26 Nisan 2025 Cumartesi / 28 Sevval 1446

Asker kaçağı yoklama kaçağı nedir işlemleri nasıl yapılır?

Asker kaçağı yoklama kaçağı nedir işlemleri nasıl yapılır Bankaya para cezası ne kadar merak ediliyor.. Askerlik yoklaması kişinin eğitimi, yaş ve sağlık durumu ve askerliğe uygun olup olmadığının yapılmadığı ön incelemedir. Yükümlüler yoklama süreleri içinde yoklamalarını yaptırmazlarsa yoklama kaçağı durumuna düşmektedirler.

22 Şubat 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Asker kaçağı yoklama kaçağı nedir işlemleri nasıl yapılır?

Asker kaçağı yoklama kaçağı nedir işlemleri nasıl yapılır Bankaya para cezası ne kadar merak ediliyor. Kesinleşmiş olup (itiraz edilmemesi, ortadan kaldırılmaması sonucunda) süresi içerisinde ödenmeyen idari para cezaları Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Kanunu’na göre tahsil edilmektedir. 

 

 

Yoklama Kaçağı Nedir?

Askerlik yoklaması kişinin eğitimi, yaş ve sağlık durumu ve askerliğe uygun olup olmadığının yapılmadığı ön incelemedir. Yükümlüler yoklama süreleri içinde yoklamalarını yaptırmazlarsa yoklama kaçağı durumuna düşmektedirler. Yoklama kaçağı olan kişiler askerlik kanununa göre cezalandırılırlar.

 

2018 Bakaya ve Yoklama Kaçağı Cezası Ne Kadar?

Bakaya cezaları, yoklama süresini ne kadar geciktirdiğine ve kendiliğinden gelen ve zorla yakalanarak getirilen durumuna göre değişiklik göstermektedir.  Örnek olarak 4 aydır yoklama kaçağı olarak gözüken birey 296 TL, 1 yıldır yoklama kaçağı olarak gözüken birisi 890 TL idari para cezası ödemek zorunda kalmaktadır.

 

E DEVLET GİRİŞ İÇİN TIKLAYINIZ

 

Yoklama Kaçağı Sorgulama

Yoklama kaçağı olup olmadığınızı E-Devlet sistemi üzerinden rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için “https://www.turkiye.gov.tr/ASAL-son-yoklama-bilgi-formu” buradaki bağlantıya giderek E-Devlet şifreniz ve TC kimlik numaranız ile giriş yaptıktan sonra askerlik durumunuzu kolaylıkla görebilirsiniz. Ekranda yoklama kaçağı olup olmadığınızı, eğer yoklama kaçağı iseniz ne kadar süredir yoklama kaçağı olarak gözüktüğünüz yazacaktır.

 

Ceza Nereye, Nasıl Ödenir?

Şayet yoklama kaçağı ya da bakaya durumundaysanız ve tabloda belirttiğimiz üzere cezalarla karşı karşıya geldiyseniz bunları ödemek durumunda kalırsınız.  Askerlik cezaları vergi dairelerinden ödenmektedir. Vergi dairelerinde cezalarınızı 4’e kadar taksitlendirme şansınız da bulunmaktadır.

 

Yoklama Kaçağı ve Bakaya Cezaları Ödenmezse Ne Olur?

Kesinleşmiş olup (itiraz edilmemesi, ortadan kaldırılmaması sonucunda) süresi içerisinde ödenmeyen idari para cezaları Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Kanunu’na göre tahsil edilmektedir. Bu usulde para cezası borcu vergi dairesine intikal etmekte, kişi ömür boyu takip edilmekte, alacağın tahsili için maaş haczi, taşınır, taşınmaz haczi, banka ve sair kurumlardaki alacakların, mevduatların haczi gibi her türlü yöntem, bir icra dosyası bulunmadan yürütülebilmektedir. Dolayısıyla böyle bir borcun tahsil edilememesi, sona ermesi, takipten vazgeçilmesi gibi bir ihtimal yok denecek kadar azdır.

 

Yoklama Kaçağı ve Bakaya Cezalarına Af Var Mı?

Son dönemde artan terör olayları ve çeşitli sebeplerden dolayı bakaya olarak kalanların ve yoklama kaçaklarının sayısı artmış durumda. Hal böyle olunca da cezalar katlanarak artıyor ve vatandaşlar ciddi cezaların altında kalıyorlar. Şimdi binlerce kişi yoklama kaçağı ya da bakaya cezalarına af var mı merak ediyor. Yetkililerden yapılan açıklamaya göre mevcut dönemde bu borçlara af getirilmesinin düşünülmediğini, ancak ilerleyen dönemlerde önemli gelişmelerin yaşanabileceği belirtildi.