ABD'ye ayak uydurmak ve SSCB'nin hava gücünü artırmak için geliştirilen uçakların her biri kendi dönemlerine damga vurdu. Bu uçakların baş tasarımcısı Valentin Bliznyuk, Pazartesi günü 91 yaşında öldü.
Bliznyuk'un ailesine başsağlığı dileyen Tupolev tasarım bürosu, "O olağanüstü bir uçak tasarımcısı, yetenekli bir organizatör, duyarlı ve özenli bir lider bir dosttu. Rus uçak endüstrisine paha biçilmez katkılarda bulundu." açıklamasında bulundu.
Doğu Kazakistan doğumlu Bliznyuk, ünlü tasarım bürosuna 1950'lerin başlarında, Sovyet havacılığının altın çağından yıllar önce katıldı. Ancak Soğuk Savaş tüm hızıyla sürüyordu ve ordu, olası bir nükleer savaş halinde ABD kıyılarına ulaşabilecek stratejik bir bombardıman uçağı arıyordu. Rusian Today, ölen tasarımcının bu amaca hizmet etmek için tasarladığı efsanevi uçakları derledi.
Tu-195
20'li yaşlarında genç bir mühendis olan Bliznyuk, onlarca yıl boyunca Sovyet ve Rus Hava Kuvvetleri'nin bel kemiği haline gelecek efsanevi Tu-95 turboprop uçağın tasarlanması ve inşasında yer aldı.
Uçak NATO'ya, Rusya'nın gücüne klişeleşmiş bir benzetme olan 'Ayı' lakabıyla 1952'de ilk uçuşunu yaptı ve dört yıl sonra hizmete girdi.

Onlarca yıl hizmet eden'Ayı', modern savaşın gereksinimlerini karşılamak için tekrar tekrar geliştirildi. Aviyonikleri daha sofistike ve silahlar daha güçlü hale geldi. Başlangıçta nükleer bombaları taşımak için yapılmış olan Tu-95, uzun menzilli Kh-101 seyir füzelerini ateşlemek için yeniden dizayn edildi.
Rus Hava Kuvvetleri'nin önümüzdeki yıllarda uçağın en yeni varyantı olan Tu-95MSM'yi teslim etmesi bekleniyor. Yeni varyantta gelişmiş elektronik ve navigasyon ekipmanlarının yanı sıra yeni, yakıt tasarruflu motorlar kullanılacak.
Tu-144
'Ayı' görevlendirildikten yaklaşık yirmi yıl sonra süpersonik dönem başladı. Batı'daki pek çok kişi Mach 2 ya da daha hızlı seyahat edebilen uçakların hava yolculuğunun geleceğini şekillendireceğine inanıyordu ve Sovyetler Birliği de bu yönde adımlar atıyordu.
Fransa ve İngiltere kendi jetlerini geliştirirken, Tupolev'in Bliznyuk başkanlığındaki ekibi, sivil havacılıkta kullanılacak Concorde olarak bilinen Tu-144'ü tasarladı.

Tu-144, Sovyet uçak yapım ustalığının geldiği en iyi noktaydı. Ancak uçuş kariyeri pek de başarılı olamadı. Tasarımcılar üst üste gelen başarısızlıklar ve kusurlarıyla başa çıkmaya çalışırken, 1970'lerde yüksek petrol fiyatları Sovyetler Birliği'ni de etkiledi.
Tu-144'ün ticari performansı Aeroflot için çok önemli hale geldi. 55 uçuşunu sorunsuz tamamlayan uçak, 1978'de iki kazadan sonra yolcu emekliye ayrıldı.
Tu-160
Bliznyuk sonunda Tupolev'in amiral gemisi süpersonik projesi Tu-160'ın baş tasarımcısı olarak atandı. Mach 2.05 (Sesin 2.05 katı) hızlarda uçan uçak ağır nükleer yetenekli füzeleri taşımak ve fırlatmak için tasarlandı.
Tu-160, süpersonik veya ses altı hızlarda güvenle uçmasını sağlayan benzersiz özelliklere sahipti. NATO bunu 'Blackjack' olarak adlandırdığı ısıya dayanıklı uçak, Rus pilotlar tarafından daha estetik ve zarif tasarımı nedeniyle 'Beyaz Kuğu' olarak anıldı.

Şimdiye kadar yapılmış en büyük ve en ağır süpersonik askeri uçak ve şu anda kullanımda olan en hızlı bombardıman uçağı Tu-160'ın son varyantı Tu-160M programı, 2010'ların ortalarında başladı ve ilk gelişmiş uçak 2017'de piyasaya sürüldü.
Rusya, yeni uçaklar inşa etmenin mevcut uçaklarının da modernizasyonunu sürdürüyor. Savunma Bakanlığı'nın bu yılın başlarında yaptığı açıklamada, 2021'de en gelişmiş varyant Tu-160M'nin orduya teslim edileceğini duyurdu.