12 Aralık 2024 Perşembe / 11 CemaziyelAhir 1446

Türkiye'de bir ilk!

Ankara Üniversitesi (AÜ) Kalp Merkezi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda gerçekleştirilen ameliyatla Türkiye'de ilk kez kadın bir hastaya total yapay kalp takıldı.

12 Kasım 2012 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Türkiye'de bir ilk!
AÜ Kalp Merkezi'nde gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan AÜ Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, AÜ'nün bu tür ileri uygulamalara her zaman destek olduğunu ifade etti.

Türkiye'de ilk, Avrupa'da 2'nci, dünyada ise 19. olan kadın hastaya elde taşınabilen total yapay kalp naklinin AÜ'de yapıldığını dile getiren İbiş, başarılı operasyondan mutluluk duyduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığı'nın, yapay total kalp nakli konusunda çık hızlı adım attığını ve bu sayede hastanın hayatının kurtulduğunu anlatan İbiş, 'Önemli olan organ nakli konusunda adımlar atılmalı' dedi.

AÜ Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adnan Uysalel de kliniğinin Türkiye'de pek çok ilke imza attığını belirterek, büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Rüçhan Akar da Türkiye'de bu tür 9 ameliyat gerçekleştirildiğini ancak ilk kez bir kadın hastaya yapay total kalp nakledildiğini kaydetti.

Naklin, kadınların göğüs bölgesinin erkeklerden daha dar olması nedeniyle yüzde 10 civarında kadın hastaya uygulanabildiğini belirten Akar, kalp nakillerinde donör sayısı yetersiz olduğu için ciddi sıkıntı yaşandığını, bu sistemlerin de nakillere 'köprülemede' kullanıldığını vurguladı.

-'Her yerde şarj edilebilir'-

Türkiye'de kalp donör sayısı bakımından en şanslı illerin batı bölgelerde yer aldığını bildiren Akar, özellikle İzmir ve Antalya'nın kalp nakil sayısında liste başında bulunduğunu söyledi.

Total yapay kalp ameliyatında kalbin kulakçıkları haricinde tümünün çıkarıldığını anlatan Akar, ağırlığı 160 gram olan total yapay kalbin, normal bir insana 4-5 litrelik debi yeterken, 9,5 litreye kadar kalp debisi sağladığını bildirdi.

Akar, şöyle konuştu:

'Nakil yapılamayan hastaların yüzde 30'unu ilk bir yılda kalp nakli beklerken kaybediyoruz. Geçen sene tüm canlı donörlerde dünyada birinci sırada olduk ama kadavra donörlerinde İspanya, Hırvatistan, Belçika öndeyken, Türkiye çok gerilere düşüyor. Donör sayısını artırmamız lazım. Halkımız organ bağışında bulunmalı. Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda çok büyük rolü var.'

Her hastaya total yapay kalp takılamadığına işaret eden Akar, bu ameliyatın sadece kalp nakil merkezlerinde yapılabildiğini anlattı. Total yapay kalp takılan hastanın yürüme, koşma gibi her tür faaliyeti gerçekleştirebileceğini belirten Akar, biri yedek olmak üzere iki tane 4 saatlik bataryası bulunan ve her yerde şarj edilebilen 'freedom ünitesi'nin elde taşınabildiğini söyledi.

Akar, elektriklerin kesilmesi ihtimaline karşı hastanın yaşam alanı düzenlenmeden taburcu edilmediğini de vurguladı.

-'Göğüs çapı dar olduğu için kadın hasta az'-

Akar, 'Bu cihaz oldukça hacim kaplayan bir cihaz. Göğüs kafesine baskı yapmaması lazım. Hülya'nın göğüs çapı uygundu. Umuyoruz en yakın zamanda kalp nakliyle bir sona bağlayacağız' dedi.

Prof. Dr. Akar, dünyada bin 100, bin 200 total yapay kalp kullanıcısı bulunduğunu, en çok ABD, Fransa, Almanya ve Kanada'da uygulandığını ve en uzun kullanım süresinin 4 yıl olduğunu kaydetti.

Türkiye'de 9 hastaya total yapay kalp takıldığını ve SGK'nın total yapay kalp için KDV hariç 300 bin lira ödediği bilgisini veren Akar, hastanın kalbin vücuttan çıkış bölgesinin temiz tutması gerektiğini ifade etti.

Total kalp takılan Hülya Usta'nın doktorlarından Prof. Dr. Tamer Sayın da Usta'ya total yapay kalp nakli gerçekleştirilmemesi durumunda yaşamının tehlikeye gireceğini, önünde saatler kaldığına dikkati çekerek, uygulama sayısının artırılması durumunda maliyetinin çok azalacağını söyledi.

-'Bu mu benim kalbim? Hocam neredesin?'-

Total yapay kalbinin seslerinin duyulduğu çantayı elinde taşıyan Hülya Usta, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

19 yıl önce doğum yaparken kalp hastası olduğunu öğrendiğini anlatan Usta, ilaç tedavisi ve kalp kapakçığı ameliyatına rağmen sağlığına kavuşamadığını söyledi.

Bu süreçte yürüyemediğini ve nefesinin daraldığını belirten Usta, 'Şu anda rahatım, nefesim daralmıyor' dedi. Bundan sonra kendisine özen göstereceğini ifade eden Usta, tedavi sürecine destek olan hastane personeline teşekkür etti.

Hasta çocuğuna bakmayı istediğini ve yürümeyi özlediğini dile getiren Usta, 'Herkes organ bağışlasın. Benim de sağlıklı bir yerim varsa ben de bağışlarım' diye konuştu.

Sigara ve alkol kullanmadığını, köyde yaşadığını kaydeden Hülya Usta, gazetecilerin 'en çok özlediği şeyi' sorması üzerine, 'Bol bol su içeceğim. Bana su içirmediler ödem olduğu için. Şimdi de 'içebilirsin' diyorlar, ben içemiyorum' şeklinde konuştu.

Kendisine takılan total yapay kalbin benzerinin gösterilmesi üzerine Usta'nın 'Bu mu benim kalbim? Ben ilk defa görüyorum. Hocam neredesin? İlk defa gösteriyorlar. Çok güzel. Ben hiç böyle hayal etmedim kalbimi. Resimlerdeki gibi hayal ettim' sözleri salondakilerin yüzünde tebessüm oluşturdu.

Usta, 'Benim kalbim köyde, oğlum. En büyük isteğim üç tane çocuğum var. Birisi 4 seneden beri SSPE hastası. Benim kalbim o' diye konuştu.

Memleketi Amasya'ya döneceğini belirten Usta, total yapay kalbine dikkat ederek yaşamaya alışacağını söyledi.