Cuma kelime anlamı olarak bir araya gelmek toplanmak anlamındadır. Cuma gününde Müslümanların cami ve mescitlerde eda ettiği namazın da ne denli önemli olduğu isminden dahi anlaşılabilir. Cuma günü ibadetlerin çok kıymetli olduğu bir gündür. Öyle ki bugünle ilgili bir sure vardı: Cuma suresi. , "Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında hemen namaza gidin ve alışverişi bırakın" (Cum'a, 62/9) demesiyle herkesin cumaya gittiği bu günde edilen dualar içten ve samimi oluyor.
DUALARIN KABUL OLDUĞU CUMA VAKTİ NE ZAMANDIR?
Cuma günü yirmi dört saatten ibarettir. Bu saatler içerisinde öyle bir zaman vardır ki,o saate denk gelenler,altıyüz bin kişinin cehennemden kurtulmasına vesile olur. Bu zamanı yirmi dört saat içerisinde aramak lazımdır. Kesin olarak şu veya bu saat demek doğru değildir. Gerçi Hz.Fatıma(r.anha)validemiz, Cuma günü ikindi namazından sonra oğulları Hz.Hasan(r.a)ve Hz. Hüseyin(r.a)Efendilerimizi güneşin batımı için yüksek yerlere çıkarır, Peygamber (s.a.v)Efendimiz üzerine çok çok salavat okurdu.Bu bize her ne kadar cumanın kıymetli saatini anlamaya vesile ise de asıl olan Cuma gününün tümünü değerlendirmektir. Cuma gününün kıymetli saati için sekiz görüş vardır:
1-Tan yeri ağarmasından, güneşin doğuşuna kadar olan zamandır.
2-Bu kıymetli saat, güneş zevaldeykendir.
3-Vakit girdiği sırada müezzin ezan okuduğu zamandır.
4-Hatip minbere çıktığı ve oturduğu zamandan, namaz kılıncaya kadar geçen zamandır.
5-Cuma namazına başlandığı zamandır.
6-Güneşin zeval vaktinden, namaz başlayıncaya kadar olan zamandır. Bu iki arada olduğu söylenir.
7-Güneş doğduğu andan bir zira beldelere göre güneşin doğumundan 30-40 dakika sonrası.
8-İkindi namazından sonra, güneş batıncaya kadar olan zamandır.
Peygamberimizin "Güneşin doğduğu en hayırlı gün cumadır; Âdem o gün yaratılmış, o gün cennete girmiş ve o gün cennetten çıkarılmıştır; kıyamet de cuma günü kopacaktır" (Müslim, Cum'a, 18) sözüyle ifade ettiği Cuma gününde hangi duaları etmeli? Cuma duaları nelerdir? İşte bazı büyüklerin ettiği Cuma günü duaları:
HER KİM CUMA GÜNÜ SELA İLE EZAN ARASI CUMA SÜRESİNİN 9-10-11 ÂYETLERİNİ (3) DEFA OKURSA,O KİŞİMİN ELİNE MUTLAKA O HAFTA İÇİNDE HELAL PARA GEÇER.
Cuma süresi 9-10-11 ayetler
يَاأَيُّهَاالَّذِينَآمَنُواإِذَانُودِيلِلصَّلَاةِمِنيَوْمِالْجُمُعَةِفَاسْعَوْاإِلَىذِكْرِاللَّهِوَذَرُواالْبَيْعَذَلِكُمْخَيْرٌلَّكُمْإِنكُنتُمْتَعْلَمُونَ
Yâ eyyuhâllezîne âmenû izâ nûdiye lis salâti min yevmil cumuati fes’av ilâ zikrillâhi ve zerûl bey’a, zâlikum hayrun lekum in kuntum ta’lemûn(ta’lemûne).
فَإِذَاقُضِيَتِالصَّلَاةُفَانتَشِرُوافِيالْأَرْضِوَابْتَغُوامِنفَضْلِاللَّهِوَاذْكُرُوااللَّهَكَثِيرًالَّعَلَّكُمْتُفْلِحُونَ
Fe izâ kudiyetıs salâtu fenteşirû fîl ardı vebtegû min fadlillâhi vezkurûllâhe kesîran leallekum tuflihûn(tuflihûne).
وَإِذَارَأَوْاتِجَارَةًأَوْلَهْوًاانفَضُّواإِلَيْهَاوَتَرَكُوكَقَائِمًاقُلْمَاعِندَاللَّهِخَيْرٌمِّنَاللَّهْوِوَمِنَالتِّجَارَةِوَاللَّهُخَيْرُالرَّازِقِينَ
Ve izâ raev ticâraten ev lehveninfaddû ileyhâ ve terakûke kâimâ(kâimen), kul mâ indallâhi hayrun minel lehvi ve minet ticârati, vallâhu hayrur râzıkîn(râzıkîne).
MADDİ VE MANEVİ ZOR DURUMDA KALAN BİR KİMSE VEYA HAYIRLI BİR DİLEĞİ OLANLARIN CUMA GÜNÜ OKUYACAĞI DUA.
Cuma günü veya Cuma Gecesi 2 rekât namaz kılıp, ardından,7 istiğfar 7 “Sübhanallahi ve bihamdihi” 7 salavat okur. Niyet eder 11 Fetih süresi okur.
Daha sonra 41 defa “Salaten Tücina” okur.
Allahü Teâlâdan bu durumdan kurtulmayı diler.
Dileği olan dileğinin kabulünü ister.
Salaten Münciye(Salaten Tüncina)
“Allâhumme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli Seyyidina Muhammedin salâten tüncînâ bihâ min-cemî’il-ehvâli vel âfat. Ve takdî lenâ bihâ cemîal hâcât ve tutahhirunâ bihâ min-cemîi’s-seyyiât ve terfe’unâ bihâ a’lâ’d-deracât ve tubelliğunâ bihâ aksâ’l-ğayât min cemiîl-hayrâti fî’l-hayâti ve ba’del-memât birahmetike Yâ erhame’r-rahimîn. Hasbunellahu ve ni’mel vekîl, ni’mel mevlâ ve ni’me’n-nasîr. Ğufraneke rabbenâ ve ileyke’l-masîr.”
Duânın Mânâsı:
“Allahım! Efendimiz Muhammed’e (sav) ve onun ehli beytine salât et. Bu salâvat o derece değerli olsun ki: Onun hürmetine bizi bütün korku ve belalardan kurtarsın. Bizim ihtiyaçlarımızı o salâvat hürmetine yerine getirsin, bizi bütün günahlardan bu salâvat hürmetine temizlersin, o salâvat hürmetine bizi derecelerin en üstüne yüceltirsin, o salâvat hürmetine hayatta ve öldükten sonra düşünülebilecek bütün hayırlar konusunda gayelerin en sonuna kadar ulaştırsın. Ey merhametlilerin merhametlisi bize bunları merhametinle nasip et. Allah Tealâ bize kâfidir ve ne iyi bir dost, ne iyi bir vekildir. Ey Rabbimiz, senin mağfiretini dileriz, dönüş yalnız sanadır.
CUMA GECESİ KILINACAK HACET NAMAZI
Bu Hacet Namazını Hızır(AS) bildirmiştir:
Hâkim Hz. Buyurdu ki;
Bu hacet namazı ile Rabbim 1000 hacetimi giderdi.
CUMA gecesi yani bu gece kılınır.
2 rekattır.
Fatihadan sonra
1.Rk:10 Kàfirun
2.Rk:10 ihlas.
Selamdan sonra secdeye gidilir
10 Sübhanallàhi velhamdü lillàhi ve là ilàhe illallàhü vallàhü ekber ve lâ havle velâ kuvvete illâ billahil aliyyil azîm.
10Salavat.
10Rabbena atina fiddünya hasenetevve fil ahirati hasenetevve kına azabennar.
Rabbim ihlasla kılıp duası kabul olunan kullarından eylesin.(AMiN)
İŞLERİN YOLUNA GİRMESİ MÜŞTERİNİN ÇOĞALMASI İÇİN “CUMA NAMAZINDAN SONRA” OKUNACAK DUA.
Özellikle Ticaret ile uğraşanlar için Müşterinin çoğalması ve şans için. İşleri bozulanların işlerinin yoluna girmesi için vs.
Hicri ayın ilk cuma günü yapılması gerekiyor.
CUMA NAMAZINDAN SONRA.
41 adet aşağıdaki ayetleri okuyacağız. Bu ayetler FATIR SURESİ ayet 29-30.cu ayetleridir.
Bismillâhirrahmânirrahîm
“İnnellezîne yetlûne kitâballâhi ve ekâmûs salâte ve enfekû mimmâ razaknâhum sirran ve alâniyeten yercûne ticâraten len tebûr(tebûre).” (Fatır Suresi 29. Ayet)
“Li yuveffîyehum ucûrahum ve yezîdehum min fadlihi, innehu gafûrun şekûr(şekûrun).”(Fatır Suresi 29. Ayet)
Fatır Suresi 29. ve 30. Ayetin Meali
“O Allah’ın kitabını okuyup ardınca gidenler, namazı kılıp kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden gizli ve açık vermekte olanlar, herhalde hiç batma ihtimali olmayan bir ticaret umarlar.”
“Çünkü Allah, mükâfatlarını kendilerine tamamen ödedikten başka, lütfundan onlara fazlasını verecektir. Çünkü O hem bağışlayan hem de şükrün karşılığını bol verendir.”
Hemen sonrada
Esmaül Hüsnaları okumadan önce her zaman okuduğumuz gibi Ayetel Kursu Ya da 51 kere Besmele-i Şerif okuyup başlayalım LÜTFEN!
489 adet YA FETTAH C.C. Esmasını okuyacağız.
Esmanın zikrinden sonrada en son kendi duasını okuyup bitireceğiz.
Duası :
Allahumme bismikel azıymil a’zami ve bi sırrı hazihil ayatiş şerifeti vel vekfi ve bi hurmeti esmaikel husna ve sıfatikel ulya vekşif dakati ve ferric hemmi bi cahi ve bi hurmeti seyyidina ve nebiyyina ve şefiy’ına ve habibina ve kurrate uyunina muhammedin sallallahü aleyhi ve selleme ve ala ehli beytihi ve ashabihi ecmeiyn. Amin..
DUA edip Salavat ve FATİHA ile tamamlayalım.
Ümmühâni (r.a)’dan dan rivayet edildiğine göre, Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurdu:
100 kere “Sübhânallâh” demek(İsmail(a.s)’ın neslinden yüz köle azâd etmeye denktir.
100 kere “El-Hamdülillah” demek,üzerinde Allah yolunda gazâya çıkılmak üzere eğerlenmiş,hazırlanmış yüz at infâk(vermeye) denktir.
100 kere ” Allâhü Ekber” demek,kabul edilmiş yüz deve kurban etmeye eşittir.
100 kere ” Lâ ilâhe illâllâh ” demek ise,gök ile yer arasını sevap iel doldurur.
(İmam Ahmed Taberâni.Hakim,ithâf.3/294)
“Kûtu’l-Kulub” sahibi buyurmuştur ki;Cuma günü 1000 defa İhlas-ı şerif okumak,salat-ı selam getirmek,tesbih ve tehlilde bulunmak o gün yapılacak en sütün amellerdendir.
1000 İhlas-ı şerif okuyamayanlar 100 defa okumayı ihmal etmesinler. Zirâ dünyadan götüreceğimiz sadece salih amellerdir.
Demirleri eriten-suları dondurucak-dağları yumuşatacak Eşsiz bir CUMA DUASI :
Kırk cuma gecesi okuyanın günahlarını bağışlanır ve dünyanın bütün dertlerinden selamete çıkaracak bir dua
“Her kim (Allahu Te’ala’ya ait) bu isimlerle dua ederse Allah onun duasını kabul eder.
Beni hak ile gönderen Zata yemin ederim ki, kişi bu isimlerle demir bloklar’ üzerine dua edecek olsa elbette onlar Allah’ın izniyle erirler, Eğer onlarla akan bir su üzerine dua edecek olsa Allah’ın izniyle elbette o su sakinleşir (donar kalır da o kişi üzerinden rahatça geçebilir).
Beni hak ile gönderen Zata yemin ederim ki, şüphesiz açlık ve susuzluk bir kişiyi (güç-süzlük raddesıne) ulaştırsa da sonra o kişi bu isimlerle dua etse Allahü Teala onu yedirir ve içirir.
Eğer kişi gitmek istediği yerle arasında (engel) bulunan bir daga karşı bu isimlerle dua edecek olsa, AllAh-u Teala ona dağın zor geçidini yumuşatır da o şahıs istediği yere (kolayca) gidebilir.
Eğer bu duayı aklını kaybetmiş birinin üzerine okursa, o kişi delilik halinden ayılır.
Eğer bunu çocuğu(dogum yapmak) kendisine zor gelen bir kadın üzerine okursa Allahü Teala ona kolaylık verir.
Eğer bir adam, içinde evinin bulunduğu şehir yanarken bu duayı okursa Allahü Teala onu kurtarır da evi yanmaz. Bir kişi cuma gecelerinden kırk gece boyunca (bu isimlerle) dua ederse Allah-u Teâlâ onun için Allah-u Azze ve Celle ile kendisi arasında bulunan (kimsenin bilmediği günah)ları bağışlar.
O kişiyle insanlar arasında olan günahlar’ da (helalleşmeye çalışıp helallik alamadığı kul haklarını da) mağfiret eder. Beni hak ile gönderen Zata yemin ederim ki, kim bu dua ile duada hulunursa Allah-u Teala dünyanın bütün dertlerini ondan açar. Eğer bir adam (bu isimlerle) zalim bir sultana beddua edecek olsa elbette Allâh-u Teala o kişiyi onun zulmünden halas eder (kurtarır).
Her kim uyuyacagı vakit bu isimlerle dua ederse Allah-u Teala o isimlerden her birine mukabil kendisine yetmiş bin (bir rivayet yedi yüz bin) melek gönderir ki onlar (günahlannın bağışlanması için istiğfar ederler, ona dua ederler ve) bazen onun için sevaplar yazarlar, bazen günahların: ondan silerler ve Sür’a üfürülecegi güne kadar onun derecelerini yükseltirler.
Bu müjdeleri duyan Selmin (r.a): Ya Rasulullah! Allah bu isimleri okuyana bunca Sevabı verecek öyle mi?” diye sorunca Rasulüllah (S.A.V): “Evet ey Selmin! Ben sizin diger (faziletli) amelleri bırakıp sadece bununla yetinmenizden korkmasaydım elbette sana bu (anlatılan)lardan daha acayip müjdeler açıklaardım” buyurdu. Bunun üzerine Selman r.a. “Ya Rasulallah! Bize bu isimleri oğret” deyince RasulAllah (SAV) şu duayu okudu:
“Vellezi beaseni bilhaggı lev dea bihazigilesmai alaSafaiha minelhadidi lezabet biiznillah. Ve lev dea biha ala mai cari lesekene biiznillah vellezi beaseni bilhaggı ennehu men beleğa bihilcuu velataşu sümme dea bihazihilesmai etamehullahu ve segahu ve lev dea bihazihilesmai ala cebeli beynehu ve beynel merdııllezi yuriduhu vein dea bihi ala mecnuni efaga min cununih. Ve in da bihi alemratihi gad asura aleyha ve leduha hevvenallahu aleyha.velev enne raculen dea bihi velmediynetehu tuhragu ve fiyha menziluhu encahullahu ve lem yehtarigu menziluhu. Ve in dea erbaıyne leyleten min leyalilcumuati ğafarallahu lehu külle zenbi beynehu ve beynallahi azze ve celle .ve beynelademiyne vellezi beaseni bilhaggı men dea bihazedduai ferracallahu anhu cemiy’a ğumumiddünya ve lev enne raculen dea ala sultani cairi lehallesahullahu min cevrihi ve men dea biha ınde menamihi beasallahu ileyhi bikülli ismi minha sebıyne elfe melekin merraten yektubune lehulhaseneti ve merrraten yemhune anhusseyyiati ve yerfeune lehudderacat ila yevmi yunfehu fissur.”
Şüphesiz Sen hiç ölmeyecek Hayy’sın (dirisiıı). Aciz bırakılamayacak bir Hâlik’sın (yaratıcı»). Mağlup edilemeyen bir Galib’sin. (Neyin ne olduğunda) hiç şüphelenmeyen bir Basirsin (görücüsün). (Duyduklarında) hiç şüphe etmeyen bir Semi’sin (işiticisin). Asla ezilemeyen bir Kahharsın (ezicisin). Hiç tükenmeyecek bir Ebedisin (sonsuzsun). Uzak olmayan bir Karib’sin (yakınsın). Kaybolmayan bir Şahid’sin (her şeyin tanığı»). Zıttına gidilemeyen bir ilah’sın (Kendisine tapılmayı hak edensin). Zulme ugratılamayacak bir Kahir (ezici güç sahibi)sin. Yedirilemeyen bir Samed’sin (ihtiyaçsızsın). Hiç uyumayan bir Kayyüm’sun (her şeyi ayakta tutansın). Görülemeyen bir Muhtecib’sin (nurani hicaplarla örtülüsün). Haksızliga ugratılamayan bir Cebbarsın (istediğini istedigine zorla yaptıransın). (Hakaret etmek isteyenler tarafından) kastedilemeyecek derecede Azim’sin (büyüksün). Öğretilmeyen bir Alim’sin. Zayıflamayan bir Kaviy’sin (güçlüsün). Vasfedilemeyen (nitelenemeyen) bir Cebbarsın (tarif etmeye çalışanları acizliğe mecbur edensin). Söz bozmayan bir Vefiysin (vefakarsın). Zulmetmeyen bir Adl’sin (adaletin ta kendisinin). Fakir olmayan bir Ğaniy’sin (zenginsin). Tükenmeyen bir Kenz’sin (aranacak bir hazinenin). Zulmetmeyen bir Hakem’sin (doğru hüküm verensin). Kahredilemeyen bir Meni’sin (ulaşılamayansın). İnkir edilemeyen bir Marüf’sun (sıfatlarıyla bilinensin). Hakir görülemeyen bir Vekilsin (küçümsenemeyecek şekilde kullarının işlerini yönetensin). Istişire edilemeyen bir Vitr’sin (kimsenin Kendisine ulaşıp istişare edemeyeceği kadar teksin). Istişare etmeyen bir Ferd’sin (kimseye danışma ihtiyacı duymayan tek varlık»). Bıkmayan ve geri çevirmeyen bir Vehhabsın (vermekten usanmayıp bolca nimet verensin). Gaflet etmeyen bir Seri’sin (istediğin işi çarçabuk görensin). Cimrilik etmeyen bir Cevad’sın (cömertsin), Cehalet etmeyen bir Alim’sin (ziyade bilensnin). Gafil olmayan bir Hafız’sın (korumak istediklerini boş bırakmayan bir koruyucusun). (Duaları kabul etmekten) bıkmayan bir Mücib’sin (kabul edicisin). Yok olmayan bir Daim’sin (süreklisin). Eskimeyen bir Baki’sin (sonsuzsun). Kendisine benzenilemeyen Vahid’sin (birsin). Çekişilemeyen Muktedir’sin (güç sahibisin), Vasfedilemeyen (anlatılamayacak derecede) Azim’sin (büyüksün). Muhalefet edilemeyen bir Vekilsin (bütün işler kendisine ısmarlanan Zat’sin)