Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Türkiye, Antarktika’da bilim üssü kuruyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın gözetiminde, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (PolReC) işbirliğiyle kurulacak bilim üssü için kıtaya ilk sefer geçen şubat ve nisan aylarında gerçekleştirildi.
”Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü” kurulması için oluşturulan 9 kişilik “Türk Antarktik Seferi Ekibi” Antarktika’da çalışmalar gerçekleştirdi. Çalışmalara katkı sağlamak amacıyla Göktürk-2 Ve RASAT uydumuz ile görüntüler çekildi.
Horseshoe Adası – Antarktika, 21 Nisan 2017, RASAT uydu görüntüsü
YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ YERLİ KEŞİF UYDUSU GÖKTÜRK-2
18 Aralık 2012’de Çin’den LM-2D roketiyle fırlatılarak yörüngesine yerleştirilen Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü yerli keşif uydusu, dört yıldır uzayda başarıyla görevini sürdürüyor. GÖKTÜRK-2 uydusu 4 yıl boyunca yörüngesinde 21 bin 387 tur attı ve tüm dünyadan toplam 23 milyon 800 bin kilometrekarelik alanı görüntüledi. Göktürk-2’den alınan görüntüler tüm kamu kuruluşları ile paylaşılıyor. Görüntüler afet izleme, şehir planlama, tarım alanları izleme, orman yangınları ve istihbarat alanlarında kamu kuruluşları tarafından kullanılıyor.
Antarktika, 29 Nisan 2017, Göktürk-2 uydu görüntüsü, 3 boyutlu görünüm
Antarktika, 29 Nisan 2017, Göktürk-2 uydu görüntüsü
RASAT, 5 YILDA 26 BİN KEZ DÜNYAYI TURLADI
Şu an uzyda 6. yılında olan RASAT; Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk yerli yer gözlem uydusu RASAT, kendisine 3 yıllık görev ömrü biçilmesine rağmen uzayda 5. yılını tamamladı! Türkiye’nin BİLSAT uydusundan sonra sahip olduğu ikinci uzaktan algılama uydusu olan ve 17 Ağustos 2011’de Rusya’dan fırlatılan RASAT uydusu 5 yıl boyunca dünya etrafında 26 bin 724 tur atarak, 11 milyon kilometrekarelik alanı taradı ve bin 800 şerit görüntüyü yer istasyonuna aktardı.
Antarktika, 21 Nisan 2017, RASAT uydu görüntüsü
Bilim üslerinin stratejik önemi nedir?
Antarktika normalde hak iddiası olan ülkelere rağmen bilim ve barışa adanan bir kıta. Bu çerçevede kurulan üslerin özgün bilim yapması öneriliyor. Yani eğer iki üs yan yana ve aynı bilimi yapıyorsa, normalde kullanılmaması gereken bir alanı boş yere işgal etmiş oluyor. Mesela bir bölgede jeoloji-buzul çalışmaları yapılırken, diğerinde atmosfer-uzay çalışmaları, bir başkasında da deniz bilimleri yapılabiliyor. 12-13 Nisan 2017 tarihlerinde Cumhurbaşkanlığı’mızın himayelerinde, 27 farklı üniversiteden onlarca bilim insanının katıldığı kutup bilim programı çalıştayı gerçekleştirdik. Burada Türkiye’nin öncelikli kutup bilim alanları çıkarıldı. Bu anlamda fiziki, yer, canlı ve sosyal bilimleri başlıklarında topladığımız bilim programı oluşuyor. Ön fizibilite çalışmalarımızı yaparken muhtemel üs yeri için belirlenen alanların en fazla bilime hizmet edecek olması önemli bir ölçüttü.
Türkiye bu üssü kurarak dünyaya nasıl bir mesaj veriyor?
Türklerin kıtadaki bilim çalışmaları 50 yıl önce başlamış ve bu çerçevede Türk bilim insanları diğer ülkelerin bilim üslerinde çalışmalar yapmış. Ama 2017’de herhangi bir ulusal işbirliği olmadan kendi ayakları üzerinde bilimsel sefer yaparak, danışman ülke olma statüsüne geçme amacıyla en büyük adımı attı. Türkiye büyük bir bilimsel adım atarak, “Kıtada ben de varım” diyor.
Antarktika, 21 Nisan 2017, 153.6 km uzunluğundaki RASAT görüntü şeridinin tamamı