2 Ocak 2025 Perşembe / 3 Recep 1446

En uzun gece bugün mü? 21 Aralık en uzun gece bugün neler yaşanıyor? Kış gündönümü nedir?

En uzun gece ne zaman, hangi güne denk geliyor? Kış gündönümü nedir? gibi soruların yanıtları tüm vatandaşlar tarafından yoğun bir şekilde araştırılıyor. Tüm dünyada kış gündönümü 21 Aralık’ta en uzun gece olarak biliniyor. Güneş ışınlarının oğlak dönencesine dik geldiği bugünden sonra artık geceler kısalmaya başlıyor. Yani yılın en kısa günü, kış gün dönümü olarak 21 Aralık’tır. En uzun geceden sonra geceler kısalarak gündüz süresi uzamaya başlıyor ve bu süreç 21 Haziran'a kadar devam ediyor. Kış gündönümü hakkında tüm merak edilenlere haberimizin detaylarından ulaşabilirsiniz. İşte tüm detaylar..

21 Aralık 2019 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
En uzun gece bugün mü? 21 Aralık en uzun gece bugün neler yaşanıyor? Kış gündönümü nedir?
En uzun gece için heyecanlı bekleyiş başladı. Kış gündönümü olarakta bilinen en uzun gece hakkında araştırmalar hız kazandı. En uzun gece ne zaman, hangi güne denk geliyor? Kış gündönümü nedir? gibi soruların yanıtları merak ediliyor. Tüm dünyada kış gündönümü 21 Aralık’ta en uzun gece olarak yaşanıyor. Güneş ışınlarının oğlak dönencesine dik geldiği bugünden sonra artık geceler kısalmaya başlıyor. Yani yılın en kısa günü, kış gün dönümü olarak 21 Aralık’tır.  Kış gündönümüne dair tüm detaylar haberimizde.. 
 
EN UZUN GECE BUGÜN MÜ?
Bu yıl en uzun gece 21 Aralık Cumartesi gününe denk geliyor. Bugün de Güneş ışınları Oğlak dönencesine dik açı ile geliyor. Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey yarım kürede 21 Aralık'ta en uzun gece yaşandıktan sonra 23 Aralık'tan itibaren geceler kısalıp gündüzler uzamaya başlıyor. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir. 
 
 
Kuzey Yarımküre'de kış gündönümü bu yıl 22 Aralık Pazar günü saat 04.19'da gerçekleşecek.

 
KIŞ GÜNDÖNÜMÜ NEDİR? 
Kış gündönümünde (yaklaşık 21 Aralık), güneş ışıkları Oğlak Dönencesi'ne dik gelir. Kuzey yarıkürede günler uzamaya, güney yarıkürede kısalmaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarıkürede kışın, güney yarıkürede yazın başlangıcı sayılır. 
 
Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir. Güney yarıkürede en uzun gün, Kuzey yarıkürede en uzun gece yaşanır. Kuzey yarıkürede gölgelerin en uzun olduğu gündür.
 
 
21 Mart (ekinoks) : Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarımküre sonbahara girer.
 
21 Haziran (Yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da Yaz gündönümüdür. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar.
 
23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarımkürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur.
 

 
21 ARALIK'TA NELER YAŞANIYOR?
Kuzey Yarım Küre'de neler oluyor?
 
Güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne 43°06' lık açı ile gelir. Kış mevsiminin başlangıcıdır. En uzun gece, en kısa gündüz yaşanır. Yengeç Dönencesi’nden kuzeye gidildikçe gece süresi uzar, gündüz süresi kısalır.
 
Bu tarihten itibaren geceler kısalmaya, gündüzler uzamaya başlar. Fakat 21 Mart tarihine kadar, geceler gündüzlerden uzundur. Aydınlanma çemberi Kuzey Kutup Dairesi’ne teğet geçer.
 
Yengeç Dönencesi’nin kuzeyi güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dar açı ile alır. Bu tarihten itibaren güneş ışınlarının gelme açıları büyümeye başlar. Yengeç Dönencesi’nin kuzeyinde en uzun gölge yaşanır. Bu tarihten itibaren gölge boyları kısalmaya başlar.
 
Güney Yarım Küre'de neler oluyor?
 
Güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne 90° lik açı ile gelir. Yaz mevsiminin başlangıcıdır. En uzun gündüz, en kısa gece yaşanır. Oğlak Dönencesi’nden güneye gidildikçe gündüz süresi uzar, gece süresi kısalır.
 
Bu tarihten itibaren gündüzler kısalmaya geceler uzamaya başlar. Ancak 21 Mart tarihine kadar, gündüzler gecelerden uzundur. Aydınlanma çemberi Güney Kutup Dairesi’ne teğet geçer. Oğlak Dönencesi’nin güneyi güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dik açı ile alır. Bu tarihten itibaren güneş ışınlarının gelme açıları küçülmeye başlar.
 
Oğlak Dönencesi’nin güneyinde en kısa gölge yaşanır. Bu tarihten itibaren gölge boyları uzamaya başlar.