Türk Silahlı Kuvvetlerinin yurtiçi ve yurtdışında teröristle mücadelesindeki en önemli unsurlarından biri olan Bayraktar İHA’lar Zeytin Dalı Harekatı’na da büyük katkı sağlıyor.
Baykar Makina Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar Twitter adresinde, “İlk kez Zeytin Dalı Harekatı’nda kullanılan yeni geliştirdiğimiz teknolojiler ile Milli İHA’larımız Afrin’de görev başında. Teknik ekibimizle birlikte TSK’mize destek olmak maksadıyla sahadayız” paylaşımını yaptı.
Öte yandan Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili Baykar Makina’da sosyal medya hesaplarından mesaj paylaştı. Mesajda, “Kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimize Zeytin Dalı Harekatında başarılar diliyoruz. Allah yiğit Mehmetçiklerimizin yar ve yardımcısı olsun. Operasyona katılan Milli İHA’larımız için tüm imkanlarımızla 7/24 teknik desteğimiz devam etmektedir” ifadelerine yer verildi.
35 bin saatin üzerinde uçuş gerçekleştiren Bayraktar TB2 S/İHA’lar keşif uçuşu görevlerini yerine getirmesinin yanında Roketsan ürünü 22,5 kilogram ağırlığındaki yarı aktif lazer arayıcı başlıklı MAM-L mühimmatı ile 8 km menzildeki hedefleri de vurabiliyor. Öte yandan Bayraktar, hedef işaretlemesi gerçekleştirerek F-16 veya F-4E 2020 uçaklarının hassas atış yapmasını sağlıyor.
Orta İrtifa ve Uzun Menzil (MALE) sınıfı İHA konseptine uygun olarak geliştirilen Taktik İnsansız Hava Aracı Sistemi Milli ve Özgün tam otomatik uçuş kontrol özellikleri (Taksi, Kalkış, Seyir, İniş ve Park) ve üç yedekli uçuş kontrol sistem mimarisi, özgün seyrüsefer ve sensör füzyonu uygulamaları ile dünya klasmanında en ileri teknolojik seviyede geliştirilmekte olan keşif ve gözetleme aracıdır.
Eylül-Ekim 2009 yılında resmi heyet huzurunda Bayraktar Taktik İHA Sistemi ile hedeflenen tüm performans kriterleri başarıyla tamamlanarak uçuş testleri sergilenmiştir. Bu uçuş testleri esnasında dünyada hiçbir alternatif İHA Sisteminde bulunmayan (Predator, Heron vb. dahil) hangardan çıktığı andan itibaren tam otomatik taksi, kalkış, uçuş, iniş, frenleme ve tekrar hangara dönüş gibi özellikler sergilenmiştir. Rekabet usulune dayalı olarak yürütülen bu uçuş testlerinde tek başarılı olan sistem Bayraktar İHA olmuştur.
Temel uçuş performans kriterleri
24,000 Feet Uçuş İrtifası
24 Saat Havada Kalış Süresi
150 Km Haberleşme Menzili
Tam Otomatik Uçuş Kontrol ve 3 Yedekli Otopilot Sistemi (Triple Redundant)
Yer Sistemlerine bağımlı olmaksızın tam otomatik iniş ve kalkış özelliği
GPS Bağımlılığı olmaksızın dahili sensör füzyonu ile seyrüsefer özelliği