24 Nisan 2025 Perşembe / 26 Sevval 1446

Kemal Sunal’ın hayatı ve oynadığı filmler!

Kemal Sunal ölümünün 16. yılında rahmet ve saygıyla anılıyor. Türk sinemasına damga vurmuş Kemal Sunal kimdir? Çocukluk yılları, eğitimi,evliliği ve filmleri ile Kemal Sunal ile ilgili her şey haberimizde.

28 Eylül 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
 Kemal Sunal’ın hayatı ve oynadığı filmler!

Tam adıyla Ali Kemal Sunal 11 Kasım 1994’te İstanbul Küçükpazar’da dünyaya gelmiştir. Aslen Malatyalıdır. Babasının adı Mustafa Sunal, annesi ise Saime Sunal’dır. Annesi ev hanımı, babası Mustafa Sunal Migros'ta işçiydi. Kemal Sunal’ın iki kardeşi daha vardır. Cengiz ve Cemil Sunal’ın ağabeyidir.

 

Fizik olarak babasına çok benzeyen Kemal Sunal çocukluk yıllarını Küçükpazar'da geçirdi. Çekingen biri olan Sunal, bazen dış dünya ile irtibatını kesiyordu. İlkokula başladığı gün, okula annesi ile beraber gitti. Annesi o gün sınıftaki bütün çocukların ağladığını ancak Kemal Sunal'ın hiçbir şey söylemeden yanında durduğunu söyledi. Ortaokul yıllarında efendi ve utangaç bir insan olarak tanınınsa da lisede çekingenliğinden kurtuldu. Ortaokulu bitirdikten sonra Vefa Lisesi'ne yazıldı. Lisede, ortaokul yıllarının aksine neşeli biri olarak tanındı. Arkadaşları ile birlikte haylazlık yapmaktan çekinmedi. Yine de sınıf başkanı olduğu için sorumluluk alan Kemal Sunal, bu sayede arkadaşları gibi zıvanadan çıkmadı. Öğretmenlerine karşı daha saygılı ve mesafeliydi.

Kemal Sunal lise yıllarında tiyatroya karşı çok ilgiliydi. Okulda kendi çapında müsamereler düzenliyordu. Zaten komik ve eğlenceli yapısı, taklit yeteneği ile birleşiyordu. iyatroya olan ilgisi Felsefe öğretmeni Belkıs Bakır'ın dikkatini çekti. Bakır, Kemal Sunal'a onu bu profesyonel oyunculuğa başlamasını sağlacak kişiler ile tanıştırabileceğini söyledi. Ancak babası Mustafa Sunal, oğlunun tiyatrocu olma isteğine başlangıçta karşı çıktı. Belkis Bakır bir süre sonra Mustafa Sunal'ı ikna etti. Neticede babası, Kemal Sunal'a tiyatrocu olması için izin verince, Belkis Bakır onu Kenter Tiyatrosuna götürdü ve Müşfik Kenter ile anlaştı.

KEMAL SUNAL’IN İLK OYUNCULUK DENEYİMİ

 

 

Sunal'ın yer aldığı ilk tiyatro oyunu Deli İbrahim'di. Bu oyunda celladın yardımcısını oynadı. Sunal'ın hiçbir diyaloğu olmamasına rağmen seyirci ona yine de gülüyordu. Bir yıl kadar Kenter Tiyatrosunda iş yaptıktan sonra, kısa bir vakit te Devekuşu Kabare Tiyatrosunda çalışmıştır. Devekuşu Kabare tarafından sahnelenen Dün Bugün adlı oyunu izleyen Münir Özkul, Kemal Sunal'ın oyunundan etkilenip yanında Ertem Eğilmez'e "Bak Ertem, dikkat bu çocuğa, iş var bunda" dedi. Özkul'un tavsiyesini de dikkate alıp kendi yöneteceği Tatlı Dillim adlı sinema filminin oyuncu kadrosuna aldı.1973 senesinde de Ertem Eğilmez in yönetmenliğini üstlendiği Tatlı Dillim filmi ile sinema hayatına giriş yapmıştır.

 

 

KEMAL SUNAL’I ZİRVEYE ÇIKARAN YEŞİLÇAM HAYATI

Yeşilçam roll sinemasının zirvedeki komedyenlerinden biri olan Kemal Sunal, rol aldığı sinema watch filmlerinde hem maddi hem de manevi büyük bir başarı elde etmiştir. 1976 senesinde rol aldığı Kapıcılar Kralı filminde sergilediği başarısı ile 1977 senesinde Antalya Film Festivalinde Altın Portakal En İyi Erkek Oyuncu Ödülü nü kazanmıştır. Oynadığı tüm rolleri başarı ile oynayan Sunal, Yeşilçam sinemasının komedide bir numara olmayı da başarmıştır. Sinema filmlerinde Şaban tiplemesiyle adından sık bir şekilde bahsettiren Hababam Sınıfı serisi ile de akıllarda çok derin izler bırakmayı başarmıştır. Oynadığı filmlerde Yeşilçam filmleri halk kahramanını oynayan Kemal Sunal, haksızın haklıya karşı hep savunucusu konumunda olmuştur. 1990 senesinden sonra, çevirdiği filmler televizyonlarda kesintisiz şekilde yayınlanmaya başlamış olsa da bu yayınlardan hiçbir parasal kazanç sağlamamıştır.

İnek Şaban, Süt Kardeşler, Çöpçüler Kralı, Davar ve Sakar Şakir Filmlerinde canlandırdığı karakterler sayesinde 7'den 70'e herkesin sevgisini kazanarak unutulmaz bir sanatçı olmuştur. Kemal Sunal, peş peşe çevirdiği filmlerle ticari açıdan büyük başarı kazandı. Filmlerde çoğu zaman saf, şanslı ama iyi yürekli karakterlerin rollerine girdi.

 

Hayatı boyunca toplam 82 filmde rol aldı. 10’dan fazla bilinen tiyatro oyununda oynadı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KEMAL SUNAL’IN EĞİTİMİ – EVLİLİĞİ – AKERLİK YILLARI

 

Kemal Sunal’ın eşi Gül Sunal ile 1974 yılında evlenmişlerdir. Büyük bir aşk yaşayan Kemal Sunal ve eşi Gül Sunal’ın mutlu evliliklerinden Ali ve Ezo isminde iki çocukları oldu. Kendi gibi oyuncu olan Ali Sunal özellikle Güldür Güldür ’deki yeriyle izleyiciler tarafından çok sevildi. Kemal Sunal özel yaşantısında hep örnek oldu.

Marmara Üniversitesi üniversite İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölüm ünde Üniversite eğitimine başlayan Sunal, 12 Eylül döneminde okulunu yarıda bırakmak zorunda kalmıştır. Acemi birliğini Ankara Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu`nda, 1981 yılında Ankara'da KKK Armoni mızıkasında vatani görevini yaptı.

 

 

Askerlikten sonraki yıllarını sinemaya ayırdı. Sayısız filmde rol aldı. Yeşilçam’ın unutulmaz filmlerine imza attı.

1995 yılında yarıda bıraktığı eğitimini tamamladı ve mezun oldu. Ardından Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nde. Yüksek Lisans tezi komedyen kimliği ile Kemal Sunal'ın ve filmlerinin incelenmesidir

 

KEMAL SUNAL’IN ÖLÜMÜ

 

Kendisinin vefatından yıllar sonra doğanların bile çok sevdiği Kemal Sunal’ın vefatı tüm sevenlerini üzmüştü. O haber alındığında tarihler 3 Temmuz 2000’i gösteriyordu. Kemal Sunal fobileri olan biriydi. Kendisi uçak ve deniz taşıtlarına binemiyordu. 3 Temmuz günü çekimlerine devam ettiği Balalayka filmi için uçağa binmesi gerekti. Kemal Sunal normal şartlarda asla kabul edemeyeceği bu durumu, başkalarını zora sokmamak için kabul ettiği söylendi. Kemal Sunal Trabzon uçağında kalp krizi geçirdi. Uçağın iniş yapmasıyla hastaneye kaldırılsa da müdahaleler sonuç vermedi.

 

Yapılan haberlere göre uçaktaki personel ilk yardım konusunda bilgisizdi ve çağırılan ambulansta doktor yoktu. "International Hospital" hastanesine kaldırılan sanatçının doktoru, Sunal'ın kalp rahatsızlığı olduğunu dile getirmiş ve kalp ilaçları kullandığını açıklamıştır. Kemal Sunal'la aynı uçakta bulunan DSP İstanbul milletvekili Erol Al, sanatçının ölümünde ağır ihmal ve tedbirsizlik olduğunu belirtmiştir. Uçağın kabin ekibi, sanatçıya tıbbi müdahalede bulunamadıklarını belirterek, "bunun için eğitimimiz yok, yalnızca rahatlatmaya çalıştık" açıklamasını yapmıştır. Sağlık ekiplerinin uçağa 12 dakikada ulaşması ve sanatçının 35 dakika sonra uçaktan indirilip hastaneye götürülmesi gibi konularda DHMİ ve Medline çeşitli açıklamalarda bulunmuştur. Bu açıklamaların ve havalimanındaki sağlık tedbirlerinin yetersiz olduğu düşünülmektedir.

 

AKM'den polis bandosuyla Teşvikiye Camii'ne götürülmek için çıkarılan Sunal'ın naaşına, gümrük muhafaza memurları da eşlik etmiştir. 1999'da çekilen Propaganda filminde "gümrük muhafaza memuru Mehdi" karakterini canlandıran Sunal'ın oğlu ile filmde çekilmiş bir fotoğrafını İstanbul gümrük muhafaza Başmüdürlüğü’nden altı memur taşımıştır. Taksim'den Teşvikiye Camii'ne kadar kortej oluşturan sevenleri, yoğun ilgi sebebiyle Camii’ ye ulaşmakta zorlanmıştır. Öğle namazının akabinde kılınan cenaze namazında, yoğun ilgi sebebiyle polis güvenlik önlemi almış, gümrük muhafaza memurları tabutun başında saygı nöbeti tutmuştur. Cenaze namazının ardından eller üzerinde Rumeli caddesine kadar taşınan sanatçının naaşı, buradan sonra araca konulmuş ve Zincirlikuyu mezarlığına defnedilmiştir.

 

SANATÇI DOSTLARININ KEMAL SUNAL HAKKINDA SÖYLEDİKLERİ

 

 

Tarık Akan: Kemal, sosyal demokrattı. Ama bunu ne hiçbir zaman belli etti, ne konuştu, ne de herhangi bir eylemin içinde oldu. Hep kaçtı bundan.

 

Tuncay Akçay (Hababam Sınıfı filminin unutulmaz gülüşüyle belleklerde iz bırakan çocuğu): Bazen ‘Yahu Kemal abi’ diyordum. ‘Varyemez senin gerçek hayatın gibi...’ Bundan dolayı biz ona kızıyorduk. İyi ki öyle davranmış... Şimdi ailesine bir gelecek bıraktı.

 

Metin Akpınar: Biz prova yaparken Kemal kulise gider, Zeki’nin .... Sigarasını içerdi. Zeki de her seferinde ‘Ne oldu bu sigara?’ deyip etrafa sorardı. Bir gün yakayı ele verdi.

 

Zeki Alasya: Aptal sanılırdı. Ama son derece zeki bir adamdı. Kendi kurallarını koydu. Çaresizdi çünkü... Korkaktı da. Çok üstüne geldiler. Ben de gittim. Ama saygısızlık yapmadım.

 

Rutkay Aziz: Toplumların gülme hakkı vardır. Bu hakkı topluma vermiştir. Güldürerek suç işletmiştir topluma...

 

Bülent Ecevit: Ben Kemal Sunal hayranıyım, filmlerini bıkmadan izliyorum. Muhteşem bir oyuncu.

 

Emel Sayın: Varlığı yokluğu belli olmazdı, ama yönetmen ’motor’ dediği an, karşımızda devleşen bir aktör olurdu.

 

Altan Öymen: Kemal Sunal, filmlerinde genellikle, haklının haksıza, güçsüzün güçlüye karşı mücadelesini temsil eden büyük komedi ustasıydı.

 

Murat Sökmenoğlu: Türk sinemasının usta sıfatına layık oyunculardan biri olan Sayın Sunal, çizdiği kompozisyonlarla hafızalarda önemli bir yere sahiptir."

 

 

Göksel Arsoy: Çok takdir ettiğim, çok beğendiğim, hakikaten Türk sinemasına damgasını vurmuş, halkın sevgisini kazanmış, gönlüne girmiş olan çok büyük bir sanatçıydı."

 

Kadir İnanır: Yemez içmezdi... O da herhalde yoksulluktan ve çok eziyet çekmekten kaynaklanıyor...

 

Bülent Kayabaş: Çöpçü kıyafetini giydiği zaman filmin sonuna kadar onunla dolaşırdı. Yatarken çıkarırdı sadece.

 

Hülya Koçyiğit: Politik kimliğiyle öne çıkmak istemezdi. Bizim oyuncu derneğimize üye olmadı. Daha sonra ÇASOD’un (Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği) kurulması için çalıştı; ama oraya da üye olmadı.

 

Şükran Esen (Sunal’ın yüksek tez hocası): Doktora yapmayı ve okulda kalarak öğretim üyesi olmayı düşünüyordu.

 

 

 

KEMAL SUNAL FİLMLERİ A-Z SIRALI

A

Abuk Sabuk Bir Film

Atla Gel Şaban

Avanak Apti

 

B

Bekçiler Kralı

Bıçkın

Boynu Bükük Küheylan

 

C

Canım Kardeşim

 

Ç

Çarıklı Milyoner

Çöpçüler Kralı

 

D

Davacı (film)

Davaro

Deli Deli Küpeli

Devlet Kuşu (film)

Doktor Civanım

Dokunmayın Şabanıma

Düttürü Dünya

 

E

En Büyük Şaban

 

G

Garip (film)

Gerzek Şaban

Gol Kralı (film)

Gurbetçi Şaban

Gülen Adam

Güllü Geliyor Güllü

 

H

Hababam Sınıfı (film)

Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı (film)

Hababam Sınıfı Tatilde

Hababam Sınıfı Uyanıyor (film)

Hanzo

Hasret (film)

 

İ

İbo ile Güllüşah

İnatçı

İnek Şaban (film)

İyi Aile Çocuğu

 

J

Japon İşi

 

K

Kanlı Nigâr (film, 1981)

Kapıcılar Kralı

Katma Değer Şaban

Keriz

Kibar Feyzo

Kılıbık

Kiracı (film)

Koltuk Belası

Korkusuz Korkak

Köyden İndim Şehire

Köşeyi Dönen Adam

 

M

Mavi Boncuk (film, 1974)

Meraklı Köfteci

O

Oh Olsun (film)

Orta direk Şaban

 

Ö

Öğretmen (film)

 

P

Polizei (film)

Postacı (film)

Propaganda (film)

 

S

Sahte Kabadayı

Sakar Şakir

Salak Milyoner

Salako

Sevimli Hırsız

Sosyete Şaban

Sürgün (film, 1992)

Süt Kardeşler

 

Ş

Şaban Oğlu Şaban

Şaban Pabucu Yarım

Şabaniye

Şark Bülbülü

Şaşkın Damat

Şen Dul Şaban

 

T

Talih Kuşu (film, 1989)

T (devam)

Tarzan Rıfkı

Tatlı Dillim

Tokatçı

Tosun Paşa (film, 1976)

 

U

Umudumuz Şaban

Uyanık Gazeteci

 

Ü

Üç Kâğıtçı (film)

 

V

Varyemez

 

Y

Yakışıklı

Yalancı Yarim (film)

Yedi Bela Hüsnü

Yoksul (film, 1986)

Yüz Numaralı Adam

 

Z

Zehir Hafiye

Zübük (film)