15 Aralık 2024 Pazar / 14 CemaziyelAhir 1446

Sonbahar depresyonuna dikkat!

REEM Nöropsikiyatri'den Dr. Mehmet Yavuz, sonbaharın bazı kişilerde depresyona sebep olabileceğine dikkat çekti. Dr. Yavuz, sağlıklı beslenmenin, spor yapmanın ve gün ışığından mümkün olduğu kadar faydalanmanın depresyonu önlemek için önemli faaliyetler olduğunu vurguladı.

Cihan9 Eylül 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Sonbahar depresyonuna dikkat!
Dr. Mehmet Yavuz, mevsimlerin değişmesiyle birlikte ortaya çıkan duygusal değişiklikler hakkında bilgi verdi. Sonbaharda azalan güneş ışınlarının mutluluk hormonu seratonin salgılamasının azalmasına, beyin kimyasının değişmesine ve depresyona sebep olabileceğini belirten Mehmet Yavuz, "Aynı mevsimsel depresyon kışın da görülür. Ancak yaz mevsiminin hemen sonrasında olduğu için sonbahar depresyonuna kış depresyonundan daha sık rastlanır." dedi.
Depresyon belirtilerine dikkat edilmesi konusunda uyaran Yavuz, "Hastalık başladığı zaman kişide enerji ve ilgi azalır veya kaybolur, suçluluk duyguları, konsantrasyon güçlüğü, iştah kaybı, mutsuzluk görülür. Duygusal olarak çökerler, her şeye üzülürler, hatta yaşama istekleri kaybolabilir. Ağlama sıklaşır, sıkıntı ve huzursuzluk vardır, hiç bir şeyden zevk alamaz olurlar, aktiviteleri azalır, işleri aksar, uykuları bozulur, cinsel istek azalır, kendilerini yorgun hissederler." ifadelerini kullandı.

Sonbahar depresyonunu önlemenin mümkün olduğunu aktaran Yavuz, "Bazı mevsimlerde kişinin performansı belirgin olarak düşüyor ve depresyon belirtileri ortaya çıkıyorsa mutlaka bir psikiyatri uzmanına başvurmalı ve normal yaşamlarını düzenli tutmaya çalışmalıdırlar." şeklinde konuştu.

Yavuz, ayrıca şu tavsiyelerde bulundu: "Gün ışığından mümkün olduğunca faydalanın. Giderek kısalmaya başlayan günlerde mümkün olduğunca gün ışığına çıkın. Bulutlu günlerde bile sabah veya öğlen arasında 20-30 dakika dışarıda geçirmek çok faydalı olur.

Spor yapın. Günde 30 dakikalık aktif, tempolu bir yürüyüş yeterli olabilir.

Sağlıklı beslenin. İştahınız artsa da, karbonhidrat ve basit şekerlere fazla yüklenmemeye çalışın. Bol bol su için.

Çok uyumayın. Zorla da olsa kendinizi sabah yataktan erken kalkmaya teşvik edin.

Yeni hedefler belirleyin, yeni planlar her zaman bir itiş gücü sağlar.

İşyerindeki isteksizliğini azaltmak için de sık ve kısa keyifli molalar verilmesi, kişinin sosyal yaşamını keyif alabileceği aktivitelere göre yeniden planlaması, depresif belirtilerin azalmasına yardımcı olacaktır."