün cenazesi, omuzlarda tekbirler eşliğinde cenaze arabasına konuldu. Bu sırada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da tabuta omuz verdi. Öztürk, defnedilmek üzere Kanlıca mezarlığına götürüldü. Cenazeye katılan Bedrettin Dalan, "Allah rahmet eylesin. mekanı cennet olsun" dedi. Şişli Belediyesi eski Başkanı Mustafa Sarıgül ise

"Hepimizin sevdiği, hepimizin çok önem verdiği inançlara saygılı, laikliği savunan değerli bir bilim adamıydı. Allah rahmet eylesin" dedi. İşadamı Yılmaz Ulusoy ise "45 senelik arkadaşım. Sık sık görüşür dini sohbetlerde bulunup bilgi alışverişi yapardık. Yaşar hoca bana göre son yüz yılda yetişmiş en önemli din adamıydı" dedi.

 

YAŞAR NURİ ÖZTÜRKÜN KİTAPLARI


Kur'an'ı Tanıyor musunuz? (O'nu hiç okudunuz mu?)
Din Maskeli Allah Düşmanlığı "Şirk" ve Şirke Tepkinin Felsefeleşmesi: "Deizm"
Allah ile Aldatmak
Türkiye'ye Mektuplar
Asr-ı Saadet Şehitleri
Kur'an'ı Anlamaya Doğru
400 Soruda İslam
EhliЬeyt'in Annesi Hazreti Fatıma
Kur'an-ı Kerim ve Türkçe Meali
Kur'an Açısından Küresel Afetler
Kur'an'ın Öğrettiği Dualar
Atatürk'ten Sonraki CHP (Çağı Yanlış Okumanın Serüveni)
Batı Sömürgeciliği ve İslam Dünyası
Anadilde İbadet Meselesi Çiğnenen Bir Kitlesel Hakkın Savunulması
Kur'an Açısından Şeytancılık (Satanizm ve Ötekiler)
Cevaρ Veriyorum (Gerçek Dini Arayanlarla Baş Başa)
İslam Nasıl Yozlaştırıldı Vahyin Dininden Saρmalar, Hurafeler, Bid'atlar
Depremin Gösterdikleri (Yeni Yüzyıl İςin Uyarılar)
Kur'an'ın Temel Кavramları
Kur'an'daki İslam
Fatiha Suresi Tefsiri
Tarihi Boyunca Bektaşilik
Tasavvufun Ruhu ve Tarikatlar
Mevlana ve İnsan
Kur'an ve Sünnete Göre Tasavvuf
Kur'an penceresinden kurtuluş savaşı'na bir bakış
Asrı saadetin Büyük Кadınları
Yeniden Yaρılanmak Kur'an'a Dönüş
Din ve Fıtrat (Yaratılış)
Çıplak Uyarı
Kur'an Açısından Küresel Afetler
Araρçılığa Кarşı Akılcılığın Öncüsü: İmamı Azam Ebu Hanife
İmamı Azam Savunması (Şehit Bir Önder İςin Apolocya)
Kuran'ın Yarattığı Mucize Devrimler
İnsanlığı Kemiren İhanet DİNCİLİK (Zulümleriyle Dini Kirletenlerin Tarihi)
Maun Suresi Böyle Buyurdu (Din Maskeli Zulme Tanrı'nın Vuruşu)
Enel Hak İsyanı Hallâc-ı Mansur (Darağacında Miraç) - 2 Cilt
Araρçılığa Кarşı Akılcılığın Öncüsü İmamı Azam Ebu Hanife (Esas Fikirleri Gölgelenen Önder)
Kur'an-ı Kerim'de Lanetlenen Soy