23 Eylül 2024 Pazartesi / 20 RebiülEvvel 1446

SSD nedir? Neden SSD almalıyız? SSD alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Bilgisayarınız güçlendiren en önemli bileşenlerden biri olan SSD'lerde nelere dikkat etmeliyiz?

29 Ocak 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
SSD nedir? Neden SSD almalıyız? SSD alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Hazır SSD fiyatları da alınabilir noktaya gelmişken, eğer hâlâ SSD ile bilgisayarınızı güçlendirmediyseniz çok şey kaçırıyorsunuz demektir. Çünkü SSD’ler gerçekten günümüzün en popüler bilgisayar bileşenleri arasında. SSD’lerin sunduğu yüksek hız, “bilgisayarım geç açılıyor” sorunlarını tamamen ortadan kaldırıyor. Bu nedenle son zamanda daha önce SSD ile tanışmamış arkadaşlarıma hep aynı şeyi söylerken buluyorum kendimi: “Bir kere kullansan asla vazgeçemezsin.”

SSD’lerin PC deneyiminde yarattığı farka daha önce şahit olmuştum ama birkaç ay önce evdeki bilgisayarıma da SSD takınca tutkum daha da arttı. Peki SSD teknoloji neden bu kadar önemli? Önce SSD’nin ne olduğuna ve HDD’ye oranla getirdiği farklara bir bakalım.

SSD nedir? HDD’den ne farkı var?

Solid State Drive veya Türkçesi “katı hal sürücüsü” anlamına gelen SSD’ler, yeni nesil veri depolama birimleridir. Temel olarak sabit disk sürücünüzle aynı görevi üstlenen SSD’ler, sahip oldukları teknoloji sayesinde teorik olarak saniyede 560 MB yazma hızına ulaşabiliyorlar. Şu an kullandığımız mekanik sabit disklerin (HDD) teorik hızının 150 MB/sn olduğunu düşünürseniz, SSD’nin ne kadar büyük bir konfor sunduğunu daha kolay anlayabilirsiniz.

HDD’ler verilerinizi dönen metal plaklar yardımıyla depolar. Siz bilgisayarınızdan bir dosya istediğinizde sabit disk sürücünüzün üzerinde bulunan (adına “kafa” denilen) iğne benzeri birim, verinizin olduğu yere tüm diski tarayarak ulaşır. Ancak SSD’lerde veriler bloklar halinde depolanır. SSD’de depolanan bir veriye ulaşmak istediğinizde bilgisayarınız veriyi aramadan bulur ve “buyrun, dosyanız.” der. Yani veriye ulaşılma hızı, HDD’ye oranla çok daha kısa sürer.

SSD ile bilgisayarınızda neler değişir?

PC açılış süreleri inanılmaz derecede kısalır (Benim bilgisayarım artık en fazla 10 saniyede açılmış oluyor)
Aynı şekilde SSD üzerine kurulan program ve oyunların açılış ve kullanım süreleri de çok hızlıdır.
Bir dosyayı kaydetmek veya açmak için de aynı durum geçerlidir.
Dosya kopyalama ve taşıma işlemleri çok hızlıdır.
Bütün bunlar genel PC performansını da olumlu yönde etkiler.

Hangi SSD’yi almalı?

Öncelikle şunu söylemeliyim ki, eğer ilk defa SSD alıyorsanız; ne alırsanız alın çok mutlu olacaksınız. Ancak tabi ki SSD alırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var.

1. Okuma/Yazma Hızları

Tercih edeceğiniz SSD’nin minimum okuma hızının 400MB/sn ve minimum yazma hızının 300MB/sn olması yeterlidir. Bunun üzerindeki değerler ilk SSD yatırımı için biraz pahalı olabilir ama bir Formula 1 arabası kullanıyormuşçasına hızlı bir bilgisayar için bu rakamların altına düşmemeniz şu an için yeterlidir.

2. Sata III desteği

Birçok SSD modelleri Serial ATA (SATA) arayüzünü kullanır. Ancak hepsi en son versiyon olmadığı için performans açısından bazı limitler barındırır. Örneğin Sata I 1.5Gbps hızında veri transfer ederken, SATA II 3.0Gbps, SATA III ise 6Gbps hıza sahiptir. Hal böyle olunca SSD alırken SATA 3 almak her zaman daha iyidir. Ancak bu maddeyi anakartınızın desteğini de göz önüne alarak değerlendirmenizi tavsiye ederiz. Çünkü anakartınız SATA 3 desteklemiyorsa, SATA 3 destekleyen bir SSD size hız anlamında bir şey sunmayacaktır.

3. Gerçek hız değerlerine bakın

Birçok SSD üreticisinin ürün bilgisine yazdığı aktarım hızı verileri, gerçek okuma ve yazma hızlarıyla eşleşmez. Üreticiler minimum ulaşılacak hızı size garanti etmekle hükümlüdürler. O nedenle hangi SSD’nin gerçek hayatta maksimum değerlere ulaşabildiğini görebilmeniz tek yolu internette yapılan testlere bakmak. Bu konuda web sitemizde yer alan SSD incelemeleri, test verileri size yararlı olacaktır. Ancak bizim henüz incelemediğimiz bir ürünle karşı karşıyaysanız, Google sizi geri çevirmeyecektir.

1. Güvenilir üreticileri tercih edin

“Güvenilirlik” kavramı kişiden kişiye göre değişebilen, tespit edilmesi zor bir sıfattır. Ancak donanım konusunda isim yapmış, başarılı firmaların SSD’lerini tercih etmek gerekir. Bunun için de Hardware Plus’ı düzenli olarak el altında tutmanız gerekir. Çünkü biz Hardware Plus’ta sadece kalitesine kefil olduğumuz ürünlere yer veriyoruz. O nedenle bu SSD dosyamızı da Kingston’ın yardımlarıyla hazırladık.

www.kingston.com.tr

SSD Tavsiyelerimiz

1. 120GB Kingston SSD V300 SERISI SV300S37A

Yazının başında da belirttiğim gibi eğer ilk defa SSD teknolojisini kullanacaksanız giriş seviyesi modellerinden birini seçseniz bile gördüğünüz performans farkı çok büyük olacaktır. Hal böyle olunca Kingston’ın 120GB’lık V300 serisi bu SSD’si hem bütçe dostu fiyatı hem de 450MB yazma ve okuma hızı hızıyla ilk defa SSD kullanacaklar için biçilmiş kaftan. Ayrıca 120GB’lık bir SSD’de işletim sisteminin yanı sıra oyun ve programlar için de yeterli bir alan kalıyor.

Ürünle ilgili buraya tıklayarak Kingston'ın resmi internet
sitesinden bilgi alabilirsiniz


480GB Kingston SSD HYPERX 3K SH103S3

Bilgisayarınızda performans arayanlardansanız, o zaman biraz daha güçlü SSD’lere bakmanız gerekiyor. Kingston’ın hızı ve performansıyla öne çıkan HYPERX 3K serisinden olan 480GB SH103S3 modeli oyuncular için tasarlanmış bir model. Sata 3.0 desteği, 540MB okuma, 450MB yazma hızı ve barındırdığı yenilikçi teknolojilerle başta oyuncular olmak üzere bilgisayarından yüksek performans bekleyenleri tatmin edecek biri ürün. Ayrıca 480GB’lık alanın bir düzine oyun ve program için kullanılabilecek geniş bir alan olması da çok önemli bir detay.

Ürünle ilgili buraya tıklayarak Kingston'ın resmi internet
sitesinden bilgi alabilirsiniz


120GB Kingston SSD mSATA SMS200S3

2.5 inç bir sürücüye oranla 8 kat daha küçük yapısıyla dikkat çeken Kingston 120GB SSD mSata SMS200S3 modeli, bu yapısıyla dizüstü bilgisayar, tablet ve Ultrabook kullanıcılarına hitap ediyor. 550MB okuma, 520MB yazma hızına sahip modelde Sata 3 desteği ve SandForce-SF2241 kontorlörü ile beraber bir önceki nesle göre iki kat daha hızlı bir performans sağlanıyor. Bu özellikleriyle mSATA haznesine sahip bilgisayar kullanıcıları, bu modeli gönül rahatlığı ile tercih edebilirler.

Ürünle ilgili buraya tıklayarak Kingston'ın resmi internet
sitesinden bilgi alabilirsiniz


120GB Kingston SSD KC300 SERISI SKC300S37A

Kişisel kullanımlar haricinde, bir de kurumsal kullanımlar için özel olarak tasarlanmış SSD modelleri bulunuyor. Kingston’ın KC300 serisinden 120GB SKC300S37A modeli, güç tüketimi, veri koruma özellikleri, dayanıklı tasarım ve uzun kullanım ömrüyle kurumsal alanda SSD çözümü için çok güzel bir seçenek oluşturuyor. Yazma ve okuma performansı açısından diğer SSD’lerden geri kalmayan bu model, kurumsal çözümleriyle öne çıkıyor.

Ürünle ilgili buraya tıklayarak Kingston'ın resmi internet
sitesinden bilgi alabilirsiniz


Kaynak: Hardware Plus

Rehber: iOS 7 için uygulama içi satın alımları kapatmak