TOKİ’den konut nasıl alınır?
TOKİ; dar ve orta gelir düzeyine sahip olan kişilerin konut edinmesi amacıyla uygun fiyatlı evler tasarlayan kurumdur. TOKİ 81 ilde tam zamanlı olarak çalışmaktadır. TOKİ’nin amacı hızlı bir şekilde yükselmekte olan nüfus için gerekli konut ihtiyacını karşılamaya yöneliktir. TOKİ projesi; Türkiye genelinde hem uygun fiyatlı bir şekilde kişileri ev sahibi yapmayı hem de işsizlik sorununa hatırı sayılır rakamlarda etki etmeyi başarmıştır. Sizde tokiden ev almak istiyorum diyenlerdenseniz şartları bilmeniz gereklidir.
T.C. vatandaşı olması, Projenin bulunduğu il/ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olması veya projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisinde başvuracakların en az 3 yıldır ikamet ediyor olması veya il nüfusuna kayıtlı olması gerekmektedir),
Toplu Konut İdaresinden konut satın almamış olması ve Toplu Konut İdaresinden konut kredisi kullanmamış olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç),
Kendisine eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı / kat mülkiyetli bağımsız bir bölümünün veya müstakil bir konutunun (tarla, bağ, bahçe, köy evi ve işyeri hariç) olmaması, (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç) (Başvuru sahibinin hisseli olarak sahip olduğu gayrimenkuller hariç)
Başvuru tarihi itibariyle 25 yaşını doldurmuş olması (Eşi vefat etmiş olan çocuklu dul bayanlarda yaş şartı aranmamaktadır.),
Aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 4.500 TL olması (Başvuru sahibinin, eşinin ve velayeti altındaki çocuklarının gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımlar dahil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin en fazla 4.500 TL olması gerekmektedir.) (İstanbul ilinde gelir şartı 4.800 TL olarak uygulanmaktadır.),
Bir hane halkı adına -yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları- yalnızca bir adet başvuru yapması, gerekmektedir.
KURA ÇEKİLİŞİ KATEGORİLERİ
TOKİ başvuruları 4 ana kategoride ayrı ayrı olarak değerlendirilir. Bu kategoriler;
1. Kategori: Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimler
2. Kategori: En az %40 Engelli olanlar
3. Kategori: Emekli olanlar
4. Kategori: Diğer alıcılar
Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimler TOKİ başvurusunda bulunduklarında kura çekimine girmezler yalnızca alınacak ev ile ilgili bir kura çekimi yapılır.
Engelliler konut sayısının %5'i kadar emeklilere konut sayısının %25'i kadar kontenjan ayrılır. Kurada olumsuz sonuç alan engellilerin tekrar kuraya katılma hakları var. Emekliler ise tekrar kuraya katılmak isterse ‘Diğer alıcılar kategori'nde değerlendirilir. Diğer alıcılar kategorisinde bulunanlar TOKİ tarafından belirlenen başvuru sayısına göre kura çekilişine katılabilir.
TOKİ BAŞVURU ŞARTLARI
TOKİ başvuru şartlarından önce bilmeniz gereken çok önemli bir konu var. Eğer TOKİ'den sözleşmeli olarak konut alırsanız borç ödemesi bitene kadar eşiniz ve varsa çocuklarınız ile beraber alınan konutta ikamet etmeniz gerekiyor. İşte TOKİ başvuru şartları…
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması,
Başvurulacak TOKİ projesinin bulunduğu ilde en az 1 yıldır ikamet ediyor olmak,
Toplu Konut İdaresi'nden daha önce konut satın almamış olması,
Başvuruyu yapan kişinin, eşinin ya da çocuklarının tarla, bağ, bahçe, köy evi ve iş yeri hariç -üzerine kayıtlı konut tapusu olmaması,
Eşi vefat eden ya da çocuklu dul kadınlar dışında başvuru tarihi itibariyle 25 yaşını doldurmuş olması,
Aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 4.500 TL olması, durumunda hane halkından bir kişi başvuru yapabilir.
ŞEHİT AİLE, HARP VAZİFE MALULLERİ İLE DUL VE YETİM KATEGORİSİNDE ARANAN ŞARTLAR
Başvurulacak TOKİ projesinin bulunduğu ilde en az 3 yıldır ikamet ediyor olması gerekir. TOKİ'den kredi çekmek isteyen Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve yetimlerde daha önce TOKİ tapusu bulunması ve üzerine tapu olması şartı aranmaz.
BAŞVURU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
TC. Kimlik Fotokopisi,
Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve yetimlerden “Hak Sahipliği Belgesi” istenmektedir.
Engellilerden Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen kimlik kartının fotokopisi ya da en %40 oranında engelli olduğu yazılan ve tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınmış sağlık heyet raporu istenmektedir.
Emeklilerden, emekli olduğunu gösteren belge istenmektedir.