28 Ağustos 2024 Çarşamba / 23 Safer 1446

Mürted” ismi nereden geliyor? - Mürted ne demektir?

Akıncı Üssü’nün adı değişti ve “Mürted” oldu. 1960 ile 1995 yılları arasında kullanılan Mürted ismi değiştirilmişti. Peki, Akıncı Üssü ismi neden yeniden “Mürted” oldu? “Mürted” isminin anlamı ve neden kullanıldığı haberimizde.

6 Eylül 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
Mürted” ismi nereden geliyor? - Mürted ne demektir?

TDK mürted kelimesini şöyle açıklar: Müslümanlığı bırakıp başka bir dine geçmiş olan (kimse). Türkçe’de mürtet olarak kullanılıyor ancak Arapça’daki hali daha çok tercih ediliyor ve mürtedd ya da mürted olarak geçiyor.

 

Akıncı Üssü’nün bulunduğu alana Mürted isminin verilmesi ise çok eskilere dayanıyor. Bir mürtedlik vakasına dayanan bu ismin tarihi ise şöyle:

 

Osmanlı’nın kuruluş devrinin ardından yükseliş başlamıştır. Ancak bu yükseliş devrinde Timur belası her yana yayılmıştır. Orta Asya’dan başlayan Timur işgali Anadolu’ya kadar gelmiştir.

 

Osmanlı ile savaşıp Anadolu’yu işgal etmek isteyen Timur’un bir planı vardır. Osmanlı Devleti’in hükümdarlığına geçen beyliklere haber yollar ve eğer kendi safında savaşan olursa, savaşın sonunda eski topraklarını kendilerine vereceğini söyler.

 

 

Timur’un teklifini kabul eden ve reddedenler olmak üzere ayrılan iki saf Çubuk Ovası’nda karşı karşıya gelir. 1402 tarihinde Anakara Savaşı olarak geçen bu savaşta büyük bir ihanet yaşanır. Osmanlı Devleti’nin yanında yer alacağını söylemiş Kara Tatarlar savaş esnasında Timur’un tarafına geçer.

 

Ankara Savaşı’nı kazanan taraf Timur’dur. Yıldırım Bayezid’e ihanet edenler savaşın kaybedilmesinde önemli bir role sahiptir.

 

 

Osmanlı ordusunun taarruz gücünü içeriden kıran Kara Tatarlar ve bazı Anadolu komutanları, Timur güçlerinin yanına geçerek savaşın kaderini değiştirdi ve Osmanlı Devleti'nin kuruluş ve yükselme dönemine darbe vurdu. Savaşı kaybeden Yıldırım Bayezid Timur'a esir düştü. Osmanlı Devleti’nin en zor yıllarını kapsayan Fetret devri bu şekilde başlamış oldu.

 

Savaşın yaşandığı bu alana Mürted Ovası dendi. Yüzyıllar boyunca bu alan Mürted Ovası olarak anıldı.

 

 

Mürted Ovası’nın olduğu yerde Akıncı Üssü kurulduğunda, bu üsse Mürted ismi verildi. 1995 yılında ise ismi yeniden değişti.

 

Üs, 1950'de ABD'ye tahsis edilirken, Mühimmat Destek Filosu buraya yerleşti. O dönem, bombalara dayanıklı sığınakların da yapıldığı üs, yarım asra yakın çeşitli faaliyetlerde ABD tarafından kullanıldı. Yıllarca üssün, nükleer bombalara da ev sahipliği yaptığı öne sürüldü. Mürted Üssü, 1996 yılında ABD tarafından Türk Hava Kuvvetleri'ne devredildi.

 

Akıncı Üssü 15 Temmuz 2016'da yani 614 yıl sonra aynı topraklar ikinci büyük ihanetle karşı karşıya kaldı. TSK içinde yuvalanan FETÖ militanlarının darbe girişiminin ana merkezi olarak Akıncı Üssü kullanıldı

 

 

Üssün hikâyesi darbe girişiminden sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a da anlatıldı. Erdoğan, bunu duyunca "İkinci Mürted Vakası" benzetmesi yaptı ve bunu konuşmalarında kullanacağını söyledi. Erdoğan toplantıda olanlara "Siz de bunu vatandaşa anlatın" dedi. Erdoğan bazı konuşmalarında bu olaya yer verdi. Akıncı Üssü FETÖ’cülere, yapılan ihanete uygun şekilde 6 Eylül 2016 günü MÜRTED olarak değiştirildi.