Kartal'da çöken bina son dakika haberleri: İstanbul Kardal'da dün çöken binada arama kurtarma çalışması sonrası son dakika açıklamaları gelmeye başladı. Alınan son bilgilere göre İstanbul Kartal'da çöken 8 katlı binada 3 kişinin ölü olduğu belirtildi. Binadan arama kurtarma çalışmaları neticesinde 12 kişinin kurtarıldığı kaydedildi. Peki Kartal'daki bina neden çöktü? Ölü ve yaralı isimleri açıklandı mı? Konuya ilişkin İstanbul Valiliği'nden bir Son dakika açıklaması geldi.
İSTANBUL VALİLİĞİN'DEN SON DAKİKA BASIN AÇIKLAMASI
— Ali Yerlikaya (@yerlikayaali34) 6 Şubat 2019
Gündüz saatlerinde olay yerinden açıklama yapan Vali Yerlikaya, "Adrese dayalı nüfus sisteminde buranın zemin artı 7 kat 14 daireli olduğu, 43 vatandaşın kayıtlı olduğunu biliyoruz. Aynı şekilde Kartal Belediye Başkanı ve İmar Şube Müdürüyle görüştüm. Buranın 1992 yılında 5 kat ruhsatı olduğunu, daha sonra 3 kat kaçak yapıldığını ve iskansız olduğunu söylediler. Üzücü olan bu." demişti.
Olay yerine giden TBMM Başkanı ve Ak Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, yaptığı açıklamada, göçük altında kalan 4 kişiyle temas kurulduğunu söyledi.
Arama kurtarma ekipleri binada enkaz altında kalanları arıyor. Çalışmalara arama kurtarma köpekleri de katılıyor.
Valilik'in açıklamasına göre İstanbul, Sakarya ve Bursa AFAD Arama Kurtarma Birliklerinden 59 personel ile 5 arama kurtarma köpeği ve 12 özel kurtarma aracı katılıyor. Buna ek olarak İStanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiyesinden 107, İl Sağlık Müdürlüğü'nden 60, Emniyet Müdürlüğü'nden 130 personel de çalışmalara destek veriyor.
Saat 16.00 sıralarında çöken binada, olay sırasında kaç kişinin olduğu bilinmiyor.
Yapılan açıklamada binanın giriş katındaki atölyede bugün çalışan bulunmadığını belirtmişti.
binaya yönelik belirlenmiş bir risk olmadığını da ekledi.
En az iki araç da enkazın altında kaldı.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, yaptığı açıklamayla Kartal'da çöken binaya ilişkin soruşturma başlatıldığını bildirdi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da Kartal'daki çöken binanın olduğu yerde incelemelerde bulundu.
DÜN NELER YAŞANDI?
KARTAL’DA BİNA ÇÖKTÜ! İŞTE SON DURUM..
İSTANBUL Kartal'dan gelen son dakika haber yürekleri toplattı. Kartal'da 6 katlı bina çöktü, olay yerine çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibi gönderildi. Binada 12 aile yaşıyordu. Kartal’da 6 katlı bina çöktü
Kartal’da, patlama sonrası 6 katlı bir binada çökme meydana geldi.
Binanın çökmeden önceki hali
Binanın yıkılmadan önceki hali yukardaki gibi. 8 katlı binanın neden çöktüğü henüz bilinmiyor.
Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema sokak üzerinde bulunan 6 katlı binada henüze bilinmeyen bir nedenle patlama meydana geldi.
Saat 16.00 sıralarında meydana gelen patlamanın ardından bina çöktü. Olay yerine çok sayıda polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi.Kısa sürede olay yerine gelen itfaiye ekiplerini enkazda arama çalışmalarına başladı.
Binada 12 daire bulunduğu ve oturanların olduğu belirtildi.Görgü tanıkları enkaz altında kalanların olduğunu dile getirdi. İlk belirlemelere göre en az 1 kişi hayatını kaybetti, 4 kişi ise kurtarılmaya çalışılıyor.
Hayatını kaybeden yurttaşların da şu anda enkaz altında olduğu öğrenildi.
Kartal'da, patlama sonrası 6 katlı bir binada çökme meydana geldi. Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema sokak üzerinde bulunan 6 katlı binada henüz bilinmeyen bir nedenle patlama meydana geldi.
Saat 16.00 sıralarında meydana gelen patlamanın ardından bina çöktü. Olay yerine çok sayıda polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen itfaiye ekiplerini enkazda arama çalışmalarına başladı. Çevredeki vatandaşlar da itfaiye ekiplerine çalışmalarında yardım ediyor.
Binada 12 aile var : Çöken binada 12 dairenin ve binanın alt katında dükkanların olduğu öğrenildi. Arama kurtarma çalışmaları sırasında çevredeki vatandaşların feryadı yürekleri dağladı.
1 Kiş Öldü 4 Kişi Yaralı: İlk belirlemeye göre 1 kişi öldü, 4 kişi kurtarılmayı bekliyor.
"Sesimi Duyan Var mı?" Olay yerinden gelen son dakika bilgilere göre 6 katlı katlı binada 12 kişinin yaşadığı, itfaiye ekiplerinin vatandaşlara "Sesimi duyan var mı" diye seslendiği söylendi.
"Binanın Altında Çocuklar Kalmış Olabilir": Binanın çöktüğünü gördüğünü söyleyen görgü tanığı, "Yol kenarında oynayan çocuklar vardı, tam emin değilim ama binanın altında kalmış olabilirler" dedi.
Kartal'ın Orhantepe Mahallesi'nde Bankalar Caddesi Sema Sokak'ta bulunan 7 katlı bir binada çökme meydana geldi.
EN AZ 20 YILLIK BİNAYDI
Görgü tanığının anlattığına göre, en az 20 yıllık olan binada 14 dairenin de dolu olduğu öğrenildi.
Enkaz altında kalan vatandaşlar olduğu bildiriliyor. Civar ilçelerden de itfaiye ekipleri olay yerine sevk edildi.
KARTAL'IN TARİHÇESİ
Kartal Bizans İmparatorluğu döneminde VI. yüzyıl başlarında "Kartalimen" isminde küçük bir balıkçı köyü olarak kuruldu. "Kartal" adını ilk defa sahilde balık avlamak için gelip buraya yerleşen "Kartelli" isminde bir balıkçıdan almıştır. Bizans zamanında, liman önemi taşıyan bu beldeye "Kartalimen" denildiği de bilinmektedir.
Kartal İlçesinin tarihî gelişimini 6.asrın başlarından itibaren tetkik etmek mümkündür. İlçenin Samandıra ve Yakacık gibi yerleşim birimlerinde yapılan kazılarda çıkan tarihî eserlerin Bizans devrine ait oldukları anlaşılmıştır. 1080-1083 yıllarında bütün Anadolu'yu alan Selçuklu Sultanı Süleyman Şah tarafından Pendik, Kartal ve Maltepe'nin fethedilmesinden sonra bu hükümdarla zamanın Bizans imparatoru arasında Dragos Çayı hudut olarak belirlenerek 1084 yılında bir antlaşma yapılmış ve Süleyman Şah bu hududun dışına çıkmamayı taahhüt etmiştir. Bu çay bugünkü Maltepe'nin batısında Maltepe ile Kartal arasında sınırı teşkil eden ve Dragos tepesinin yanından geçerek denize dökülen küçük bir sudur. İşte Anadolu'da Türklerle Bizanslıların ilk hududu bu anlaşma ile tespit edilmiştir. Kartal, 1400 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmıştır.
Kartal'da ilk vapur iskelesi 1857 yılında inşa edilmiştir. O dönemlerde küçük bir yerleşim mahalli olarak kalan Kartal, 1873'te Haydarpaşa-Pendik banliyö hattının açılmasından sonra nispeten hareketlenmeye başlamıştır. 1908'de Meşrutiyetin ilanına kadar Üsküdar Mutasarrıflığına bağlı Sancak olarak idare edilmiş, bu tarihten sonra İstanbul iline bağlı bir ilçe olmuştur.
1947'de Kartal ve çevresinin sanayi bölgesi olarak belirlenmesiyle, ilçenin nüfusu ve üretimi artmıştır. Halen İstanbul içindeki en önemli ticaret ve sanayi bölgelerinden biridir. Kartal İlçesi yerleşim bölgesi olarak verimli topraklara sahiptir, yeraltı memba suları azımsanmayacak kadar fazladır, Ayazma'sı meşhurdur ve İstanbul'un balkonu sayılabilecek Yakacık gibi bir tabiat harikasına sahiptir, bu tarihî ve kültürel zenginlikleri ile oldukça göz kamaştırıcı bir ilçedir.
Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti arşivlerindeki belgeler ışığında Kartal Belediyesi’nin köklü bir geçmişe sahip olduğunu görüyoruz.
1854 yılında Kartal, İstanbul şehremaneti'nin oluşturulmasıyla şehir haricî olarak kabul edilmiştir.
1866 yılında Kartal, Kordon Kazaları adı verilen Kaza-i erbâdan sayılmıştır. (İstanbul Külliyatı, Shf.47)
1870 yılında çıkarılan bir nizamnameyle Kartal bir Kaymakamlık olarak teşkil edilmiştir. (İstanbul Külliyatı, Shf.47)
1871 yılı Kartal yerel yönetim tarihinde bir dönüm noktası olmuştur. Oluşturulan yeni Vilayet Nizamnamesi doğrultusunda Kartal Belediyesi kurulur ve Belediye Reisliğine Yasin Ağa atanır. (Osmanlı Devletinde Taşra Yönetimi, Yrd. Doç. Dr. Bekir Parlak, Shf.4)
1888 yılında Kartal, İstanbul şehremaneti sınırlarına katılır.
1912 yılında Kartal kazasında belediye seçimleri yapılır. Kadri Bey reis olarak seçilir.
1916 yılında Kartal kaza merkezine bağlı olmak kaydıyla, Yakacık köyünde de bir belediye oluşturulması uygun görülür.
1922 yılında Kartal'da belediye seçimleri yapılır. (Bu dönemde belediye reisliği seçimleri on yılda bir yapılmaktadır.) Cumhuriyetin ilk yıllarında Kartal halen bir nahiye görünümündedir.
1928 yılında Kartal Belediye Dairesi Reisi Ali Rıza Bey, Kartal'ın yeniden bir Kaza haline getirilmesi için Başbakanlığa bir yazı yazar.
1937 yılında Kartal Belediye Reisliği makamı, Kartal Kaymakamlığı'nın uhdesine verilir. (Cumhuriyet Arşivi,7307 numaralı vesika)
1943 yılında Kartal Belediye Reisliği'nin Kartal Kaymakamlığı'nın uhdesine verilmesine dair düzenlemeye son verilir.
Kartal Belediyesi 1943'ten sonra İstanbul Anadolu yakasının en büyük ilçesi olur.
1943'ten günümüze Kartal Belediyesi "Belediye Başkanlığı" olarak hizmet vermektedir.
Kartal ilçesinin sosyo-kültürel yapısı çeşitlilik gösterir. Bunda iç göçün ve buna bağlı olarak artan nüfusun etkisi büyüktür.
Kartal'da mevcut kültürel çeşitliliği fırsata dönüştürmek, zengin bir kültürel mozaik oluşturmak önemlidir. Bu bağlamda, mevcut kültür merkezlerinin değerlendirilmesi, yeni kültür merkezleri yapılması, mevcut merkezlerdeki faaliyetlerin çeşitlendirilerek arttırılması, katılımın sağlanması ve Kartallıların aidiyet ve bilinç seviyesinin yükseltilmesi belediyemizin temel stratejileri arasında yer almaktadır.
Kartal Belediyesi ulusal ve uluslararası sosyo-kültürel etkinliklerde yer almakta, bu etkinlikleri ilçemize taşıyarak Kartal'ı ve Kartallıları farklı platformlarda buluşturmaktadır. Kartal halkının sosyo-kültürel ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayabilmek amacıyla düzenlenen ve yıl boyunca periyodik olarak devam eden kültürel, sanatsal, eğitsel ve sportif etkinlikler aracılığıyla Kartal metropollerle yarışabilecek bir standarda ulaştırılmaktadır.
Bu etkinlikler kapsamında her yaz düzenlenerek geleneksel hale gelen "Kültür-Sanat Festivali" ile kültürel alanda seminer, söyleşi, panel, konferans, sempozyum gibi etkinlikler, sanatsal alanda; konser, sinema, tiyatro gösterileri ve özellikle çocuklara yönelik düzenlenen eğitici, öğretici yarışmalar sayesinde Kartal halkı Kartal'a yakışır bir yaz geçirmektedir.
Hasan Ali Yücel ve Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezleri Kartal'ın merkezinde faaliyet sürdürürken, merkez dışındaki yerleşim yerlerinde ikamet eden vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Hürriyet, Uğur Mumcu, Soğanlık ve Yakacık mahallelerinde de kültür merkezleri inşa edilmiştir. Bu merkezlerde kütüphane, sinema, tiyatro, konferans ve sergi salonları ile sağlık ocağı, PTT, muhtarlık ve banka şubeleri vardır. Belediyemizin sinema, tiyatro, seminer, yarışma, gösteri v.b. eğitici, öğretici ve eğlendirici kültürel faaliyetleri bu merkezlerde sürekli ve düzenli olarak gerçekleştirilmektedir.